İş yaşam kalitesi ve kurumsal sosyal sorumluluk algısının işe adanmışlık üzerindeki etkisinin incelenmesi: Zincir otel işletmeleri üzerine bir araştırma
The effect of quality work life and corporate social responsibility on work engagement examination: A research on chain hotel businesses
  1. Tez No: 751277
  2. Yazar: SEFA ÖKSÜZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EREN ERKILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: İş yaşam kalitesi, Kurumsal sosyal sorumluluk, İşe adanmışlık, Zincir otel işletmeleri, Quality work life, Corporate social responsibility, Work engagement, Chain hotel business
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Konaklama işletmelerinde insan kaynağı hizmetin kalitesini belirleyen önemli bir faktör olduğu için işletmenin başarısında kilit rol oynayarak rekabet avantajı elde etmesini sağlamaktadır. Araştırmacılar tarafından son yıllarda önem kazanan işe adanmışlık kavramı insan kaynağının üretkenliğini ve verimliliğini artıran bir konudur. İşe adanmış işgörenler işletmelere rekabet ve maliyet avantajı sağlarken hizmetin kalitesinin de artmasına katkı sağlamaktadır. Literatürde işe adanmışlık kavramının iş yaşam kalitesi ve kurumsal sosyal sorumluluk kavramları ile ayrı ayrı ilişkilendirildiği görülmüştür. Bu kapsamda zincir otel işletmesi işgörenlerinin işe adanmışlıklarını artırmanın bir yolu olarak iş yaşam kalitesi ve kurumsal sosyal sorumluluk algısı kavramlarıyla ilişkili olduğu düşünülmektedir. Bu araştırma, iş yaşam kalitesi ve kurumsal sosyal sorumluluk algısının işe adanmışlık üzerindeki etkisini incelemek amacıyla, Trabzon'daki zincir otel işletmesi işgörenleri üzerine gerçekleştirilmiştir. Trabzon'daki zincir otel işletmesi işgörenlerinden anket tekniği ile veriler toplanarak 343 geçerli anket elde edilmiştir. Araştırmaya dâhil olan işgörenlerin iş yaşam kalitesi, kurumsal sosyal sorumluluk algısı ve işe adanmışlıkları ile demografik özelliklerine göre anlamlı bir farklılık gösterip göstermediğini belirlemek için t-testi ve ANOVA testi yapılmıştır. Araştırma modeline uygun olarak iş yaşam kalitesi, kurumsal sosyal sorumluluk algısı ve işe adanmışlık arasındaki ilişkiyi belirlemek için korelasyon analizi ve kavramların neden-sonuç ilişkini belirmek için regresyon analizi yapılmıştır. Elde edilen bulgular sonucunda; katılımcıların cinsiyet, yaş, gelir düzeyi, eğitim düzeyi, işletmedeki görevi ve işletmedeki görev süresi ile iş yaşam kalitesi arasında; cinsiyet, yaş, gelir düzeyi, eğitim düzeyi, işletmedeki görevi ve işletmedeki görev süresi ile kurumsal sosyal sorumluluk algısı arasında; yaş, gelir düzeyi, eğitim düzeyi ve işletmedeki görevi ile işe adanmışlık arasında anlamlı bir farklılık olduğu belirlenmiştir. Yapılan korelasyon analizi sonucuna göre iş yaşam kalitesi ve işe adanmışlık arasında istatistiksel olarak anlamlı, pozitif yönde ve orta düzeyde bir ilişki olduğu; kurumsal sosyal sorumluluk algısı ile işe adanmışlık arasında anlamlı, pozitif yönde ve orta düzeyde bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Regresyon analizi sonuçlarına göre iş yaşam kalitesinin işe adanmışlık üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi olduğu; kurumsal sosyal sorumluluk algısının işe adanmışlık üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In accommodation businesses, human resources are an important factor that determines the quality of service, they play a key role in the success of the business and enable it to get competitive edge. By researcher has gained importance the concept of work engagement in recent years, is an issue that increases the productivity and efficiency of human resources. Employees to work engagement, the increase in the quality of the service while providing competitive and cost advantages to the business. In the literature, it has been seen that with the concept quality work life and corporate social responsibility the concept of work engagement is separately associated. In this context, it is thought to be related to the concepts of quality work life and corporate social responsibility to increase of the work engagement of the chain hotel business. The aim of this research the effect of quality work life and corporate social responsibility on the work engagement examination, the employees of the chain hotel business in Trabzon. A total of 343 valid questionnaires were obtained by collecting data from the employees of the chain hotel business in Trabzon with the questionnaire technique. The t-test and ANOVA test were conducted to determine whether there was a significant difference between quality work life, corporate social responsibility, and work engagement with demographic characteristics of the employees included in the research. Correlation analysis was performed to determine the relationship between quality work life, corporate social responsibility, and work engagement in accordance with the research model, and regression analysis was performed to determine the cause-effect relationship of the concepts. It was found that of the result, a significant difference was found gender, age, level of income, level of education, title of business and period of office with between quality work life; gender, age, level of income, level of education, title of business, and period of office with between corporate social responsibility; age, level of income, level of education, and title of business with between work engagement. According to the correlation analysis results, there is a statistically significant, positive, and moderate relationship between quality work life and work engagement; It has been determined that there is a significant, positive, and moderate relationship between the perception of corporate social responsibility and work engagement. According to the results of the regression analysis, the quality work life has a statistically significant effect on work engagement; It has been concluded that the perception of corporate social responsibility has a statistically significant effect on work engagement.