Changing urban forms, spatial perceptions, and relations: A spatial urban reading of Sıhhiye, Ankara
Değişen kent formları, mekansal algılar ve ilişkiler: Sıhhiye Ankara üzerine bir okuma
- Tez No: 751401
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ELA ATAÇ KAVURMACI, PROF. DR. BAYKAN GÜNAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Şehircilik ve Bölge Planlama, Architecture, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: mekânsal algı, okunaklılık, kent morfolojisi, sosyal mekân, spatial perception, legibility of place, urban morphology, social space
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: TED Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimarlık ve Kent Çalışmaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bireyler her zaman çevreleri ile iletişim ve etkileşim içerisindedir. Kentlilerin, kültürün ve gündelik rutinlerin sosyal bir ürün olan kente yansımasına ilişkin kopukluklar ortaya çıkmaya başladığında, kullanıcı ile mekân arasındaki iletişimin kesintiye uğradığı söylenebilir. Bunun sonucunda, bireyler kentsel mekânı net olarak algılamazlar; buna bağlı olarak ise kentsel mekân zaman içinde anlamsal değerini kaybeder. Bu tezin amacı, kentsel formların nasıl değiştiğini ve bu değişikliğin insan davranışları üzerinde nasıl etkileri olduğunu ortaya çıkarmak için Ankara Sıhhiye Meydanı örneği üzerinden bir kentsel, mekânsal okuma yapmaktır. Ankara Sıhhiye Meydanı (Yenişehir Kapısı), gerek mekânsal ve sosyolojik anlamda çok katmanlı bir yapıya sahip olması, gerekse sahip olduğu tarihi değer nedeni ile çalışmada örnek alan olarak seçilmiştir. Mekânın anlamsal değerini yitirdiğine veya koruduğuna vi ilişkin nesnel sonuçlara erişebilmek için tezde kullanılan yöntemler, kentsel mekânı geriye dönük olarak okumaya olanak sağlayan; harita okuma ve fotoğrafik analiz ile güncel mekânsal kullanımları analiz etmeye yardımcı olan mekân dizim analizi olarak belirlenmiştir. Bu belirlenen yöntemler ile örneklem alanın yaklaşık yüzyıllık bir periyot içerisindeki mekânsal, algısal değişimine dair bir fikir edinmek mümkün olmaktadır. Yenişehir'in giriş kapısı olarak planlanmış olan Sıhhiye Meydanı ve çevresinin bir zamanlar insanlarla güçlü ilişkiler kurmasına karşın tarihsel semantik değerini kaybettiği,“kapı”karakterini yitirdiği, artan trafiği hızlandırmak ve kalabalıklaşan nüfusa çözüm üretmek için yapılan bölgesel yenilikler sonucu kentin sıradan bir parçası haline geldiği gözlemlenmiştir. Mekân dizim analizi sonuçlarına göre, bölge hala yaya dostu olma potansiyeline sahiptir ve ulaşılabilirliği bakımından sadece bir merkez olarak değil, aynı zamanda insanların ferah bir nefes alabileceği kentsel bir mekân olarak da değerlendirilebilir. Sonuç olarak, sürekli yenilenen Sıhhiye Meydanı kimliğini kaybetmeden, mekânsal algılanabilirliği arttırılarak hem kültürel mirasını koruyacak hem de kentlilerin ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde yeniden tasarlanabilir.
Özet (Çeviri)
People subconsciously communicate with their environment. When interruptions concerning the reflection of citizens, culture, and daily routines on an urban place which can also be called a social product have begun to surface, the establishment of communication between the place and its users can be asserted to have become a failure. Consequently, the place's users do not clearly perceive the urban place; accordingly, the urban place loses its semantic value over time. The aim of the thesis research is reading a place spatially to understand how urban forms change and pose effects on human behaviors. Sıhhiye, Ankara, which is both stratified as an urban form and in terms of its sociological structure, and has a historical value in urban memory, was decided to be analyzed as the case area. Both conventional methods; iv photographic analysis and map reading which help to analyze and understand historical developments, interventions, and to make sense of spatial peculiarities of a hundred-year period, and a modern method, space syntax, a computer-based approach to analyze today, were employed to spatially read the site; Sıhhiye, Ankara. These methods helped to perceive the site from different perspectives to draw objective conclusions signifying the process through which the space has lost or preserved its semantic value via the process of spatial reading. Through the implementation of these methods, the spatial perception and transformation of the site was analyzed, and urban potential for the city was revealed. The findings drawn from the analyses set forth that Sıhhiye Square and its surrounding environment have lost their historical spatial value, and that although it once served as a gate to Yenişehir where the square had strong communication with people, the thesis shows that the site started to lose its characteristics as a“gate”and evolved to become an ordinary part of the city due to the spatial arrangements made to speed up traffic owing to the effect of increasing population and technology during the years that followed. According to the space syntax results, the area still has the potential to become pedestrian friendly and in terms of transportation, it can be considered not only as a hub, but also as a place where the city and citizens can have a breathing space. Consequently, Sıhhiye Square, which constantly reproduces, can be replanned in a way that it will both preserve its heritage and respond to citizen's needs, retaining; and even increasing its easily perceived spatial identity.