Mechatronic design of 70 kg end point load capacity press feeding robot
70 kg uç nokta yük kapasiteli pres yükleme robotunun mekatronik tasarımı
  1. Tez No: 751414
  2. Yazar: ECENUR GÖRER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT AKDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kartezyen robot, mekanik modelleme, maliyet kazançları, Cartesian robots, mechanical modeling, cost gains
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Teorisi ve Dinamiği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Makine Teorisi ve Dinamiği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
70 KG UÇ NOKTA YÜK KAPASİTELİ PRES BESLEME ROBOTUNUN MEKATRONİK TASARIMI ÖZ Bu çalışmada, çalıştığım firmada 70 kg ağırlığındaki disk hammadde ürünlerinin tekrar tekrar istiflenmesini gerektiren yuvarlama presine manuel yükleme yerine insan gücünden tasarruf etmek, verimliliği ve ergonomiyi artırmak için kartezyen robotik bir sistem tasarlanmıştır. Sistem; iki eksenli hareket kontrollü robot kolları, özel amaçlı bir tutucu ve bir ürün merkezleme platformu olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır. Çalışma kapsamında mekanik ve kontrol sistem tasarımları tamamlanmıştır. Tasarım aşamasında, etkili faktörlerin belirlenmesi için Minitab istatistiksel veri analiz programı kullanılarak deney tasarımı yapılmıştır. Mekanik tasarım sürecinde bilgisayar destekli tasarım için Autodesk Inventor, Nastran CAD programları ve mühendislik araçları kullanılmıştır. Ayrıca firma atölyesinde üretim denemeleri yapılarak statik analizler test edilmiştir. Tasarlanan sistem aynı zamanda bir boşaltma sistemi olarak da uyarlanabilmektedir. Bunun sonucunda işçilik maliyetlerinde ve iş kazalarında azalma, üretim sayılarında ise artış olacaktır. Yükleme boşaltma sisteminin maliyetleri ve faktörlerin kazanç getirileri hesaplandığında yatırım 1 yıl içinde amorti edilebilmektedir. Yıllık potansiyel kazanç getirisi ortalama 250.000 USD olacaktır. Çalışmanın amacı, teori ve mühendislik bilgilerini pratiğe dönüştürmek, çalıştığım şirkette bazı sorunlara çözüm bulmak ve bilimsel çalışmalara katkıda bulunmaktır.
Özet (Çeviri)
MECHATRONIC DESIGN OF 70 KG END POINT LOAD CAPACITY PRESS FEEDING ROBOT ABSTRACT In this study, a cartesian robotic system was designed to save manpower and increase efficiency and ergonomics, instead of manually loading to the rounding press, which require repetitive stacking the disc raw material products weighing 70 kg, in my working company. The system consists of three parts: two-axis motion-controlled robot arms, a special purpose gripper and a product centering platform. Within the scope of the study, mechanical and control system designs were completed. In the design phase, an experiment was designed by using the Minitab statistical data analysis program for determining the effective factors. Autodesk Inventor, Nastran CAD programs and engineering tools were used for computer aided design in the mechanical design process. In addition, the static analyzes were tested by making production trials in the company workshop. The designed system can also be adapted as an unloading system. As a result, there will be a decrease in labor costs and the number of work accidents, and an increase in production numbers. When the costs of the loading and unloading system and the earnings returns of the factors are calculated, the investment can be amortized within 1 year. Annual potential earnings return will be an average of 250.000 USD. The aim of the study, transforming theory and engineering knowledge into practice, finding solutions for some problems in my working company and contributing scientific studies.