حاشية على جزء النبأ من تفسير البيضاوي 'من سورة الفجر الى آخر سورة الناس ' للمؤلف محيي الدين القره باغي (ت :٩٤٢ هجرية ) دراسة وتحقيق .
Mühiyettin Karabağı'nın (Ö. 942 h.) haşiye ala cüz'amme min tefsir el beydavi Fecir Süresinden el-Nas Süresine kadar dirase ve tahkik
  1. Tez No: 751780
  2. Yazar: FADHİL MOHAMMED MUSTAFA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET FEDAİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Tefsir, Hâşiye, Karabâğî, Fecr, Nâs, Tafsīr, Ḥāshiyat, al-Qarabāghī, al-Fajr, al-Nās
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Yalova Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 323
Özet
İslam alimleri ilk dönemlerden itibaren çalışmalarında Allah'ın kitabına fazlaca ihtimam ve öncelik gösterdiler. Bu minvalde Kur'an'ın tefsirini üstlendiler ve maksadı ile anlamını ortaya koydular ki insanlar fiillerini Allah'ın isteğine ve rızasına uygun şekilde yerine getirebilsinler. İmam Beydâvî'nin Envârü't-tenzîl ve Esrârü't-te'vîl adlı tefsiri de bu çalışmaların önemli örneklerinden biridir. Nitekim onun bu eseri, ulemanın oldukça önem verdiği tefsirlerden birisi olduğu için üzerine çok sayıda haşiye, talik ve muhtasarlar çalışmaları yapılmış ve bu tefsire binaen birçok kitap da kaleme alınmıştır. Bu eserlerin önemli örneklerinden biri de Karabâğî'nin Beydâvî'nin mezkûr tefsirine yönelik yazmış olduğu haşiyesidir. Karabâğî, bu haşiyesinde Kuran'ın okunuşuna, dil bilimlerine ve çeşitli Kuran ilimlerine oldukça fazla yer vermiştir. Haşiyesinde kıraat, sarf ve nahiv ilmi ile bunlar haricindeki diğer şeriat ve dil ilimlerindeki birtakım ihtilaflı konulara da değinmiştir. Tez iki kısımdan oluşmaktadır. Birinci kısım, müellifin hayatı ile haşiyesinin tanıtımı ile ilgili bilgileri içermektedir. İkinci kısım ise incelenen kitabın tahkikli metnini içermektedir.
Özet (Çeviri)
The old and new religious scholars showed a huge interest in the Book of Allah and prioritized it in particular. They undertook the interpretation of this Holy Book and put forth its meaning and purpose so that people would be able to take their actions in accordance with the consent of Allah. The interpretation of Imam Baydawi called Anwar Al-Tanzil wa Asrar Al-Tewil (Divine Light of Quran and Secrets of Its Interpretation) is one of the interpretations highly noticed by the religious scholars and due to this reason, lots of footnotes, comments and summaries were put forth about this book. In addition to that, many books were written based on this interpretation. One of the footnotes which includes lots of scholarly benefits is the footnote of Al-Qurbaghi about the Interpretation of Baydawi. al-Qarabāghī mentioned a lot in his footnote about the recitation of Quran, linguistics and various Quran Disciplines. He also touched on some suspicious issues in his footnote regarding Quran Disciplines or Recitation or disciplines of Grammar in addition to other disciplines related to Shariah and Linguistics. The thesis consists of two parts. The first part includes introduction of al-Qarabāghī, his footnote and the concept of his footnote. The second part includes the reviewed book.