Kardiyak cerrahi geçiren çocuklarda hematolojik parametrelerin klinik sonuçları öngörü gücünün değerlendirilmesi
Predictive power of complete blood count parameters on clinical outcomes in pediatric intensive care unit after congenital heart surgery
- Tez No: 751531
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ANIL, PROF. DR. AYŞE BERNA ANIL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Konjenital kalp hastalığı, Konjenital kalp cerrahisi, Çocuk yoğun bakım ünitesi, PDW, trombosit, Hemogram parametreleri, Hastane yatış süresi, Congenital heart disease, Congenital heart surgery, Pediatric intensive care unit, PDW, thrombocyte, Hemogram parameters, Length of hospital stay
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Tepecik Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Bu çalışmanın primer amacı, konjenital kalp hastalığı (KKH) tanısıyla elektif olarak opere edilen ve yoğun bakımda izlenen çocuklarda ameliyat öncesi (pre-op) ve ameliyat sonrası (post-op) hemogram parametrelerinin çocuk yoğun bakım ünitesinde (ÇYBÜ) ve hastanede yatış sürelerini öngörü gücünü araştırmaktır. Gereç ve yöntem: Çalışmaya 1 ay – 18 yaş arası KKH tanısıyla opere edilen ve post-op ÇYBÜ'de takip edilen hastalar dahil edilmiştir. Hastalardan pre-op, post-op 24, post-op 48. saat ve ÇYBÜ'den taburcu olmadan önce çalışılan hemogram sonuçları değerlendirmeye alındı. ÇYBÜ'de yatış süresi >3 gün olması ÇYBÜ'de uzun süre yatış; hastanede toplam yatış süresi >7 gün olması hastanede uzun süre yatış olarak kabul edildi. Hemogram parametrelerinin uzun yatışı öngörü güçleri ROC analizi ile değerlendirildi. Bulgular: Toplam 300 olgu (ortanca yaş: 11 ay; 158'i kız) çalışmaya dahil edildi. Olguların 94'ünde (%31,3) siyanotik KKH vardı. En sık ek hastalık Trizomi 21'di (26 hasta, %8,6). Post-op 48. saatte ölçülen PDW değeri arttıkça ÇYBÜ'de yatış süresi uzamaktaydı (r: 0,243 p:%16,6; duyarlılık: %65,7; özgüllük: %51) ve post-op 48. saat PDW (kesim noktası>%16,8; duyarlılık: %58,8; özgüllük: %69,3) idi. Hastanede uzun yatışı öngörmede en etkin parametre ÇYBÜ'de taburculuk öncesi ölçülen PDW (kesim noktası>%16,7; duyarlılık: %70,2; özgüllük: %63,2) idi. Sonuç: KKH nedeniyle elektif ameliyata alınan çocuklarda ameliyat sonrası ölçülen PDW değerleri ÇYBÜ ve hastanede uzun yatışı öngörmede en etkin hemogram parametreleridir
Özet (Çeviri)
Aim: The primary aim of this study was to investigate the predictive power of pre-op and post-op hemogram parameters in the pediatric intensive care unit (PI-CU) and hospital stay in children who were operated on electively with the diagnosis of congenital heart disease (CHD) and followed up in the intensive care unit. Materials and methods: Patients aged 1 month to 18 years who were operated on with the diagnosis of CHD and followed up in the post-op PICU were included in the study. Pre-op, post-op 24, post-op 48 hours, and before discharge from the PICU, hemogram results of the patients were evaluated. Length of stay in the PICU >3 days was accepted as long stay in the PICU; a total hospital stay of >7 days was accepted as long hospital stay. The predictive power of hemogram parameters on long hospitalization was evaluated by ROC analysis. Results: A total of 300 cases (median age: 11 months; 158 girls) were included in the study. Cyanotic CHD was in 94 (31.3%) of the cases. The most common comorbidity was Trisomy 21 (26 patients, 8.6%). As the PDW value measured at the post-op 48th hour increased, the length of stay in the PICU was prolonged (r: 0.243 p: 16.6%; sensitivity: 65.7%; specificity: 51%) and post-op 48th hour PDW (cutoff point > It was 16.8%, sensitivity: 58.8%, and specificity: 69.3%. The most effective parameter in predicting long hospital stay was PDW (cutoff point>16.7%; sensitivity: 70.2%; specificity: 63.2%) measured before discharge from the PICU. Conclusion: PDW values measured after surgery in children who underwent elective surgery due to CHD are the most effective hemogram parameters in predicting long stays in the PICU and hospital.