Sosyal medyanın gebelik beslenmesi üzerine etkisi
The effect of social media on pregnancy nutrition
- Tez No: 751229
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YONCA SEVİM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Gebelik, Beslenme, Sosyal Medya, Pregnancy, Nutrition, Social Media
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Gebelik gelişmekte olan fetüsü beslemek ve barındırmak için önemli anatomik, fizyolojik ve duygusal değişikliklerin yaşandığı bir geçiş dönemidir. Bu çalışma, sosyal medyanın gebelerin beslenme bilgi düzeyleri, tercihleri ve alışkanlıkları üzerindeki etkisini incelemek amacıyla planlanmış olup gebelere çevrimiçi anket uygulanmıştır. Araştırma, sosyal medya kullanan 18 yaş üstü 139 gebenin katılımıyla Nisan 2021-Mayıs 2021 tarihleri arasında yürütülmüştür. Verilerin değerlendirilmesinde SPSS 26.0 paket programı kullanılmıştır. Gebelerin %36.7'sinin ev hanımı, %60'ının üniversite mezunu, %43.2'sinin çalıştığı ve yaş ortalamalarının 29.04±4.74 olduğu tespit edilmiştir. Bunun yanı sıra gebelik öncesi beden kütle indeksi (BKİ) ortalamasının 24.03±4.61 kg/m2 olduğu bulunmuştur. Gebelerin sosyal medyada takip ettiği hesapların beslenme hakkındaki bilgilerine (%66.9), davranış ve tutumlarına (%71.2) ve beslenmelerine etki ettiği (%74.8) saptanmıştır. Araştırmada sosyal medya kullanımına bağlı beslenme değişikliği olan katılımcılarda günlük besin tüketim miktarlarının eğitim durumu, yaş ve BKİ düzeylerine göre farklılık göstermediği bulunmuştur. Gebelerin sosyal medya kullanımı ve gebelik beslenmesi hakkında bilgilendirilmesi ve gebelere yönelik eğitim programlarının düzenlenmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Pregnancy is a transitional period which important anatomical, physiological and emotional changes occur to nurture and accommodate the developing fetus. This study was planned to examine the effect of social media on the nutritional knowledge levels, preferences and habits of pregnant women and an online survey was applied to pregnant women. The research was carried out between April 2021 and May 2021 with the participation of 139 pregnant women over the age of 18 who use social media. SPSS 26.0 package program was used to evaluate the data. It was determined that 36.7% of the pregnant women were housewives, 60% were graduated from a university, 43.2% were working and the mean age was 29.04±4.74 year. It was determined that accounts followed by the pregnant women on social media had an impact on their knowledge about nutrition (66.9%), their behaviors and attitudes (%71.2), and their nutritional behaviours (74.8%). In addition, the mean pre-pregnancy body mass index (BMI) was found to be 24.03±4.61 kg/m2. It was found that the daily food consumption amounts of the participants who had changes due to the use of social media did not differ according to education level, age and BMI levels. It is recommended to inform pregnant women about the use of social media and pregnancy nutrition and to organize training programs for pregnant women.