Türkiye'deki tam zamanlı aile hekimliği uzmanlık öğrencilerinin obezite yönetimi hakkında bilgi düzeyi ve tutumları
Full-time family medicine expertise in Turkey information about obesity management of students level and attitudes
- Tez No: 751788
- Danışmanlar: PROF. DR. TUNCAY MÜGE ALVUR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Obezite, aile hekimi, birinci basamak, obez hasta yönetimi, Obesity, family physician, primary care, obese patient management
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Amaç: Obezite, çok yaygın görülen bir sağlık sorunudur ve giderek küresel bir epidemi halini almaktadır. Sağlığı olumsuz etkileyen kompleks ve multifaktöriyel bir hastalık olarak kabul edilen obezite, önlenebilir ölüm nedenleri arasında sigaradan sonra en önemli ikinci nedendir. Bizde bu çalışmada; Türkiye'deki tam zamanlı aile hekimliği asistanlarının obezite yönetimi hakkındaki farkındalıklarının artırılması, bilgi düzeyi ile tutumlarının belirlenmesini, ülkemizde ve tüm Dünya'da giderek artan ve bir pandemi haline gelen obeziteyi azaltmaya yönelik kullanılabilecek yöntemler ve kılavuzlar hakkında bilgilendirilmelerini amaçladık. Böylelikle; uygulamadaki eksik noktalar tespit edilip, düzeltme yönünde çalışmalar yapılarak obezite ile daha etkin bir mücadele sağlanabilir. Yöntem: Çalışmamız tanımlayıcı tipte bir araştırmadır. 29 Kasım 2021 ile 28 Şubat 2022 tarihleri arasında yapılmıştır. Araştırmanın evrenini tüm Türkiye'de halen eğitim almakta olan tam zamanlı Aile Hekimliği uzmanlık öğrencileri oluşturmaktadır. Çalışma anketimizde ilk bölümde anket hakkında genel bilgilendirme ve katılım onayı, ikinci bölümde yaş, cinsiyet, çalışma pozisyonu, asistanlıkta ve mezuniyet sonrası geçen süreyi içeren sosyo-demografik bulgular, üçüncü bölümde obezite yönetimi ve öz yeterlilik ile ilgili sorular, dördüncü bölümde çoktan seçmeli sorular, beşinci bölümde doğru/yanlış şeklinde bilgi soruları bulunmaktadır. Dördüncü ve beşinci bölümlerde obezite ve obezite yönetimi ile ilgili bilgi soruları yer almaktadır. Bu bilgi soruları obezite tanısı, obezitenin sınıflandırılması, obezite komplikasyonları, obezite tedavisi ve obezite yönetimini içermektedir. Çalışmamıza 464 kişi katılmıştır. Araştırma sonunda toplanan veriler bilgisayar ortamına aktarılarak bir istatistik programı olan SPSS v26 ile analiz edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya katılan hekimlerden en büyüğünün yaşı 44, en küçüğünün yaşı 24,ortanca değer ise 28'dir. Çalışmaya katılan 464 hekimin, %73,1'i kadın, %26,9'u erkektir. Katılımcıların vücut kitle indeksleri(VKİ) ortalaması 23,1±3,5 kg/ m2'dir. Katılımcıların tıp fakültesinden mezuniyet sonrası geçen yıl ortalaması 3,7±2,1 yıl, aile hekimliği asistanlık eğitim yıllarına bakıldığında ise, ortalama 2±0,9 yıldır. Katılımcıların 74 %6'sı“Rutin aile hekimliği poliklinik uygulamalarında hangi yakınmayla gelirse gelsin her hastanın bel çevresini ölçerim. ”önermesini evet olarak yanıtlamıştır. Katılımcıların obezite yönetimi hakkında öz yeterliliklerinin değerlendirildiği likert tipi ölçekte en az yeterli hissettikleri durum;“Obez çocuk tedavisinde kendimi yeterli hissetme ”ortalaması 4,2±2,2'dir.“Sadece obez hastalara kilo kaybı için tedavi verilmelidir. ”önermesini katılımcıların %7,8'i yanlış olduğunu doğru tahmin etmiştir. Vücut kitle indeksi ile obezite tedavisinde öz yeterlilik arasında aynı yönde istatistiksel olarak anlamlı bir bağıntı bulunmaktadır. Vücut kitle indeksi arttıkça obezite tedavisinde öz yeterlilik artmaktadır. Eğitim araştırma hastanesinde çalışan asistan hekimlerin çalıştıkları aile hekimliği anabilim dalında üniversite hastanesinde çalışanlara göre daha fazla obezite polikliniği bulunmaktadır. Sonuç: Çalışmamızın sonuçlarından yola çıkarak aile hekimi asistanlarının obezite yönetimi konusunda eğitilmeye ve öz yeterlilik kazanmalarına yardımcı olmaya ihtiyaç olduğu açıktır. Aile hekimi asistanlarının farkındalığının arttırılması, kılavuz kullanımının yaygınlaşması, konuya yönelik eğitimlerin düzenlenmesi önemlidir. Aile hekimliği uzmanlık eğitiminin verildiği üniversite ve eğitim araştırma hastanelerinde obezite poliklinikleri yaygınlaştırılmalı ve aile hekimi asistanları asistanlık sürecinde obezite polikliniklerinde sahaya çıkmadan önce daha fazla obez hasta değerlendirerek tecrübelerini artırmalıdır. Ülkemizde aile hekimlerinde ve birinci basamakta obezite yönetimi ile ilgili az sayıda