الإمام السيوطي ومنهجه في شرح الحديث التوشيح شرح الجامع الصحيح أنموذجا
es-Suyûtî ve hadis şerhçiliğindeki metodu et-Tevşîh ve Şerhu'l-Cami'u's-Sahîh özelinde
  1. Tez No: 751157
  2. Yazar: ENES MUHAMMED LATİF HÜSEYİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYMAN JASSIM MOHAMMED AL-DOORI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Sahih Buhari, Et-Tevşih, Es-Suyûtî, Menahic, El_ Hadis En_ Nebevi, Şerhul_ Hadis, Sahih Bukhari, Al- Tawshih, As- Suyuti, Curriculars, Prophetic hadith, Explanation of the hadith
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 211
Özet
Sahih-i Buhârî şarihlerinin farklı yöntem ve yaklaşımlarından yola çıkan bu araştırmada, İmam es-Suyûtî''nin Sahîh-i Buhârî'ye ilişkin (Et-Tevşih Şerhu'l-Câmiu's-Sahîh) adlı eserindeki hadislere olan yaklaşımını ele aldım. es-Sahîh ve onun tümevarım yöntemini izleyerek, kitabı dokuz cilt halinde okuyarak es-Sahîh hakkındaki açıklamasında es-Suyûtî'nin yöntemini ortaya çıkardım. Bu çalışmayı okuyanlara açıklayıcı olması için (Et-Tevşih Şerhu'l-Câmiu's-Sahîh)'ten örnekler zikrettim. Bu tezi iki bölüme ayrılmaktadır. Birinci bölüm hayatıyla ilgili olup burada İmam es-Suyûtî'nin eserlerini anlatarak hayatının en önemli yönlerini gösterdim. Özellikle onun hadis ilmindeki konumunu ve çabasını ortaya koydum. İkinci bölümde ise İmam es-Suyûtî'nin (Et-Tevşih Şerhu'l-Câmiu's-Sahîh) eserindeki şerh metodunu ortaya koydum. Bu minvalde öncelikle mukaddimesindeki metodunu ortaya koydum. Burada Buhârî'nin es-Sahîh eserine mutaallık olan bilgileri zikrettim. Yine onun es-Sâhîh'teki ebvâb ve terâcimlerinin menhecini ortaya koydum. Burada hadis ile terceme arasındaki münasebeti, tercemenin hadisin bir kısmından oluşmasını vb. şeyleri ortaya koydum. Yine bu bölümde es-Suyûtî'nin senet ve metindeki talikatlarının metodunu ortaya çıkardım. Burada es-Suyûtî'nin ortaya koyduğu önemli şeyleri gözler önüne serdim. Yine es-Suyûtî'nin metodunu, lügat, fıkıh, usûl ve bazı faydalı hadisçilik yönlerini ortaya çıkardım. Çalışmamızın sonunda İmam es-Suyûtî'nin açıklamalarında hicri ikinci asırdan, yaşadığı döneme kadar yararlandığı kaynakları belgelendirerek ortaya koydum.
Özet (Çeviri)
Proceeding from the different methods and approaches of the commentators of Sahih Al-Bukhari, this research dealt with the approach of Imam As-Suyuti in his explanation on Sahih Al-Bukhari called: (Al-Tawshih, Explanation of the Sahih al-Jami` As-Sahih) and his method by following the inductive method, by reading the book in its nine parts and extracting As-Suyuti method in his explanation on As-Sahih. This thesis is devided into two parts: the first part dealt with the life of Imam As-Suyuti and showed the most important scientific aspects of his life. The second part his method of the explination of As- Sahih is presented through the introduction of Imam As-Suyuti as well as his approach in explaining the chapters and translations of Sahih Al-Bukhari. Then moving to his method in his commentary On the doccumentation and the text of As- Sahih. At the end, all the sources and references that Imam As-Suyuti relied on in his explanation are documented.