Alfabloker kullanımının trusg eşliğinde prostat biyopsisi sonrası oluşan morbiditeye ve alt üriner sistem semptomlarına etkisi
Effect of alpha-blocker use on morbidity and lower urinary tract symptoms in patients undergoing transrectal ultrasound-guided prostate biopsy
- Tez No: 751735
- Danışmanlar: PROF. DR. CEVDET SERKAN GÖKKAYA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: alpha-blockers, complications, lower urinary tract sypmtoms, TRUSG guided prostate biopsy
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Alfabloker kullanımının TRUSG eşliğinde prostat biyopsisi sonrası oluşan morbiditeye ve alt üriner sistem semptomlarına etkisini araştırmayı amaçladık. Gereç ve yöntem: Çalışma kapsamında Ocak 2012 ve Ocak 2014 tarihleri arasında Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üroloji polikliniği'ne başvuran ve parmakla rektal inceleme anormalliği (diffüz sertlik, nodül, yaygın asimetri) ve/veya PSA yüksekliği(> 2,5 ng/ml) olan özgeçmişinde prostat cerrahisi öyküsü, TRUSG eşliğinde prostat biyopsisinin yapılmasına engel olan rektal patoloji ve son altı hafta içinde prostat biyopsisi öyküsü olmayan üretra darlığı gibi idrar akışını bozan üretral patoloji, mesane tümörü, mesane taşı veya distal üreter taşı ve nörojen mesane tanısı olmayıp TRUSG eşliğinde prostat biyopsisi yapılmış olan 109 hastanın biyopsi öncesi değerlendirme ve biyopsi sonrası kontrol formları retrospektif olarak incelendi. Araştırmamızda hastalar işlem öncesi son bir aydır alfabloker kullanan(Grup1) ve kullanmayan(Grup 2) olarak iki gruba ayrıldı. Hastaların işlem öncesi ve sonrası IPSS, Qmax, PVR ve prostat volumleri ve işleme bağlı gelişen üriner retansiyon, hematüri, rektal kanama, biyopsi ilişkili İYE, ateş, konstipasyon, vazovagal semptomlar, bulantı-kusma ve hipotansiyon gibi komplikasyonları kaydedildi. Sonrasında her iki grupun verileri ve komplikasyon oranları kendi aralarında ve birbirileri ile karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 109 hastanın ortalama yaşı 62,5±7,7 yıl, ortalama Serum PSA değeri 13,2±19,3 ng/mL ve serbest PSA düzeyi ortalaması 2,0±2,6 ng/mL olarak ölçüldü. Biyopsi sonrası her iki grupta IPSS, PVR ve prostat volümlerinde artış Qmax da düşüş izlendi fakat her iki grupta olan prostat volumu artışı dışında anlamlı farklılık izlenmedi (p0,05). Sonuç: Biyopsi öncesinde alfa-bloker tedavi alıyor olmak, prostat biyopsisi sonrası komplikasyonların gelişimi açısından avantaj sağlamamaktadır. Anahtar kelimeler: alfabloker, alt üriner sistem semptomları, komplikasyonlar, TRUSG eşliğinde prostat biyopsisi
Özet (Çeviri)
Objectives: We aimed to investigate the effect of alpha-blocker treatment on morbidity and lower urinary tract symptoms following TRUSG guided prostate biopsy. Materials and Methods: The study include 109 men who had admitted to Ankara Numune Training and Research Hospital Urology B out-patient clinic between January 2012 and January 2014 and had abnormalities (diffuse hardness, nodules, common asymmetry) on digital rectal examination and/or elevated serum PSA level (> 2.5 ng/mL), and without a history of prostate surgery, rectal pathology that may prevent TRUSG-guided prostate biopsy, previous prostate biopsy within the last six weeks, urethral stricture or pathology that may prevent urine flow, bladder cancer, distal ureter or bladder stones, neurogenic bladder. Prebiopsy assessment and postbiopsy control forms of these patients were evaluated. The patients were divided into 2 groups as receiving alpha-blocker therapy since at least one month before the biopsy procedure (group 1) or not (group 2). Pre and post biopsy IPSS, Qmax, PVR, prostate volumes and biopsy-releated complications such as urinary retention, hematuria, rectal bleeding, UTI, fever, constipation, vasovagal symptoms, nausea, vomiting and hypotension, were recorded. Afterwards, the two groups were compared in itself and with each other regarding pre and post biopsy values and complication rates. Results: The mean age, serum total and free-PSA levels of the patients were 62.5 ± 7.7 years, 13.2 ± 19.3 ng/mL and 2.0 ± 2.6 ng/mL, respectively. Postbiopsy IPSS, PVR, prostate volume increased, Qmax decreased compared with prebiopsy values but the changes were not found statistically significant except prostate volume changes (p =0.04). Mean prostatic volumes of patients with (n = 6) and without (n = 103) AUR development following biopsy were 63.8 ± 18.4 and 48.3 ± 25.5 mL and the difference was significant (p = 0.04). No significant differences were observed between the two groups regarding biopsy-related complication rates (p>0,05). Conclusion: Being on alpha-blocker therapy before prostate biopsy procedure has no advantage on the developtment of biopsy-related complications.