الإمام السرخسي ومنهجه في العرف والعادة
İmam Sarkhasi ve örf ve adete yaklaşımı
  1. Tez No: 821751
  2. Yazar: MOHAMMED YOUNUS MOHAMMED TOOIAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHAMMED NUR KAPLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Fıkıh, Fıkıh Usulü, es-Serahsi, Örf, Adet, Imam al-Sarkhasi, custom
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu çalışma İmam Serahsi'nin örf ve âdet konularındaki metodunu tespit etmeyi amaçlamaktadır. Tezimizde İslam hukukunda örf ve âdete dayalı istidlalde bulunma hususunda Serahsî'nin yaklaşımını ortaya koyan furû-i fıkıhtan çeşitli uygulama örnekleri çerçevesinde konunun farklı yönleri incelenerek ortaya konmaya çalışılmıştır. Tezimizin söz konusu amacına ulaşabilmek için öncelikle örf ve âdetin İslam hukukundaki kaynak değeri ve önemi ortaya konulmaya çalışılmıştır. Nitekim usûlcülerin örf ve adetle istidlalde bulunma yöntemlerini ortaya çıkarmak da çalışmanın ulaşmak istediği diğer bir gayesidir. Örf ve âdetin kaynak değeri ortaya konulduktan sonra, bu teorik alt yapıya dayandırılan fıkhî hükümler Serahsî'nin el-Mebsût adlı eseri özelinde incelenmiştir. Dolayısıyla çalışmamızda, teorik bir meselenin pratikteki tatbikatı, tahlil ve analiz edilmiştir. Ayrıca yeri geldiğinde konuyla ilgili diğer bazı fakihlerin görüşlerine de değinilmiştir. Bu çalışma giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde Serahsî'nin hayatı ve ilmi kişiliği ele alınmıştır. İkinci bölümde örf ve âdetin İslam hukukundaki yeri ve kaynak değeri tespit edilmeye çalışılmıştır. Üçüncü bölümde ise Serahsî'nin örf ve âdeti, furû-i fıkhın ibadetler ve muâmelât alanlarında dikkate aldığı fıkhî meseleler incelenmiştir. Buna göre, Serahsî'nin tezimizde incelediğimiz toplam 11 fıkhî meselede örf ve âdeti fıkhî hüküm tespitinde dikkate aldığı anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The goal of this study was to try to discover Imam al-Sarkhasi's perspective in terms of custom, and to conclude that under Islamic law, By evaluating various applications that demonstrate his approach, as well as examining features of these concerns and attempting to explain his technique in them, and then shedding light on them and indicating the value. One of these aspects within the issues of the individual and society is the public, and this is due to our belief in the importance of creative scientific communication in the scientific field among scholars, ancient and modern, and uncovering fundamentalists' methods in reasoning with the rules of custom and custom, and so on, and the various and multiple issues they include. To accomplish this, the researcher used the descriptive approach, which relies on collecting scientific material by following al-Sarkhasi's approach in custom and tradition, and then using the analytical approach to explain and clarify that, as well as stating the scholars' sayings in it. This study included an introduction, three chapters covering a variety of topics, a conclusion, and technical indexes. The study reached many conclusions, perhaps the most important of which is that Imam al-Sarkhasi relied on the rule of custom and custom in explaining the evidence, supporting it, and clarifying its intended purpose on the one hand, as well as explaining its purpose and benefiting from it on the other hand. This is evident in the folds of his book Al-Mabsoot in particular. The study came to several results, the most notable of which is that Imam al-Sarkhasi relied on customary law in explaining the evidence and alternative, as well as defining what was intended from one perspective. It was sometimes approved in support of it due to the basis of the evidence for its conformity with the rule of custom and tradition, which is quite clear in the chapters of his book Al-Mabsoot in particular, as well as explaining its purpose and benefiting from it.