Torakolomber vertebra fraktürlerinin posterior pedikül vidası ile tespitinde laminektomi uygulamasının radyolojik parametreler ve klinik üzerine etkilerinin değerlendirilmesi
Clinical and radialogic effects of laminectomy during posterior pedicle screw fixation in the surgical management of thoracolumbar fractures
  1. Tez No: 752081
  2. Yazar: İLHAN YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT ÖZDEMİR, DR. ÖĞR. ÜYESİ CİHANGİR ERTÜRK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Torakolomber fraktür, posterior pedikül vidası tespiti, laminektomi, Thoracolumbar fracture, posterior pedicle screw placement, laminectomy
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Giriş ve Amaç: Bugüne kadar yapılan çalışmalarda laminektomi uygulanan ancak pedikül fiksasyonu uygulanmayan hastalarda laminektomi uygulamasının lomber hareket segmentinin mukavemetini azaltması sebebiyle omurga dizilimini bozduğu, kifoz artışına sebep olduğu ve instabilite yarattığı ile ilgili sonuçlara ulaşılmıştır. Bu sebeple torakolomber bileşke fraktürlerinin tedavisinde posterior pedikül vidası tespitine ek olarak laminektomi uygulanmasının omurga onarımını olumsuz yönde etkileyebileceği ve füzyon yetersizliğine sebep olabileceği yönünde çekinceler bulunmaktadır. Her ne kadar laminektomi ile ilgili bu çekinceler devam etse de torakolomber fraktürlerde posterior pedikül vidası tespitine ek olarak laminektomi uygulanmasının omurga dizilimine, vertebra korpus ön arka uzunluğuna, anterior ve posterior korpus yüksekliğine, spinal kanal çapına, serbest kemik fragmanının resorbsiyonuna etkisi ile ilgili literatürde bir çalışma bulunmamaktadır. Bu çalışmanın amacı; servisimize anstabil torakolomber vertebra fraktürü nedeni ile yatışı yapılan ve posterior pedikül fiksasyonu yapılan hastalarda tedaviye laminektomi eklenmesinin hastalarda korpus ön arka çapı, spinal kanal çapı, korpus ön arka yüksekliği ve nörolojik durum üzerine etkilerini retrospektif olarak değerlendirmektir. Yöntem: Bu çalışmada Ağustos 2017 ve Temmuz 2022 tarihleri arasında Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi bölümünde anstabil torakolomber fraktür nedeniyle opere edilen hastaların bilgilerine retrospektif olarak ulaşıldı. Hastalar Posterior Pedikül Vidası Tespiti yöntemi ile beraber laminektomi yapılan ve yapılmayan olarak iki gruba ayrıldı. Aşırı osteoporozu olan 70 yaş üzeri hastalar çalışma dışı tutuldu. Bulgular: Bu çalışmada posterior transpediküler vida fiksasyonu uygulanıp laminektomi uygulanmayan hastalar grup 1, uygulanan hastalar ise grup 2 olarak sınıflandırıldı. Toplamda 43 hastanın sonuçları (grup 1: 31 hasta (%72.1), grup 2: 12 hasta (%27.9)) analiz edildi. Gruplar arasında kırık omurun preoperatif spinal kanal AP çapı açısından anlamlı farklılık olduğu saptandı (U= 90.000, Z=-2.614, P=0.009), postoperatif spinal kanal AP çapı açısından ise anlamlı farklılık saptanmadı (U= 134.500, Z=-1.422, x P=0.155). Kırık omurun preoperatif vertebra anterior korpus yüksekliğinin posterior korpus yüksekliğine oranı açısından anlamlı farklılık saptanmadı (U= 130.500, Z=-1.505, P=0.132), postoperatif anterior korpus yüksekliğinin posterior korpus yüksekliğine oranı açısından ise anlamlı derecede farklılık saptandı (U= 93.000, Z=-2.522, P=0.012). Sonuçlar: Çalışmamızda torakolomber vertebra fraktürü nedeniyle posterior pedikül vida fiksasyonuna ek olarak laminektomi uygulanan hastalarda hem nörolojik iyileşmenin sağlanması hem de uygun torakolomber dizilimin korunması açısından etkili sonuçlar elde edilmiştir. Grup 1 ve grup 2'deki hastalar arasında omurga yüksekliğinin korunması ve dizilimin sağlanması açısından anlamlı bir fark olmadığı, klinik iyileşme açısından ise grup 2'deki hastalarda grup 1'e oranla daha başarılı sonuçlar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Background: In the studies carried out to date, it has been concluded that laminectomy application deteriorates the spinal alignment, causes an increase in kyphosis and creates instability due to the decrease in the strength of the lumbar motion segment in patients who have undergone laminectomy but not pedicle fixation. For this reason, there are reservations that the application of laminectomy in addition to posterior pedicle screw fixation in the treatment of thoracolumbar junction fractures may adversely affect spinal repair and cause fusion failure. Although these reservations about laminectomy persist, there is no study in the literature on the effect of laminectomy in addition to posterior pedicle screw fixation in thoracolumbar fractures on spine alignment, vertebral corpus anterior posterior length, anterior and posterior corpus height, spinal canal diameter and free bone fragment resorption. The aim of this study is to retrospectively evaluate the effects of adding laminectomy to the treatment on corpus anterior posterior diameter, spinal canal diameter, corpus anterior posterior height and neurological status in patients who admitted to our service due to unstable thoracolumbar spine fracture and who underwent posterior pedicle fixation. Methods: In this study, the information of patients who were operated for unstable thoracolumbar fracture in the Department of Neurosurgery of Recep Tayyip Erdoğan University Training and Research Hospital between August 2017 and July 2022 was obtained retrospectively. The patients divided into two groups according to surgery procedure. The patients who underwent posterior transpedicular screw fixation without laminectomy were classified group1. The patients who underwent posterior transpedicular screw fixation with laminectomy were classified group 2. The patients who has osteoporosis and older than 70 years old were excluded from reseach. Results: We retrospectively analyzed 43 patients. The patients who underwent posterior transpedicular screw fixation without laminectomy were classified group 1 (31 patients, %72.1). The patients who underwent posterior transpedicular screw fixation with laminectomy were classified group 2 (12 patients, %27.9). There was a statistically significant differance between the two groups in the preoperative anterior posterior diamater of spinal canal (APDSC) (U= 90.000, Z=-2.614, P=0.009), but there was no xii differance between the two groups in terms of postoperative SCAPD (U= 134.500, Z=-1.422, P=0.155). There was no differance between the two groups in terms of preoperative the ratio of anterior and posterior vertebral heights (AP ratio) (U= 130.500, Z=-1.505, P=0.132), but there was a statistically significant differance between the two groups in the postoperative AP ratio (U= 93.000, Z=-2.522, P=0.012). Conclusions: In our study, effective results were obtained in terms of both neurological recovery and preservation of appropriate thoracolumbar alignment in patients who underwent laminectomy in addition to posterior pedicle screw fixation due to thoracolumbar spine fracture. There was no significant difference between the patients in group 1 and group 2 in terms of maintaining the spine height and providing alignment, and more successful results were obtained in group 2 patients compared to group 1 in terms of clinical improvement.