Primer hipertansiyonlu çocuk hastalarda ayaktan kan basıncı monitörizasyon değişkenlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of pressure monitoring variables in pediatric patients with primary hypertension
- Tez No: 751475
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SİBEL YEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Childhood hypertension, Ambulatory blood pressure monitoring
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Amaç: Ayaktan Kan Basıncı Monitörizasyonu (AKBM) ile primer hipertansiyon (HT) tanısı alan çocuk hastalarda, AKBM ile elde edilen verilerin primer hipertansiyon alt gruplarında ve sağlıklı kontrol grubu ile karşılaştırmalı incelenmesi ile obezite ve uç organ hasarının bu değişkenlere etkisinin belirlenmesidir. Gereç ve yöntem: Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatri Nefroloji Bölümü'nde 01.05.2019-01.07.2021 tarihleri arasında 5-18 yaş arası, ofis ölçümü 95. persentil üstünde olup AKBM yapılan ve HT etyolojisine yönelik yapılan testler sonucu primer HT tanısı alan hastaların geriye dönük olarak AKBM kayıtlarının incelenmesi yapıldı. Ortalama, gece ve gündüz ayrı ayrı olmak üzere sistolik-diastolik kan basıncı (KB) ve yükleri, standart deviasyon (SD) değerleri karşılaştırmaları yapıldı. Bulgular: Hipertansiyon grubu ile kontrol grubunun AKBM verilerine göre HT grubunda ortalama sistolik basınç (OSB), ortalama diastolik basınç (ODB), ortalama arteryal basınç (OAB) ve tüm KB yükleri sağlıklı kontrol grubuna göre anlamlı yüksek bulundu. Primer HT hastalarının %45'inde obezite vardı. Obezitesi olan HT hastaları ile obezitesi olmayan HT hastaları tüm AKBM değişkenleri açısından karşılaştırıldığında obezitesi olan hastalarda sadece gündüz sistolik SD değeri obezitesi olmayan HT hastalarına göre anlamlı yüksek bulundu. Diğer AKBM değişkenleri obez olan ve olmayan hastalarda benzerdi. Hipertansiyon grubunda beden kitle indeksi (BKİ) ile gece ve toplam OSB, toplam ve gündüz sistolik SD, gece sistolik ve ortalama SD arasında pozitif yönde bir ilişki tespit edildi. Gece sistolik kan basıncı (SKB) yükü, gece OSB ve gece-gündüz sistolik SD değerleri ile sol ventrikül kütle indeksi (LVMI) arasında pozitif yönde ilişki bulundu. Sonuç: Primer HT hastalarında BKİ artışı OSB'yi etkilemekle birlikte obez olan primer HT hastalarının AKBM verileri sistolik SD değerleri dışında obez olmayanlar ile benzerlik göstermektedir. Özellikle gece SKB yükü ve gece-gündüz sistolik KB değişkenliğindeki artış sol ventrikül kütle indeksi artışı ile ilişkilidir. Anahtar Kelimler: Çocukluk çağı hipertansiyonu, Ayaktan kan basıncı monitörizasyonu
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to evaluate the effect of obesity and target organ damage on the data obtained in children diagnosed as primary hypertension (HT) with ambulatory blood pressure monitorization (ABPM) by compared examination of primary HT subgroups and healthy control group. Materials and Methods: The patients diagnosed as primary hypertension by ABPM and etiologic study between the ages of 5-18 those blood pressure measurement greater than 95. percentil in the office in the Department of Pediatric Nephrology/Erciyes University Faculty of Medicine were included between 01.05.2019-01.07.2021. The ABPM records were examined retrospectively. Results: According to the ABPM variables average systolic pressure (ASP), average diastolic pressure (ADP), average arterial pressure (AAP), and all blood pressure (BP) loads in the HT group were found to be significantly higher than in the healthy control group. Forty-five percent of primary HT patients had obesity. Primary HT patients with obesity were compared to patients without obesity for all the ABPM variables and only day systolic SD value found to be significantly higher in patients with obesity than in without obesity. Other ABPM variables were similar in patients with and withhout obesity. In the hypertension group, a positive relationship was found between body mass index (BMI) and night and total ASP, total and day systolic SD, night systolic and average SD. Night systolic blood pressure (SBP) load, night ASP and night- day systolic SD values had a positive relationship between left ventricular mass index (LVMI). Conclusion: In primary HT patients, the increase in BMI effects ASP however the ABPM data of primary HT patients with obesity are similar to the patients without obesity except for systolic SD values. In particular, the increase in night SBP load and day-night systolic BP variability is associated with the increase in left ventricular mass index.