Beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin değer algısı ve beden eğitimi ve spor dersinin kazandırdığı değerlere yönelik görüşleri
Physical education and sports teachers' perception of values and opinions on the values of physical education and sports course
- Tez No: 750980
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZER YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
- Anahtar Kelimeler: Beden Eğitimi ve Spor Dersi, Beden Eğitimi ve Spor Öğretmeni, Değer, Physical Education and Sports Course, Physical Education and Sports Teacher, Value
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu araştırmanın amacı, Konya ilinde Millî Eğitim Bakanlığına bağlı farklı kademedeki okullarda görev yapan beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin değerler algısı ve beden eğitimi ve spor dersinin kazandırdığı değerlere yönelik görüşlerinin incelenmesidir. Araştırmada nitel araştırma desenlerinden görüşme yöntemi kullanılmıştır. Araştırma grubunu olasılıksız örnekleme stratejilerinden biri olan amaçlı örnekleme yöntemlerinden maksimum çeşitlilik örneklemesi ile belirlenen 2021-2022 Eğitim Öğretim Yılında Konya ilinde farklı kademelerde görev yapan 33 (18 Erkek, 15 Kadın) beden eğitimi ve spor öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırma kapsamında araştırmacı tarafından geliştirilen“Kişisel Bilgi Formu”ve yarı yapılandırılmış“Görüşme Formu”kullanılmıştır. Veriler, içerik analizi yöntemiyle değerlendirilmiştir. Araştırmanın sonucunda, beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin değer algısı ve beden eğitimi ve spor dersinin kazandırdığı değerlere yönelik görüşlerinde; vatanseverlik, samimiyet, sorumluluk, yardımseverlik, özgüven, disiplin, paylaşma, düzenli olma, sportmenlik, başarı, saygı, liderlik, dayanışma, sağlık, boş zamanları değerlendirme, hedef koyma, empati, çaba, misafirperverlik, iş birliği, stres yönetimi, centilmenlik ve dürüstlük gibi değerlerin olumlu yönde değiştiği ve geliştiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to examine perception of values and the views of physical education and sports teachers working at different levels of schools affiliated to the Ministry of National Education in Konya province. At this resarch interview methods, one of the qualitative resarch designs, was used. The research group consists of 33 (18 Male, 15 Female) physical education and sports teachers working at different levels in the province of Konya in the 2021-2022 Academic Year, which is determined by the maximum diversity sampling, one of the purposive sampling methods, which is one of the nonprobability sampling strategies. In the research,“Personal Information Form”developed by the researcher and semi-structured“Interview Form”were used as data collection tools. The data were evaluated by content analysis method. As a result of the research, physical education and sports teachers' perception of value and their views on the values gained by physical education and sports course; it has been observed that values such as patriotism, sincerity, responsibility, helpfulness, self-confidence, discipline, sharing, being organized, sportsmanship, success, respect, leadership, solidarity, health, leisure time, goal setting, empathy, effort, hospitality, cooperation, stress management, sportsmanship and honesty have changed and developed in a positive way.