Reflections on interventionism in libya: An empiric analysis of Venezuelan voting patterns in the security council
Libya'da müdahalecilik üzerine yansımalar: Güvenlik konseyi'nde Venezuelan oylama şekillerinin ampirik bir analizi
  1. Tez No: 751156
  2. Yazar: ANA PAULA ANDRADE SERRANO
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYLİN ECE ÇİÇEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Müdahalesizlik, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, oy verme şekli, ikili ilişki, yasal çerçeve, Non-interventionism, United Nations Security Council, voting pattern, bilateral relationship, legal framework
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Güvenlik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Birleşmiş Milletler Örgütü'nün kuruluşu, uluslararası ilişkiler için yeni bir dönem başlatmıştır (Amici & Cepiku, 2020), bu örgütün temel ilkelerine dayalı olarak Devletler arasında yeni etkileşim dinamikleri yaratmıştır (United Nations, 1945). Bu ilkeler arasında, bu araştırmanın amacı açısından, Vincent'ın (1971) açıkladığı gibi, devlet egemenliği ilkesine saygı gösterilmesini gerektiren bir davranış standardı öngören, müdahale etmeme ilkesine, dikkat çekmek önemlidir. Devletler arasında bir arada yaşama amacıyla, etkilenen nüfus için devletlerinin isteksiz olduğu veya yapamadığı koruma sağlamayı amaçlayan Koruma Sorumluluğu (R2P) kavramının ortaya çıkmasıyla birlikte 2001'den sonra özellikle insani yardımla ilgili konularda sürekli bir tartışma konusu olmuştur. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) bu tartışmanın ana senaryosu olan korumak (Uluslararası Müdahale ve Devlet Egemenliği Komisyonu, 2001) ve kararlarının bağlayıcılığı göz önünde bulundurulduğunda BM sisteminin en önemli organı olmuştur. (Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, t.d.). Bu anlamda, İngiliz Okulu'nun normatif yapısı içindeki Çoğulculuk/Dayanışma tartışmasının doğru bir örneğini temsil eden bu kurumda Libya'daki durum kapsamlı bir şekilde tartışılmıştır (Bellamy ve Williams, 2011).2015-2016 döneminde, Bolivarcı Venezuela Cumhuriyeti, BMGK'nın daimi olmayan üyesi olarak katıldı ve Libya'daki duruma ilişkin tartışma sürecinde oylamaya katılarak önemli bir rol oynadığını gösterdi (Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 2017) . Bu bağlamda, bu araştırma şu sorulara yanıt vermeyi amaçlamaktadır: Güvenlik Konseyi'nde Libya'daki durumun tartışılmasında Venezuela'nın oylama kalıplarına göre konumu nedir? Ayrıca, hangi belirli unsurların dış politikasını etkilemesi daha olasıdır? Elde edilen sonuçlara göre, Devletlerin uluslararası kuruluşlardaki oylama stratejileri, uluslararası politika ilkelerine dayanmaktadır ve tartışmaya dahil olan aktörlerle yürütülen ikili ilişkilerden etkilenme olasılığı daha yüksektir.
Özet (Çeviri)
The foundation of the United Nations Organization started a new era for international relations (Amici & Cepiku, 2020) creating new dynamics of interaction among the States based on the foundational principles of this organization (United Nations, 1945). Among these principles, for the purpose of this research, it is important to point out the non-intervention principle, which as Vincent (1971) explained, prescribed a standard of behavior that requires respect for the principle of state sovereignty which recognition is fundamental to the coexisting among the States. This principle has been a subject of constant debate, particularly in those issues related to humanitarian action after 2001 with the emergence of the concept of Responsibility to Protect (R2P) which aims to provide protection for the affected population that their states are unwilling or unable to protect (International Commission on Intervention and State Sovereignty, 2001). The main scenario for this debate has been the United Nations Security Council (UNSC) which can be considered the most important body of the UN system bearing in mind the binding nature of its decisions (United Nations Security Council, n.d.). In that sense, the situation in Libya has been extensively discussed within this body representing an accurate example of the Pluralism/Solidarism debate within the normative structure of the English School (Bellamy & Williams, 2011). During the 2015-2016 period, the Bolivarian Republic of Venezuela participated as a non-permanent member of the UNSC playing a prominent role in the discussion process related to the situation in Libya, manifested in its voting pattern (United Nations General Assembly, 2017). In this regard, this research aims to answer the following questions: what is the position of Venezuela in the discussion of the situation in Libya within the Security Council according to its voting patterns? Furthermore, which specific elements are more likely to influence its foreign policy? According to the results obtained, the voting strategies of States within international organizations are based on the principles of their international policy and are more likely to be influenced by the bilateral relationships held with the actors involved in the discussion.