Sivas'ta görev yapan sağlık çalışanlarının sağlık turizmi farkındalıkları üzerine bir araştırma
A research on health tourism awareness of health workers working in Sivas
  1. Tez No: 751118
  2. Yazar: ALPEREN TUĞRULHAN ERDEM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA IŞKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık Turizmi, Turizm, Farkındalık, Health Tourism, tourism, awareness
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Turizmi İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Günümüzde turizm sektörünün önemli bir parçası haline gelen sağlık turizmi; medikal, Spa ve Wellness, üçüncü yaş turizmi gibi alt kollarıyla ülke ekonomilerine ciddi katkı sağlayan bir sektör halini almıştır. Dünyanın belli ülkeleri sağlık turizmi konusunda ciddi atılımlar yaparken bazı ülkeler ise bu coğrafyalara turist gönderen ülke konumunda durmaktadır. Türkiye de sağlık turizmi konusunda ciddi bir potansiyele sahip olan ve gelecek vadeden ülke durumundadır. Ancak bu potansiyelin kullanılabilmesi için ilk olarak ülke stratejilerinin doğru yapılması ve insanların sağlık turizmi konusundaki farkındalıkları artırılmalıdır. Turizm için geçmişte hemen herkesin aklına gezi ve tatil amaçlı seyahatler gelirken günümüzde birçok farklı türüyle kendini göstermektedir. Bunlardan belki de en az duyulan fakat en büyük potansiyele sahip olanı da sağlık turizmidir. Dünyadaki birçok ülke kendi bünyesinde barındırdığı termaller, spalar, wellness tesisleri gibi potansiyellerle birlikte medikal olarak adlandırılabilecek ameliyatlar, hastalık tedavileri ve kendine has iyileştirme metotları ile birlikte sağlık turizmi konusunda söz sahibi olmaya çalışmaktadırlar. Ancak bu potansiyelin kullanılabilmesi için ilk olarak ülke stratejilerinin doğru yapılması ve insanların sağlık turizmi konusundaki farkındalıkları artırılmalıdır. Yapılan literatür araştırmasına göre sağlık turizmi konusunda birçok çalışma varken sağlık turizmi farkındalığı konusunda Sivas ili özelinde yapılmış bir çalışmaya rastlanmamıştır. Bu bilgiler ışığında veri toplama aracı yüzyüze anket yöntemi kullanılmış olan bu çalışmada Sivas ilinde görev yapan sağlık personellerinin farkındalık düzeyleri incelenmiştir. Araştırma; Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi, Sivas Numune Hastanesi ve Sivas Medicana Hastanesinde görev yapan 400 sağlık çalışanını kapsamaktadır. Sonuçlara göre Sivas ilinde sağlık turizmi potansiyelinin farkında olan kişiler, sağlık turizminin şehre olumlu etkileri olduğunu düşünmektedir. Ayrıca sağlık turizmi potansiyelinin düşük olduğunu düşünen sağlık çalışanları bunun sebebini yeterli altyapı olmamasına bağlamışlar ve bu durumun Sivas iline olumsuz yansıyacağını belirtmişlerdir. Bu çalışmanın amacı sağlık çalışanlarının sağlık turizmi algılarını ortaya çıkarmaktır. Aynı zamanda cinsiyet, yaş, eğitim düzeyi, mesleki unvan ve yöneticilik görevleri gibi değişkenlere göre yukarıdaki çalışanların sağlıklı turizm algıları analiz edilmiştir. Bu çerçevede yapılan literatür taraması sonucunda hedef kitlede konunun farkındalık düzeyini belirleyecek temel faktörlerin sağlık turizminin potansiyeli, etkisi, sorunları ve kurumsal kapasitesi olduğu tespit edilmiştir. Ülkemizde sağlık turizmi alanında araştırma eksikliği göz önüne alındığında, bu çalışma literatüre katkı sağlayacaktır. Yapılan analizlerin sonuçlarını dikkate alarak yapılan strateji ve önerilerin sektörün gelişimini teşvik etmek için oldukça önemli olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Health tourism, which has become an important part of the tourism sector today; With its sub-branches such as medical, Spa and Wellness, and third age tourism, it has become a sector that contributes significantly to the national economy. While certain countries of the world are making serious breakthroughs in health tourism, some countries are the countries that send tourists to these geographies. Turkey is also a promising country with a serious potential in health tourism. However, in order to use this potential, first of all, the country's strategies should be made correctly and people's awareness of health tourism should be increased. In the past, almost everyone thought of travel and holiday travel for tourism, but today it shows itself with many different types. Perhaps the least heard of these, but with the greatest potential, is health tourism. Many countries in the world are trying to have a say in health tourism with their potentials such as thermals, spas, wellness facilities, surgeries that can be called medical, disease treatments and their own healing methods. However, in order to use this potential, first of all, the country's strategies should be made correctly and people's awareness of health tourism should be increased. According to the literature research, while there are many studies on health tourism, there is no study on health tourism awareness specific to Sivas. In the light of this information, the data collection tool, face-to-face survey method was used in this study, and the awareness levels of the health personnel working in the province of Sivas were examined. Research; It includes 400 healthcare professionals working in Sivas Cumhuriyet University Research and Application Hospital, Sivas Numune Hospital and Sivas Medicana Hospital. According to the results, people who are aware of the health tourism potential in Sivas think that health tourism has positive effects on the city. In addition, health professionals who think that the health tourism potential is low, attributed this to the lack of adequate infrastructure and stated that this situation would reflect negatively on Sivas. The aim of this study is to reveal the health tourism perceptions of health workers. At the same time, the healthy tourism perceptions of the above employees were analyzed according to variables such as gender, age, education level, professional title and managerial duties. As a result of the literature review conducted within this framework, it has been determined that the main factors that will determine the awareness level of the target audience are the potential, impact, problems and institutional capacity of health tourism. Considering the lack of research in the field of health tourism in our country, this study will contribute to the literature. It can be said that the strategies and suggestions made by taking into account the results of the analyzes are very important to encourage the development of the sector.