Prematür telarşlı olgularda oksitosin hormonunun rolü
The role of oxytocin hormone in premature thelarge in girls
  1. Tez No: 751976
  2. Yazar: ECE KURTUL ŞENGÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN DÖNERAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: prematür telarş, puberte, oksitosin, premature thelarche, puberty, oxytocin
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Giriş ve Amaç: Prematür telarş (PT) kızlarda sekiz yaş öncesinde seksüel kıllanma, lineer büyümede hızlanma ve kemik matürasyonunda artışı içeren pubertal değişiklikler olmaksızın izole meme gelişimi ile karakterize klinik bir durumdur. Prematür telarşlı olgularda hipotalamus-hipofiz-gonadekseninde kısmi bir aktivasyonun ve artmış ovaryan foliküler aktivitenin rol oynadığı düşünülmektedir. Pretamür telarşlı çocukların santral erken puberteden ayırt edilmesi gereklidir. Oksitosin dokuz aminoasitten oluşan bir memelilere ait peptit bir hormondur.Hipotalamusun supraoptik ve paraventriküler çekirdeklerinden sentezlenir ve beyinde nöromodülatör olarak görev alır. Hayvanlarda yapılan çalışmalar puberte ile hipotalamustaki oksitosin nöronlarının sayısında artış olduğu ve oksitosinin GnRH uyarısı ile salgılanan LH salgısını güçlendirdiği bulunmuştur. Buna göre oksitosin PT'nin gelişiminde de rol oynayabilir. Literatürde PT'li hastalarda oksitosinin rolünü ortaya koyan bir çalışma bulunmamaktadır. Bu çalışmanın amacı PT'lı kızlarda serum oksitosin düzeyini ve idrar oksitosin/kreatinin oranını belirlemek ve bu değerleri puberte öncesi dönemde, pubertenin erken evresinde ve pubertenin geç evresinde bulunan çocuklarla karşılaştırarak PT'yi tanımada serum oksitosin düzeyi ve idrar oksitosin/kreatinin oranı için kesme değerler bulmaktır. Yöntem: Meme dokusundaki büyümenin sekiz yaşından önce başladığı ve erken pubertenin dışlandığı çocuklar PT grubunu oluşturdu. Sağlıklı çocuklar puberte evrelerine göre puberte öncesi, pubertenin erken evresi (Tanner II ve III) ve pubertenin geç evresi (Tanner IV ve V) gruplarına dâhil edildi. Tüm gruplarda antropometrik ölçümler yapıldı. Serum oksitonin ve 24 saatlik idrarda oksitosin ve kreatinin düzeyleri ölçüldü. Bulgular: Prematür telarş grubundaki vücut ağırlığı SS, boy SS ve VKİ SS değerlerinin diğer gruplardaki değerlerden farklı olmadığı bulundu (p>0.05). Serum oksitosin düzeyinin prematür telarş grubunda puberte öncesi ve pubertenin erken evresi gruplarına göre anlamlı olarak daha yüksek olduğu bulundu (sırasıyla, p=0.001 ve p=0.001). İdrar oksitosin/kreatinin oranının prematür telarş grubunda puberte öncesi ve pubertenin geç evresi gruplarından anlamlı olarak daha yüksek olduğu saptandı (sırasıyla, p=0.016 ve p=0.001). ROC analizi ile prematür telarşlı çocukları erken puberte evredeki çocuklardan ayırt etmede serum oksitosin düzeyi ve idrar oksitosin/kreatinin oranı için kesme değerler sırasıyla, 408,84 pg/ml ve 1171,45 pg/mg bulundu (sırasıyla, p=0.001 ve p=0.05). Sonuç: Çalışmamız çocuklardaki puberte fizyolojisi üzerinde oksitosinin etkisini inceleyen ilk çalışmadır. Çalışmamızın bulguları PT'li çocukları santral pubertenin başlamış olduğu çocuklardan ayırt etmede öncelikle serum oksitosin ve ardından idrar oksitosin/kreatinin oranlarının kullanılabilir olduğunu düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction:Premature thelarche (PT) is a clinical condition characterized by isolated breast development in girls before the age of eight years without pubertal changes, including sexual hair growth, acceleration in linear growth, and increased bone maturation.It is thought that a partial activation of the hypothalamus-pituitary-gonad axis and increased ovarian follicular activity play a role in cases with PT.Children with PT need to be differentiated from central precocious puberty.Oxytocin is a mammalian peptide hormone composed of nine amino acids.It is synthesized from the supraoptic and paraventricular nuclei of the hypothalamus and acts as a neuromodulator in the brain.Studies in animals have found that with puberty, there is an increase in the number of oxytocin neurons in the hypothalamus and that oxytocin strengthens the LH secretion secreted by GnRH stimulation.Accordingly, oxytocin may also play a role in the development of PT.There is no study in the literature revealing the role of oxytocin in patients with PT.The aim of this study is to determine serum oxytocin level and urinary oxytocin/creatinine ratio in girls with PT and to compare these markers with children in prepubertal, early and late puberty to find cut-off values for recognizing PT. Material and Method:The children in whom the growth of the breast tissue started before the age of eight and early puberty was excluded constituted the PT group.Healthy children were included in the prepubertal, early stage of puberty (Tanner II and III) and late stage of puberty (Tanner IV and V) groups according to their puberty stages.Anthropometric measurements were made in all groups. Serum oxytonin and 24-hour urine oxytocin and creatinine levels were measured. Results:Body weight SD, height SD and BMI SD values in PT group were not different from the values in the other groups (p>0.05).Serum oxytocin levels were found to be significantly higher in PT group than in the prepubertal and early stage of puberty groups (p=0.001 and p=0.001, respectively).Urine oxytocin/creatinine ratio was found to be significantly higher in PT group than in the prepubertal and late stage of puberty groups (p=0.016 and p=0.001, respectively). Cut-off values for serum oxytocin level and urinary oxytocin/creatinine ratio were found to be 408.84 pg/ml and 1171.45 pg/mg, respectively, in distinguishing children with premature thelarche from children at early puberty. Conclusion:Our study is the first to examine the effect of oxytocin on pubertal physiology in children.The findings of our study suggest that first of all, serum oxytocin and then urinary oxytocin/creatinine ratios can be used to distinguish children with PT from children with onset of central puberty.