The interaction of dometic and foreign policy: A case of Zambia
İç ve dış politika etkileşimi. Zambiya örneği
  1. Tez No: 751211
  2. Yazar: AMON SHAKEMBA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜRSEL BAYRAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Ülke, Ulusal Politika, İç Siyaset, Dış Politika, Zambiya, Country, Domestic Policy, Domestic Politics, Foreign Policy, Zambia
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Bölge Çalışmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Afrika Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Afrika Çalışmaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Zambiya dâhil birçok ülke ulusal çıkarlarını yansıtan dış politikalar yapmaktadır. Bu iç çıkarlar; siyasi, ekonomik, askeri ve belirli bir zamanda ülke içinde ortaya çıkabilecek gereksinimlere kadar çeşitlenmektedir. Zambiya'nın iç ve dış politika etkileşimini analiz etmek bu çalışmanın temel amacıdır. Zambiya'da dış politika yapım sürecine dâhil olan aktörleri araştırmak; ülkenin dış politikasını şekillendirmede iç politikanın rolünü incelemek ve iç politikadaki değişimin Zambiya'nın dış politikasını etkileyip etkilemediğini bulmak ise alt amaçları oluşturmaktadır. Çalışma keşfedici nitelikte olup, Zambiya vaka örneği olarak incelenmiştir. Bu çalışmada birincil ve ikincil verilerden yaranılmıştır. Birincil veriler yarı yapılandırılmış mülakatlar aracılığıyla elde edilirken ikincil veriler mevcut literatürdeki kitap, makale, dergi, gazete, resmi devlet açıklamaları, açık kaynaklar ve YouTube'dan elde edilmiştir. Nitel araştırma yaklaşımının benimsendiği bu çalışma kapsamında dördü Zambiya Üniversitesi'nde Zambiya siyaseti hakkında ders veren akademisyen ve ikisi Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanlığı'ndan politika yapıcılar olmak üzere altı (6) kilit konumdaki kişi ile derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Kilit bilgi sahibi kişiler amaçlı örnekleme yöntemi kullanılarak seçilmiş, toplanan nitel veriler ise içerik analiz yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışmanın bulguları, birinci araştırma sorusu özelinde, Zambiya'da Cumhurbaşkanı'nın, anayasal olarak baş diplomat olması ve hükümet bakanlıklarının ve Cumhurbaşkanlığı danışmanlarının onu destekleyici bir rol oynaması sebebiyle, dış politika yapımında ana aktör olduğunu ortaya koymaktadır. İkincisi, iç politikanın ülkenin dış politikasını şekillendirmedeki rolüne ilişkin olarak Zambiya'nın dış politikasının şekillenmesinde ekonomik, ideolojik, siyasi, dini, sosyal ve ulusal güvenlik politikalarının hayati bir rol oynadığı tespit edilmiştir. Vizyon 2030 ve ekonomik iyileşme gibi ulusal politikalar da dış politika üzerinde etkisi olan iç politikalar arasındadır. Nihai sonuç ise, Zambiya'nın iç politikasındaki değişimlerin dış politikasında da değişiklikleri beraberinde getirdiği ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Most countries, Zambia included, make foreign policies that reflect the domestic interest of a state. These domestic interests range from political, economic, military and the needs that may arise within the state at a particular time. The overall objective of this study was to analyse the interaction of domestic and foreign policy in Zambia. The specific study objectives were; to investigate the actors involved in the foreign policy-making process in Zambia; to examine the role of domestic policy in shaping the country's foreign policy and to find out whether domestic policy change affects Zambia's foreign policy. The study was exploratory and a one-time case study of Zambia. It was qualitative in nature as it used qualitative data due to the nature of the findings the study intended to achieve. Both primary and secondary data were used. The primary data were collected through semi-structured interviews, while the secondary data were centred on the use of already published books, articles, journals, YouTube, newspapers, internet materials, government official statements, other research papers and event occurrences. The study sample size was six (6) key informants of which four were academicians and researchers from the University of Zambia who lecture and comment on Zambian politics in the country. While the other two are policymakers from the Ministry of Foreign Affairs and International Cooperation. The key informants were selected using the purposive sampling method. The collected qualitative data were analysed using content analysis. In relation to the first specific study objective, the study findings reveal that in Zambia the President has been the main actor in foreign policy making because constitutionally he is the chief diplomat while government ministries and Presidential advisors play the supporting role. In regard to the second specific objective on the role of domestic policy in shaping the country's foreign policy, it has been found that economic, ideological, political, religious, social and national security policy plays a vital role in shaping Zambia's foreign policy. Other domestic policies that have an influence on foreign policy include Vision 2030 and economic recovery among others. While on the final specific objective it has been indicated that domestic policy change brings about certain changes in the foreign policy of Zambia.