Yoksulluğu azaltmada göçmen transferlerinin etkisi: Gelişmekte olan ülkeler üzerine bir uygulama
The impact of remittances on poverty reduction: An application on developing countries
- Tez No: 750820
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER YILMAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonometri, Econometrics
- Anahtar Kelimeler: Yoksulluk, Göçmen Transferleri, GMM Tahmincisi, Poverty, Remittances, GMM Estimator
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ekonometri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Bu çalışmanın amacı, 21 tane gelişmekte olan ülke için 2003-2017 dönem aralığındaki verileri kullanarak, yoksulluğu azaltmada göçmen transferlerinin etkisini araştırmaktır. Yoksulluğu ölçmek için 1.9$ cinsinden dört endeks; kafa sayım oranı, yoksulluk açığı, yoksulluk açığının karesi ve WATTS endeksi kullanılmıştır. Çalışma fark ve sistem GMM tahmincileriyle test edilmiş ve bu tahmincilerin sağlamlık sınaması Roodman (2006) sistem GMM tahmincisiyle yapılmıştır. Fark ve sistem GMM tahmincisi bulguları, yoksulluk üzerinde göçmen transferlerinin negatif etkili olduğunu göstermektedir. Ayrıca yoksulluk üzerinde, ekonomik büyümenin ve doğrudan yabancı yatırımların negatif, gelir dağılımının ve enflasyonun ise pozitif etkisinin olduğu da tespit edilmiştir. Roodman sistem GMM tahmincisi sonuçları, benzer şekilde yoksulluk üzerinde göçmen transferlerinin negatif etkili olduğunu doğrulamıştır. Dahası Roodman tahmincisi bulguları; yoksulluk üzerinde, ekonomik büyümenin ve doğrudan yabancı yatırımların negatif, gelir dağılımının pozitif, enflasyonun pozitif fakat istatistiki olarak anlamlı olmadığını ortaya koymuştur. Yoksulluk üzerinde göçmen transferlerinin azaltıcı bir etkisinin olması, gelişmekte olan ülkelerin transfer akışlarını çekmesi ve yoksulluğu azaltmak için kullanmasının ne kadar önemli olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the effect of remittances in reducing poverty, using data for the period of 2003-2017 for 21 developing countries. Four indices at $1.9 to measure poverty; head count ratio, poverty gap, squared poverty gap and WATTS index were used. The study was tested with difference and system GMM estimators and robustness test of these estimators was done with Roodman (2006) system GMM estimator. The difference and system GMM estimator findings show that remittances have a negative effect on poverty. In addition, it has been determined that economic growth and foreign direct investments have a negative effect on poverty, while income distribution and inflation have a positive effect. The Roodman system GMM estimator results also confirmed that remittances have a negative effect on poverty. Moreover, the Roodman estimator findings; on poverty, economic growth and foreign direct investments are negative, income distribution is positive, inflation is positive but not statistically significant. The fact that remittances have a reducing effect on poverty shows how important it is for developing countries to attract transfer flows and use them to reduce poverty.