Investigation of soil-pile-soil interaction for orthogonal barrette piles
Ortogonal baret kazıklarda zemin-yapı-zemin etkileşiminin araştırılması
  1. Tez No: 751781
  2. Yazar: YAŞAR TANER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜRKAN ÖZDEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yanal yüklü kazıklar, etkileşim faktörü, baret kazık, kazık yerleşimi, kazık-zemin-kazık etkileşimi, Lateral loaded piles, interaction factor, barrette pile, pile orientation, pile-soil-pile interaction
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Jeoteknik Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Son yıllarda Türkiye'de yüksek bina tasarımı ve yapımı hız kazandı. Baret kazıklar, üst yapının zemine aktardığı yükleri taşımak için daha yüksek yük taşıma kapasiteleri ve eğilme rijitliklerine sahip olduklarından dairesel fore kazıklara göre daha çok tercih edilmektedir. Bu tezde yatay yükler altındaki baret kazık gruplarını araştırabilmek için, relative sıkılıkları farklı olan dört farklı kohezyonsuz zemin ve farklı kazık aralıkları ile model kurulmuştur. Baret kazıklar, şekil etkilerini daha doğru bir şekilde inceleyebilmek için hacimsel eleman olarak modellenmiştir. Bu bağlamda kazıkların kesit ve grup içindeki yerleşimleri, kazıklar arası mesafe, zemin rijitliği ve yükleme büyüklüğünün grup baret kazıkların davranışı üzerindeki etkileri linear ve nonlinear zemin koşulları altında araştırılmıştır. Bu etkiler göz önünde bulundurularak yatay yüklü baret kazık grupları sonlu elemanlar programında analiz edilerek kazıklar arasında etkileşim faktörleri hesaplanmıştır. Baret kazıkların enine kesitleri dikdörtgen olduğundan, birbirleriyle etkileşimlerinde en önemli faktör, yükün kazık üzerine etkidiği yöndeki kazığın eğilme rijitliği belirleyici olmuştur. Analiz sonuçları, baret kazıklar arasındaki etkileşimin, en çok kazık kesitinin tipine bağlı olarak dairesel kazıklardan oldukça farklı olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca gölgeleme etkisi hem serbest hem de sabit başlı kazık grupları için oldukça etkili olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In recent years, tall building design and construction accelerated in Turkey. Barrette piles have been preferred over circular bored piles due to their higher load-bearing capacity and bending stiffness to carry induced loads by the superstructure. In this thesis, four different cohesionless soils with different relative densities and different pile spacings were modeled in order to investigate the pile groups under lateral loads. Barrette piles were modeled as volumetric elements in order to examine shape effects more accurately. In this context, the effects of the cross-section and orientation of the piles in the group, spacing between the piles, the soil stiffness and the magnitude of loading on the behavior of the group barrette piles were investigated under linear and nonlinear soil conditions. Considering these effects, the horizontally loaded barrette pile groups were analyzed in the finite element program and the interaction factors between the piles were calculated. Since the cross-sections of the barette piles are rectangular, the most important factor in their interaction with each other was the bending stiffness of the pile in the direction of the load acting on the pile. Analysis results revealed that the interaction between barrette piles is quite different from that of circular piles, mostly depending on the type of pile cross section. In addition, it was concluded that the shading effect is quite effective for both free and fixed head pile groups.