Alt çene Kennedy I vakalarında metal destekli ve desteksiz flexible bölümlü protezlerin sert ve yumuşak dokular üzerinde oluşturduğu streslerin fem analizi ile incelenmesi
Evaluation of different planned removable partial prohesis in mandibula Kennedy I case with three dimension finite element analysis method
- Tez No: 751453
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET MUZAFFER ATEŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Finite element stress analysis, nylon, polyamid, removable partial denture
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Hareketli protezler kısmi/tam dişsiz hastalarda ağız ve çiğneme fonksiyonunu geri kazandırarak yaşam kalitesini iyileştirmektedir. Çalışmamızda klinik olarak sık gözlemlediğimiz mandibular Kennedy I vakalarda planlanan ana bağlayıcı çeşitinin ve kullanılan farklı akrilik materyallerin ağız içerisindeki sert ve yumuşak dokular üzerinde oluşturduğu stres değerleri sonlu elemanlar analiz yöntemi (SEA) kullanılarak, klinik gözlemler eşliğinde yorumlanmıştır. Çalışma modelleri üç boyutlu tarama yönteminden yaralanılarak bilgisayar ortamına aktarılmıştır. Çalışmanın gerçeğe yakın sonuçlar vermesi için programın imkan verdiği düzeyde, seçtiğimiz çene kemiği modelinin boyutlarını göz önünde bulundurularak oldukça fazla eleman sayısı kullanılmıştır. Tasarlanan protetik planlamalar dört farklı gruba ayrılmıştır. Model 1 metal dil barı ve polimetilmetakrilat (PMMA), Model 2 metal dil barı ve poliamid (Nylon, Lucitone FRS, Dentysply), Model 3 metal dil plağı ve poliamid, Model 4 ise metal alt yapı olmadan tamamen poliamid kullanılarak üretilen hareketli bölümlü protezlerdir (HBP) . Çalışma gruplarında hareketli protezler üzerinde 36 ve 46 nolu dişlerin santral fossalarına denk gelicek şekilde veritikal yönde 300 N kuvvet uygulanmıştır. Lateral doğrultuda ise 16 ve 26 nolu dişlerin mesiobukkal ve distobukkal tükerküllerin her ikisi üzerine 30 derecelik açı ile denk gelicek şekilde 150 N kuvvet uygulanmıştır. Sert doku, yumuşak doku ve protetik unsurlar üzerinde meydana gelen stres değerleri maksimum ve minumum principle stres skalası ve Von misses stres skalası kullanılarak birbirleri ile kıyaslanmıştır. Poliamid kullanılan ve metal alt yapı içermeyen grubumuzda rijit bir alt yapı olmadığından çiğneme kuvvetlerinin direkt kemiğe iletildiği gözlemlendi. Poliamid içeren grup terminal dişlere daha az kuvvet iletmektedir. Anahtar Kelimler: Hareketli bölümlü protezler, nylon, poliamid, polimetilmetakrilat, sonlu elemenlar stress analizi.
Özet (Çeviri)
Removable dentures improve the quality of life by restoring mouth and chewing function in partially or total edentulous patients. In our study, using the finite element analysis method, the stress values created by the prosthetic elements consisting of different materials and plans on the hard and soft tissues in mandibular Kennedy I cases, which we frequently observe clinically, were applied and the analysis results were interpreted based on clinical observations. The study models were transferred to the computer environment by using the three-dimensional scanning method. In order for the study to yield realistic results, as much as possible, the number of elements was used, taking into account the dimensions of the jawbone model we selected, at the level allowed by the program. The designed prosthetic plans are divided into four different groups. Model 1 is lingual bar and polymethylmethacrylate (PMMA), Model 2 is lingual bar and polyamide (Nylon, Lucitone FRS, Dentysply), Model 3 is lingual plate and polyamide, Model 4 is removable partial dentures (HBP) made entirely of polyamide. In the study groups, 300 N force was applied in the vertical direction, corresponding to the central fossa of teeth 36 and 46 on removable prostheses. In the lateral direction, force was applied on the mesio-buccal and buccal spits of the 16 and 26 teeth at an angle of 30 degrees. The stress values on hard tissue, soft tissue and prosthetic elements were compared with each other using the maximum and minimum principle stress scale and Von misses stress scale. It is thought that chewing forces are transmitted directly to the bone, since there is no rigid infrastructure in our group, which does not contain polyamide and metal infrastructure. The forces that occur during angular loading on the terminal teeth are more effective than the forces that occur as a result of vertical loading. The polyamide containing group transmits less force to the terminal teeth.