(خير الكلام على البسملة والحمدلة لشيخ الإسلام للإمام نور الدين علي بن إبراهيم بن أحمد الحلبي الشافعي المصري -ت 1044هـ - دراسةً وتحقيقًا)
İmam Nureddin Ali b. İbrahim b. Ahmed el-Halebî eş-Şâfiî el-Masrî'nin (Ö. 1044 H.) Hayrü'l-Kelâm ale'l-Besmele ve'l-Hamdele Adlı Eserinin İnceleme ve Tahkiki
  1. Tez No: 751975
  2. Yazar: SAIF HAMEED SFOOG AL-SAEEDI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET ALİ AYTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Nureddin el-Halebi, Zekeriyya el-Ensari, besmele, hamdele, tefsir, Nour al Deen Al-Halabi, Zakaria al-Ansari, basmala, hamdala, tafseer
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 226
Özet
Müellif Şeyhulislam İmam Nureddin el-Halebî'nin Hayrü'l-Kelâm ale'l-Besmele ve'l-Hamdele adlı elyazması eseri, tefsir, lügat, nahiv, sarf, iştikak, kelam ilmi ve fıkıh açısından besmele ve hamdeleyi ele alan kitaplar ve telifler arasında en geniş kapsamlı eser kabul edilmektedir. Zira müellif, İmam Zekeriyya el-Ensârî'nin Kitâbu'l-Besmele ve'l-Hamdele adı eserini şerh etmiş, metinlerini etraflıca incelemiş, kendisinden önce telif edilmiş eserlerin çoğunu temel almış, bazılarını tashih etmiştir. Müellif, önce sarf yönünden başlayıp ardından nahiv ve tefsir yönlerine geçerek besmelenin her bir lafzını tek tek ele almıştır. Müellif bu kitabın bölümleri içinde fıkhi yönü ele almayı da ihmal etmemiş, hatta bazı manalara ilişkin fıkhi hükümleri de zikretmiştir. Daha sonra Rahmân ve Rahîm isimleri ile iştikakları, umumi ve hususi yönleri üzerinde durmuştur. Bu araştırmada, müellifin bu eseri ilmi bir şekilde tahkik edilmiştir. Müellifin hayatı, adı, nesebi, künyesi, hocaları ve talebeleri aktarılmış, ardından metnin sahibi olan İmam Zekeriya'nın hayatından kısaca söz edilmiştir. Ardından araştırmacının izlediği yöntem izah edildikten sonra esas aldığı matbu nüshalar belirtilmiş, nüshalar arasındaki farklar ayrıntıları ile işlenmiştir. Araştırmaya konu elyazmasının adı, müellifine nisbeti ve esas aldığı kaynaklar tahkik edilmiştir. Araştırmanın sonuç kısmında, araştırmacının ulaştığı en önemli sonuçlara ve önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The manuscript, named Khair Al-Kalaam ala al-Basmala wa al-Hamdala by the author Sheikh Al-Islam Al-Imam Nour al Deen Al-Halabi, is considered one of the most comprehensive books explaining Al-Basmala and Al-Hamdala in terms of tafseer, Arabic language, lexicon, syntax, derivation, theology and fiqh. It is considered the most comprehensive work among copyrights. Because the author has commented on Imam Zakaria al-Ansari's book called Kitab Al-Basmala wa alHamdala, examined its texts in detail, considered most of the works that were written before him, and corrected some of them. The author has dealt with each word of the basmala one by one, starting from the aspect of lexicon and then moving on to the aspects of syntax and tafseer. The author did not neglect to deal with the fiqh aspect in the chapters of this book, rather than mentioned the jurisprudence regarding some meanings. Afterwards, he focused on the names Al-Rahman and Al-Raheem, their derivations and general and special aspects. In this research, the author has been scientifically investigated. The life of the author, his name, family, identity, his teachers and students are explained, and then the life of Imam Zakaria, who is the owner of the original text, is briefly mentioned. After the method followed by the researcher was explained, the printed copies on which he was considering were explained, and the differences between the copies were elaborated in detail. The name of the manuscript subject to the research, its relation to the author and the sources on which it is based also were investigated. In the conclusion of the research, the most important conclusions and suggestions reached by the researcher are given.