Okullarda algılanan yönetici desteği ile öğretmenlerin psikolojik iyi oluşları arasındaki ilişkilerin incelenmesi
The relationship between supervisor support of school principals and psychological well-being of teachers
  1. Tez No: 751276
  2. Yazar: ZELİHA KÜRÜCÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TEVFİK UZUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yönetici Desteği, Psikolojik İyi Oluş, Okul Müdürü, Öğretmen, Supervisor Support, Psychological Well-Being, School Principal, Teacher
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışmada, okul müdürlerinin sağladığı yönetici desteği ile öğretmenlerin psikolojik iyi oluşları arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemini 2020-2021 eğitim-öğretim yılında, Erzurum ili Aşkale ilçesinde Millî Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda görevli 246 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırma, ilişkisel tarama modelindedir. Araştırmada veri toplamak amacıyla kişisel bilgi formu,“Yönetici Desteği Ölçeği'' ve ”Psikolojik İyi Oluş Ölçeği'' kullanılmıştır. Verilerin analizinde bağımsız örneklem t-Testi, ANOVA testi, korelasyon analizi ve regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırmanın sonucuna göre; okul müdürlerinin sağladığı yönetici desteği ile öğretmenlerin psikolojik iyi oluşları arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu görülmektedir. Ayrıca, öğretmen görüşlerine göre okul müdürlerinin sağladığı yönetici desteği öğretmenlerin psikolojik iyi oluşlarını anlamlı bir şekilde yordamaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this survey is to study the relationship between the supervisor support of school principals and the psychological well-beingofteachers. The research sample consists of 246 teachers working at schools affiliated with the Ministry of National Education of Turkey in Erzurum Aşkale province in the academic year of 2020-2021. This research was conducted in a correlation survey model. Data analysis was performed by using unpaired t-test, ANOVA test, correlation analysis and regression analysis. Data were collected by using a personal information form,“Supervisor Support Scale'' and ”Psychological Well-BeingScale''. The results show that there is a significant positive relationship between the supervisor support of school principals and psychological well-beingof teachers. In addition, the supervisor supportof school principals predicts the psychological well-beingof teachers, based on the opinion of the teachers.