Okul öncesi dönemde özel öğrenme güçlüğü risk durumlarının çeşitli değişkenler açısından incelenmesi
Investigation of special learning difficulty risk situations in preschool period in terms of various variables
- Tez No: 751180
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE YILMAZ BOLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul öncesi dönem, özel öğrenme güçlüğü, öğrenme güçlüğü risk belirtileri, erken tanı ve müdahale, Preschool period, special learning disability, risk symptoms of learning disability, early diagnosis and intervention
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Okul Öncesi Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Özel öğrenme güçlüğü; normal ya da daha üst bir zekâya sahip bireylerin okuma, yazma, konuşma, dinleme, motor ve matematiksel alanlarda yaşadığı güçlükler olarak tanımlanmaktadır. Okul öncesi dönemde normal ya da daha üst bir zekâya sahip olan çocuklar, çeşitli beceri alanlarında, bireysel yeterlilik veya yetersizlik gösterebilmektedir. Bu çalışma, okul öncesi dönem çocuklarının sahip olduğu becerilerin özel öğrenme güçlüğü risk belirtisi olarak çocuk, öğretmen ve ebeveyn açısından farklı değişkenler aracılığıyla değerlendirilmesine ilişkin karma modelde gerçekleştirilen bir çalışmadır. Araştırmanın evrenini, 2021-2022 Eğitim-Öğretim yılında, Mersin ilinde okul öncesi eğitim alan 160 çocuk oluşturmaktadır. Bu çalışmada veri toplama araçları olarak“Öğretmen Demografik Bilgi Formu”,“Ebeveyn Demografik Bilgi Formu”ile 60-72 aylık özel öğrenme güçlüğü riski taşıyan çocuklar için geliştirilen“ÖBTÖ-Özgül Öğrenme Bozukluğu Tarama Ölçeği”ve“Gözlem Formu”kullanılmıştır. Araştırmada, okul öncesi dönemde, öğretmen görüşüne göre özel öğrenme güçlüğü risk belirtisi gösterdiği düşünülen 160 çocuğa ÖBTÖ uygulanmış ve bu çocuklar araştırmacı tarafından gözlemlenmiştir. Araştırmada ölçek ve gözlem sonuçları karşılaştırılarak, çocukların özel öğrenme güçlüğü risk belirtileri değerlendirilmiş ve çocukların özel öğrenme güçlüğü risk belirtisi gösterdikleri bulunmuştur. Bu sonuçlar, özel öğrenme güçlüğü risk belirtisi gösteren çocukların ÖBTÖ puanları ile gözlemde elde edilen sonuçların birbirini desteklemesi ve okul öncesi dönemdeki çocukların özel öğrenme güçlüğü risk durumlarının belirlenmesi açısından önemli görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Special learning disability is the difficulties experienced by individuals with normal or higher intelligence in reading, writing, speaking, listening, motor, and mathematical fields. Children with normal or higher intelligence in the pre-school period may show individual competence or inadequacy in various skill areas. This study is a mixed study carried out in the screening model to evaluate the skills of preschool children as a risk indicator of special learning disability through different variables in terms of the child, teacher, and parent. The population of the research consists of 160 children who received pre-school education in Mersin in the 2021-2022 academic year. In this study, the“Teacher Demographic Information Form”,“Child Demographic Information Form”,“Specific Learning Disorder Screening Scale (SLDSS)”and“Observation Form”developed for 60-72 months old children at risk for special learning disabilities were used as data collection tools. In the study, the scale was applied to 160 children who showed signs of special learning disability risk according to the teacher's statement during the pre-school period, and these children were also observed by the researcher. In the study, by comparing the results of the scale and observation, children's special learning disability risk signs were evaluated and it was determined that children showed signs of special learning disability risk. According to these results, the SLDSS scores of children with special learning disability risk symptoms and the results obtained in observation support each other, and it is considered important for children to show special learning disability risk symptoms in the pre-school period.