Major depresif bozukluğu olan kişilerin özkıyım girişimlerinde üst bilişsel inanışlarının rolü
The role of metacognitive beliefs in suicide attempts of PEOPLE
- Tez No: 750840
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESMA AKPINAR ASLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: üstbiliş, özkıyım, depresyon, metacognition, suicide, depression
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Özkıyım her geçen gün artan önemiyle karşımıza önemli bir halk sağlığı sorunu olarak çıkmaktadır. Özkıyım düşünce ve davranışının çok faktörlü karmaşık doğasını açıklamak için birçok model geliştirilmesi umut vericidir. Özkıyım düşüncesi ve davranışlarının doğasını anlamak özkıyım ve ilişkili durumları azaltmak için esastır. Çalışmamızda özkıyım girişimi olan majör depresif bozukluk tanılı hastaların, özkıyım girişimi olmayan majör depresif bozukluk tanılı hastaların ve sağlıklı kontrollerin üstbilişler ve ruminasyonla ilgili üstbilişler açısından karşılaştırılması amaçlanmıştır. Araştırmaya özkıyım girişimi olan majör depresif bozukluk tanılı 50 hasta, özkıyım girişimi olmayan majör depresif bozukluk tanılı 50 hasta ve herhangi bir ruhsal hastalığı olmayan 50 sağlıklı kişi olmak üzere toplam 150 hasta dahil edildi. 3 gruba da sosyodemografik ve klinik veri formu, Hamilton Anksiyete Değerlendirme Ölçeği (HAM-A), Montgomery–Asberg Depression Rating Scale MADRS (MADRS), Üstbiliş Ölçeği (ÜBO), Bilişsel Dikkat SendromuÖlçeği (BDS), İntihar Bilişleri Ölçeği (İBÖ) ,Ruminasyonla İlgili Olumlu İnanışlar Ölçeği( RUMİ-Olumlu) ve Ruminasyonla İlgili Olumsuz İnanışlar Ölçeği( RUMİOlumsuz) uygulandı. Gruplar depresyon ve anksiyete düzeyleri açısından karşılaştırıldığında; depresyon ve anksiyete düzeyleri hasta grubunda kontrol grubundan daha yüksek saptandı ve bu fark istatistiksel olarak anlamlıydı. Üstbilişleri değerlendiren ölçekler ve alt ölçekler arasında hasta gruplar kontrol gruplarından daha yüksek skorlara sahipti. Özkıyım girişimi olan depresyon hastalarının ruminasyona dair olumsuz üstbilişlerini değerlendiren Rumi-olumsuz toplam puanı, Rumi-olumsuz alt ölçeği olan Rumi olumsuz-2 , BDS alt ölçeği olan ruminasyon ve tehdit izlemeye ayrılan vakit (BDS-F1), üstbilişleri değerlendiren ÜBÖ toplam puanıyla birlikte ÜBÖ-F3 , ÜBÖ-F5 alt ölçeklerin skorlarının anlamlı düzeyde özkıyım girişimi olmayan depresyon grubundan yükseklik gösterdiği saptandı. Rumi-Olumlu, Rumi-Olumsuz'un alt ölçeği olan Rumi Olumsuz-1, ÜBÖ alt ölçekleri olan ÜBÖ-F2, ÜBÖ-F4 ölçeklerinde ise hasta grupları kontrol gruplarında anlamlı olarak farklılık gösterirken özkıyım girişimi olan hastalarla özkıyım girişimi olmayan hastalar arasında farklılık saptanmadı. Özkıyım girişimi olan ve olmayan depresyon grupları arasında ölçeklerin korelasyonlarıyla ilgili değerlendirmeye bakıldığında özkıyım girişimi olan depresyon grubunda MADRS ile ÜBO alt ölçekleri olan ÜBÖ-F2, ÜBÖ-F5 ile pozitif yönlü zayıf, Rumi Olumsuz2 , Rumi-Olumsuz toplam, ÜBÖ-3 ve İBÖ ile pozitif yönlü orta düzeyde korelasyon saptandı. Özkıyım girişimi olmayan depresyon grubunda özkıyım girişimi olan gruptan farklı olarak ÜBÖ-4 ve ÜBÖ toplam puanlarında MADRS ile pozitif yönlü orta düzeyde korelasyon bulundu. Her iki grup için Rumi-Olumlu puanları ve MADRS arasında korelasyon saptanmadı. Bu çalışmanın bulgularıyla özellikle özkıyım girişimi olan hastalarda üstbilişler ve ilişkili inançlarının yerinin anlaşılması gelişmekte olan bir tedavi yöntemi olan üstbilişsel terapinin klinik müdahalelerde kullanımının gelişmesine katkı sağlayabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Suicide emerges as an important public health problem with its increasing importance day by day. It is promising to develop many models to explain the multifactorial complex nature of suicidal thought and behavior. Understanding the nature of suicidal thoughts and behaviors is essential to reducing suicide and related conditions. In our study, it was aimed to compare patients with major depressive disorder with suicide attempt, major depressive disorder without suicide attempt and healthy controls in terms of metacognitions and rumination-related metacognitions. A total of 150 patients, including 50 patients with a diagnosis of major depressive disorder with a suicide attempt, 50 patients with a diagnosis of major depressive disorder without a suicide attempt, and 50 healthy individuals without any mental illness, were included.Sociodemographic and clinical data form, Hamilton Anxiety Rating Scale (HAM-A), Montgomery and Åsberg Depression Scale (MADRS), Metacognition questionnaire-30(MCQ-30), Cognitive Attention Syndrome-1 Scale (CAS-1), Suicide Cognitions Scale(SCS), Positive Beliefs about Rumination Scale(PBRS), Negative Beliefs about Rumination(NBRS) Scale were administered to all participants. When the groups were compared in terms of depression and anxiety levels; Depression and anxiety levels were higher in the patient group than in the control group, and this difference was statistically significant.Among the scales and subscales comparing metacognitions, the patient groups had higher scores than the control groups. NBRS total score of patients with suicide attempt, negative interpersonal and social consequences of rumination which (NBRS-2) is NBRS subscale, time devoted to rumination and threat monitoring, MCQ-30 total score, uncontrollability, need to control thoughts subscale scores, ıt was found that there was a significant difference from the depression group without suicide attempt. There is a significant difference between the patient groups and the control groups in the PBRS, the uncontrollability and harmfulness of rumination (NBRS1), cognitive lack of confidence and danger (MCQ3), and cognitive awareness (MCQ5) scales. There was no difference between the patients with suicide attempt and the patients without suicide attempt. When evaluating the correlations of the scales between the depression groups with and without suicide attempt, a weak positive correlation was found with the uncontrollability of rumination (MCQ2) and the need to control thoughts (MCQ4) with MADRS in the depression group with suicide attempt. A moderate positive correlation was found with the interpersonal and social consequences of rumination (NBRS2), NBRS, and suicide cognition scales. In the depression group without suicide attempt, different from the group with suicide attempt, a moderate positive correlation was found with MADRS in cognitive awareness and MCQ-30 scores. There was no correlation between PBRS and MADRS scores of both groups. With the findings of this study, it is thought that understanding the place of metacognition and related beliefs, especially in patients with suicide attempt, may contribute to the use of metacognitive therapy, which is an emerging treatment method, in clinical interventions.