Yumurta içi (in ovo) nişasta bazlı şeker enjeksiyonun kuluçka parametreleri ile etlik civcivlerin antioksidatif stres ve yağ metabolizmasına etkisi
Effect of in ovo injection of starch based sugar on hatchability, subsequent performance, oxidative stress and fat metabolism of broiler chickens
  1. Tez No: 750788
  2. Yazar: MUSTAFA HAYRETTİN SANER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LADİNE ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: In ovo besleme, glukoz, früktoz, sukroz, etlik civciv, kuluçka özellikleri, büyüme performansı, oksidatif stres, yağlanma, In ovo nutrition, glucose, fructose, sucrose, broiler, hatching performance, growing performance, oxidative stress, fattening
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Mevcut çalışmada enerji kaynağı olarak in ovo nişasta bazlı şeker kullanımı ile kuluçka parametreleri, civcivlerin çıkış ağırlığı ve besi performansı sonunda oksidatif stres ve yağlanma parametrelerine olan etkileri incelenmiştir. Araştırmada, 34 haftalık Ross 308 ebeveyn hatlardan elde edilen 360 döllü etlik piliç yumurtası (66.51±3.8g) kullanılmıştır. Döllü yumurtalar 6 ayrı gruba ayrılmıştır. İnkübasyonun 17. gününde herhangi bir muamele yapılmayan negatif kontrol grubu, pozitif kontrol (sadece delme), (0.5 ml; %0.85'lik tuzlu su çözeltisi/yumurta), glukoz, früktoz ve sukroz (0.5 ml; %3'lük şeker ve nişasta bazlı şeker/yumurta) gruplarına in ovo besleme solüsyonları enjekte edilmiştir. İnkübasyon sonunda in ovo şeker ve şeker şurubu beslemesi ile erkek civciv sayısı artmış, total tiyol, kolesterol ve trigliserit konsantrasyonu iyileşmiş, buna karşılık bursa fabricus ağırlığı, serum TAS ve MPO konsantrasyonu düşmüştür. Araştırma sonucunda, in ovo şeker ve şeker şurubu enjeksiyonun kuluçka özellikleri ile etlik piliçlerin antioksidatif kapasitesini ve yağlanma metabolizmasını etkilediği ortaya koyulmuştur.
Özet (Çeviri)
In the current study, the effect of in ovo administration of the starch based sugar on hatching performance, post hatch broiler growth performance, oxidative stress and fat metabolism were investigated. A total of 360 fertile eggs [(Ross 308; broiler breeders age 34 weeks; average weightg)] were divided into six groups: negative control (untouched), positive control (only puncture), 0.5 ml; 0.85% saline solution/egg), glucose, fructosesucrose (0.5 ml; 3% glucose, fructose or sucrose solution/egg). Experimental preparations were injected into eggs 17 day of incubation period. Results showed that the number of male chicks increased, serum total thiol, cholesterol, tryglycerid concentration positively improved by in ovo sugar or starch based sugar injection. However, weight of bursa fabricus, serum concentrations of total antioxidant status and myeloperoxsidase were decreased by sugar or starch based sugar groups than controls. The results obtained present study suggests that hatchability properties, antioxidative capacity and fat metabolism of broilers were affected by in ovo sugar or starch based sugar injection.