çalışma bulunmaktadır. Çalışmamız bu alandaki verileri arttırması açısından faydalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: Obesity is a very common health problem and is becoming a global epidemic. Obesity is a complex and multifactorial disease that negatively affects health. Obesity is the second most important cause of preventable death after smoking. In this study, we aim to increase the awareness among the full-time assistant family physicians in Turkey regarding obesity management. We also aim to evaluate their knowledge and approach as well as to inform them about the methods and guides that can be used for decreasing obesity which is increasing day by day becoming a pandemic not only in our country but all over the world. Thus, the missing points in implementations can be identified and needed corrections can be done in order to help the struggle with obesity in a more effective way. Method: Our study is a descriptive study. It was held between 29 November 2021 and 28 February 2022. The target group of this study consists of full-time family physician specialization trainees who are currently receiving education in Turkey. In our survey, the first chapter contains a general information about the study and participation consent. In the second chapter, there are some socio-demographic characteristics of the physicians such as age, gender, working positions, the time that has passed after graduation and during assistantship. In the third chapter, we have some questions about obesity management and self-efficacy. In the fourth chapter, there are multiple choice questions and in the fifth chapter there are true-false questions. In the fourth and fifth chapters, there are general knowledge questions about obesity and obesity management. These general knowledge questions include obesity diagnosis, classifications of obesity, obesity complications,obesity treatment and obesity management. 464 physicians attended our survey. All the collected data is computerised and analysed by using SPSS v26 statistics program. Results: The eldest among the attending physicians in this survey is 44 years old and the youngest is 24 years old. The average median age is 28 years old. 73.1% of the 464 participating physicians are females and 26.9% of them are males. The average of their 76 body mass index (BMI) is 23.1±3.5 kg/ m2. The average number of years that have passed after attendants graduated from medical faculty is 3,7±2,1 years. Moreover, the average of the time that they have spent being an assistant family physician is 2±0,9 years. 6% of the participants answered the statement“I always measure the waist circumference of all my patients no matter what complaints they come with”as yes. In the likert scale that evaluates participants's self-efficacy about obesity management, the statement“I believe I am capable enough for obese child treatment”had the least score of 4,2±2,2. 7.8% of the participants guessed the statement 'Only obese patients should be given treatment for losing weight' correctly by selecting 'No'. There is a meaningful connection between body mass index and self-efficacy in obesity treatment that goes in the same direction statistically. As the body mass index increases, the self-efficacy in obesity treatment also increases. The assistant physicians working in training and research hospitals have more obesity clinics in their hospitals' family medicine departments than the ones that are working in university hospitals. Conclusion: Based on the results of our study, it is obvious that there is a need for providing help to the assistant family physicians through proper training about obesity management and gaining self-efficacy. It is important that the awareness of family physicians should be increased, the use of guidelines should become common, and training programmes about this matter should be arranged. The obesity clinics in university hospitals as well as training and research hospitals in which family physician specialization training is given should become common. The assistant family physicians during their assistantship should enhance their knowledge and experiences by seeing more obese patients before serving in obesity clinics. In our country there are few studies about obesity management in family physicians and primary care physicians. Our study is useful for complementing the data available in this field.