Afganistan Özbeklerinden şair Azizullah Butun'un hayatı, sanatı ve şiirlerinin incelenmesi
A study of the life, art and poems of the Afghanistan Uzbek poet Azizullah Butun
- Tez No: 750830
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OKTAY NAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Afganistan, Azizullah Butun, Edebiyat, Şiir, Özbek, Afghanistan, Azizullah Butun, Literature, Poetry, Uzbek
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
ÖZET Bu çalışmanın konusu, Afganistan Özbeklerinden Şair Azizullah Butun'un hayatı, sanatı ve şiirleri ile ilgilidir. Şairin 'Kengeş Çâġı' adlı edebî eserindeki şiirlerinin incelenmesi, çeviri yazı ile latin alfabesine ve günümüz Türkiye Türkçesine aktarılması hedeflenmiştir. Azizullah Butun ile ilgili günümüze kadar herhangi bir çalışmaya rastlanılmamıştır. Çalışmamız üç bölümden oluşmuştur. Giriş kısmında, Afganistan Özbekleri ve edebiyatı, Özbek şairleri hakkında genel bilgi verilmiştir. Birinci bölümde Azizullah Butun'un hayatı, sanatı, ailesi, öğrenimi, mesleği, şairliğe başlaması, şiirlerinde işlediği konular, şiirlerinin şekil ve muhtevası gibi başlıklar altında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde Azizullah Butun'un şiirleri şekil ve içerik yönünden incelenmiştir. Üçüncü bölümde, tezin temelini oluşturan transkripsiyonlu metin ve Türkiye Türkçesindeki çevirisi verilmiştir. Çalışmamız sonuç, sözlük, kaynakça ve ekler ile sona ermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The subject of this study is about the life, art and poems of the Afghan Uzbek poet Azizullah Butun. It is aimed to analyze the poems of the poet in his literary work called 'Kengeş Çâġı' and to transfer them to the Latin alphabet and today's Turkey Turkish with translation writing. No study has been found about Azizullah Butun until today. Our work consists of three parts. In the introduction, general information about Afghanistan Uzbeks and literature and Uzbek poets is given. In the first part, information is given under the titles of Azizullah Butun's life, art, family, education, profession, his beginning as a poet, the subjects he deals with in his poems, the form and content of his poems. In the second part, Azizullah Butun's poems are examined in terms of form and content. In the third chapter, the transcripted text that forms the basis of the thesis and its translation in Turkey Turkish are given. Our study has ended with conclusion, dictionary, bibliography and appendices.