Dış ticarette doğal kaynak politikaları ve Türkiye
Natural resource policies in foreign trade and Turkey
- Tez No: 751195
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞÜKRÜ İNAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Dış Ticaret, Dış Ticaret Politikaları, Doğal Kaynak, Petrol, Doğalgaz, Kömür, Türkiye Ekonomisi, Foreign Trade, Foreign Trade Policies, Natural Resources, Petroleum, Natural Gas, Coal, Turkish Economy
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Doğal kaynaklar, çevrede kendiliğinden oluşmuş, insan aklı ve tekniğinin ürünü olmayan, oluşma aşamalarında insanın herhangi bir yapıcı ve yıkıcı rolü bulunmamış tüm zenginlik kaynakları olarak adlandırılmaktadır. Tarihin her evresinde ülkeler için önemli bir yere sahip olan doğal kaynaklar, ülkeler arasında politik etkilerinin yanı sıra, ülkelerin ekonomileri üzerindeki önemli etkileri bulunmaktadır. Bu nedenle ülkelerarasında eşit olarak dağılmamasına karşın, özellikle bazı doğal kaynakların alternatifsiz oluşu, bu doğal kaynakların ülkeler için önemini arttırmaktadır. Doğal kaynakların eşit olarak ülkeler arasında dağılmaması, ülkeler arasında ticaretin en önemli sebebidir. Çünkü bazı ülkeler doğal kaynak bakımından zengin konumdayken, bazı ülkeler nispeten yoksul olarak görülmektedir. Ülkeler arasında doğal kaynak ticareti geçmişte olduğu gibi günümüzde de önemini korumaktadır. Özellikle gelişmiş ülkeler mevcut ekonomisini korumak ya da büyütmek amacıyla doğal kaynak bakımından zengin olan ülkelerle ticaret yapması gerekmektedir. Doğal kaynak bakımından zengin olan ülkeler ise kendi ülkesinde refah ve hayat standartlarını yükseltmek amacıyla bu ticarete ortak olmaktadır. Türkiye ise mevcut konumu itibariyle yapılan ticarette aracı olmakta ve jeostratejik açıdan avantajlarını kullanmaktadır.
Özet (Çeviri)
All sources of wealth, which are formed spontaneously in the environment, are not the product of human mind and technique, and do not have any constructive or destructive role in the formation stages, are called natural resources. Natural resources, which have an important place for countries at every stage of history, have important effects on the economies of countries as well as their political effects. For this reason, although they are not evenly distributed among countries, the fact that some natural resources are without alternatives increases the importance of these natural resources for countries. The unequal distribution of natural resources among countries is the most important reason for trade between countries. Because while some countries are rich in natural resources, some countries are seen as relatively poor. Trade in natural resources between countries maintains its importance today as it was in the past. Especially developed countries need to trade with countries rich in natural resources in order to protect or expand their current economy. Countries rich in natural resources, on the other hand, become partners in this trade in order to increase their welfare and living standards in their own country. Turkey, on the other hand, acts as an intermediary in the trade made due to its current location and uses its geostrategical advantages.