Sağlıklı kişilerde auriküler vagus sinir uyarımının EEG ve EMG ölçümlerine etkisi
The effect of auricular vagus nerve stimulation on EEG and EMG measurements in healthy persons
  1. Tez No: 751371
  2. Yazar: GÜLŞAH KONAKOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ VEYSEL ÖZDEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Auriküler Vagus Sinir Uyarımı, Yüzeyel Elektromiyografi, Elektroensefalografi, Auricular Vagus Nerve Stimulation, Surface Electromyography, Electroencephalography
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Auriküler vagus sinir uyarımı (VSU), noninvaziv bir tedavi yöntemidir. Çeşitli klinik problemlerin tedavisinde kullanılabileceğine ilişkin görüşler son yıllarda önem kazanmıştır. Bu çalışmada, auriküler VSU'nun kullanımına ilişkin oluşturulacak kılavuz için temel hazırlamak amaçlanmıştır. Sağlıklı kişiler unilateral sol, unilatel sağ ve bilateral kulaktan tek seanslık uyarım yapılmak üzere üç gruba ayrılmıştır. Uyarım öncesi ve sonrası gerçekleştirilen EEG ve EMG ölçümleri ile serebral ve periferik aktivite üzerine etkisi değerlendirilmiştir. Sol kulaktan uyarım yaptığımız grupta sağ el bileği ekstansör kaslarda, sağ kulaktan uyarım yapılan grupta sol el bileği ekstansör kaslarda ve her iki kulaktan uyarım yapılan grupta her iki taraf el bileği ekstansör kaslarda aktivasyon artışı olduğu tespit edilmiştir. Her üç grupta da her iki taraf el kavrama kuvvetinde artış görülmemiştir. Sol kulaktan uyarı yaptığımız grupta sol anterior bölgede, sağ kulaktan uyarım yaptığımız grupta sol anterior, sol ve sağ posterior bölgede teta gücünde artış tespit edilmiştir. Alfa gücündeki değişimi incelediğimizde sol kulaktan uyarım yapılan grupta sol posterior bölgede, sağ kulaktan uyarım yapılan grupta sol anterior, sol ve sağ posterior bölgede, her iki kulaktan uyarım yapılan grupta sol anterior ve sağ posterior bölgede artış yönünde olduğu belirlenmiştir. Alçak beta, yüksek beta ve gama gibi yüksek frekanslı dalgaların gücünde genel olarak beynin çeşitli bölümlerinde azalma olduğu gözlenmiştir. Elde ettiğimiz bulgular auriküler VSU'nun santral sinir sistemindeki projeksiyonunun kortikospinal yolları da etkileyebileceğini düşündürmüştür. Literatürde, farklı klinik problemlerde, farklı uyarım parametreleri kullanılarak farklı kulaktan yapılan uyarımların kısa ve uzun dönem etkilerinin raporlandığı büyük ölçekli araştırmalara ihtiyaç olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Auricular vagus nerve stimulation (VNS) is a noninvasive treatment modality. Opinions that it can be used in the treatment of various clinical problems have gained importance in recent years. In this study, it was aimed to lay the groundwork for a guideline on the use of the auricular VSU. Healthy individuals were divided into three groups as unilateral left, unilateral right and bilateral ear stimulations for one session. The effects on cerebral and peripheral activity were evaluated with EEG and EMG measurements performed before and after stimulation. It was determined that there was an increase in activation in the right wrist extensor muscles in the left ear stimulation group, in the left wrist extensor muscles in the right ear stimulation group, and in the wrist extensor muscles on both sides in the both ears stimulation group. There was no increase in the hand grip strength of both sides in all three groups. We detected an increase in theta power in the left anterior region in the left ear stimulation group, and in the left anterior, left posterior and right posterior regions in the right ear stimulation group. When we examined the change in alpha power, we determined that there was an increase in the left posterior region in the left ear stimulation group, in the left anterior, left posterior and right posterior regions in the right ear stimulation group, and in the left anterior and right posterior regions in the both ears stimulation group. It has been observed that there is a general decrease in the power of high frequency waves such as low beta, high beta and gamma in various parts of the brain. Our findings suggest that the projection of the auricular VNS in the central nervous system may also affect the corticospinal tracts. In the literature, it is seen that there is a need for large-scale studies reporting the short and long-term effects of different ear stimulations using different stimulation parameters in different clinical problems.