Farklı bitirme ve cila tekniklerinin renk pigmenti içermeyen kompozit rezinin yüzey pürüzlülüğü ve renk değişimine etkisinin incelenmesi
Evaluation of the effect of different finishing and polishing systems on surface roughness and color stability of a color pigment free composite resin
  1. Tez No: 751649
  2. Yazar: İBRAHİM KAYHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FİKRET YILMAZ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Akıllı kromatik teknoloji, Renk değişimi, Renk pigmenti, Yüzey pürüzlülüğü, Smart chromatic technology, Color change, Color pigment, Surface roughness
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı farklı bitirme ve cila tekniklerinin renk pigmenti içermeyen kompozit rezinin yüzey pürüzlülüğü ve renk değişimine etkisinin incelenmesidir. Materyal ve Metot: Bu çalışmada 4 adet kompozit materyali ( Estelite Asteria, Filtek Ultimate, Gradia Direct Anterior ve Omnichroma) kullanılarak toplam 160 adet örnek hazırlanmıştır. Ardından örnekler, bitirme ve cila uygulanmayan (kontrol), çok aşamalı alüminyum oksit diskler uygulanan (Sof- Lex), tek aşamalı cila lastiği uygulanan (OneGloss ve PoGo ) 4 alt gruba ayrıldı. Daha sonra örneklerin yüzey pürüzlülük (Ra) değerleri Profilometre cihazı ile , başlangıç ve 48 saat kahvede bekletildikten sonraki renk değerleri ise spektrofotometre ile ölçülmüş ve renk değişim miktarları (ΔE00) hesaplanmıştır. İstatistiksel analiz Shapiro wilk testi ile yapılmıştır. Bulgular: En yüksek Ra değerleri Gradia Direct Anterior'da(0,27) en düşük Ra değerleri ise Estelite Asteria(0,17) bulunmuştur. Bitirme ve cila tekniklerinde ise en düşük Ra değerleri konrol grubunda (0,09) en yüksek Ra değerleri OneGloss grubunda (0,41) bulunmuştur. Kompozit rezin materyaller içerisinde en düşük ΔE00 değeri Estelite Asteria (ΔE00=1,00) en yüksek ΔE00 değerini ise Omnichroma (ΔE00=3,02) göstermiştir. Bitirme ve cila gruplarında ise en düşük ΔE00 değeri Sof-Lex (ΔE00=1,73) en yüksek ΔE00 değeri OneGloss grubunda (ΔE00=2,33) görülmüştür. Sonuç: Farklı bitirme ve cila sistemleri kompozit rezinlerin yüzey pürüzlülüğü ve renk değişimini etkilemiştir. Omnichroma yüzey pürüzlülüğü açısından Estelite Asteria'dan sonra en pürüzsüz yüzeyleri sergilerken, renk değişimi açısından diğer kompozitlerden daha fazla renklenmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to evaluate the effects of different finishing and polishing systems on the surface roughness and color stability of composite resin without color pigment. Materials and Method: In this study, a total of 160 samples were prepared using four composite materials (Estelite Asteria, Filtek Ultimate, Gradia Direct Anterior and Omnichroma). the samples were divided into 4 subgroups with no finishing and polishing (control), multi-stage aluminum oxide discs (Sof-Lex), and one-stage polishing rubber (OneGloss and PoGo). Surface roughness value (Ra) is determined by a Profilometer, baseline and after 48 hours immersion in coffee color measurements are made with a spectrophotometer and color differences (ΔE00) are calculated. Statistical analysis are made with Shapiro Wilk test. Results: The highest Ra values are obtained in Gradia Direct Anterior(0.27) and the lowest Ra values in Estelite Asteria(0.17). The lowest Ra values are obtained In finishing and polishing techniques, the control group (0.09), and the highest Ra values in the OneGloss group (0.41). The lowest ΔE00 value is obtained at Estelite Asteria (ΔE00=1,00), and the highest at Omnichroma (ΔE00=3,02) groups The lowest ΔE00 value of F/P systems is obtained at Sof-Lex (ΔE00=1,73) and the highest at OneGloss (ΔE00=2,33) group. Conclusion: Different finishing and polishing systems affected the surface roughness and color change of composite resins. While Omnichroma exhibits the smoothest surfaces after Estelite Asteria in terms of surface roughness, it is more colored than other composites in terms of color change.