The socio-political status of Muslim Swahili minority in Burundi
Burundi'deki Müslüman Svahili azınlığının sosyo-politik durumu
- Tez No: 752180
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜRSEL BAYRAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Müslüman Svahili Azınlık, Ayrımcılık, Tarafsızlık Burundi Hükümeti, Eşitlik, Muslim Swahili Minority, Discrimination, Neutrality Burundian Government, Equality
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Bölge Çalışmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Afrika Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Ayrımcılığın olgusu, Burundi'nin sömürgecilikten bağımsızlığını kazandığı 1962 yılından önce başlamıştır. Birçok tarihçiye göre, bağımsızlığın kahraman olan Prens Louis Rwagasore, Müslüman Svahili azınlığın yardımıyla Burundi'yi sömürgecilerden kurtarmıştır. Bugün bu azınlık grup, çoğunluğu Müslüman olmayan Burundi halkı tarafından ayrımcılığa maruz kalmaktadır. Burundi Hükümeti onları diğer Burundi nüfusundan“ayrı”görmektedir. Buradan hareketle bu araştırmanın temel amacı, Burundi'de bu azınlığın neden günah keçisi haline geldiğini inceleyip ülkedeki İslamofobinin köklerini ve etkilerini analiz etmektir. Aynı zamanda Müslüman Svahililerin etnik krizlerde tarafsız kalmak için kullandıkları farklı stratejiler ve olumsuz durumu değiştirmek için aldıkları özel önlemler de araştırılacaktır. Bu nitel araştırma, 30 katılımcı ile gerçekleştirilen çevrimiçi anketler, yarı yapılandırılmış görüşmeler ve sosyal platform hesaplarının içerik analizi doğrultusunda tasarlanmıştır. Sonuçlar, sömürgeci ülkelerin“böl ve yönet”stratejilerinin, bağımsızlığın ardından vasatın altında yönetişimin ve sosyokültürel eşitsizliklerin bugüne kadar Müslüman Svahililerin karşı karşıya olduğu bir dizi soruna neden olduğunu göstermektedir. Ayrıca sonuçlar, bu durumun beyin göçüne neden olduğunu ve ülkeyi iki bloğa böldüğünü göstermektedir. Dahası, Svahililer kendilerini Hutular veya Tutsilerden daha çok Müslüman olarak tanımlamaktadırlar. Cumhurbaşkanı Evariste Ndayishimiye'nin iktidara gelişinden bu yana Burundi'de yeni bir demokratikleşme yoluna gidildiğini belirtmek gerekir. Mevcut durumu değiştirebileceğine inanılan önlemler kapsamında, Müslüman Svahililerin ülke tarihindeki rolü resmi belgelere eklendi, anayasa daha kapsayıcı biçimde yorumlandı ve anayasayı tüm Burundililere karşı daha eşitlikçi, ayrımcılık gözetmeyen bir metin haline getirmek için değişiklikler yapıldı.
Özet (Çeviri)
The pattern of discrimination began before 1962-the year which Burundi achieved its independence from the Belgian colonizers. According to many historians, Prince Louis Rwagasore, the hero of independence, with the help of Muslim Swahili Minority freed Burundi from colonizers. Today, this minority group is discriminated by the non-Muslim Burundian majority. The Government of Burundi has defined them as“detached”from other Burundian population. Therefore, the overall aim of this research is to better analyze the roots and effects of scapegoating and Islamophobia in Burundi. It also explores different strategies used by Muslim Swahilis to remain neutral in the Burundian ethnic crises and what specific measures are to be taken to change the adverse situation. This qualitative research is designed in line with online surveys and semi-structured interviews held with 30 participants, and the content analysis of their social platform accounts. The results show how colonial masters'“divide and rule”strategies, subpar governance after independence, and sociocultural disparities contributed to a number of issues facing Muslim Swahilis up to this day. Also, the results demonstrate that this situation causes“brain drain”and divides the nation in two blocks. Furthermore, Swahilis identified themselves more as Muslims than as Hutus or Tutsis. Eventually, it is important to note that since the arrival of President Evariste Ndayishimiye, a new path of democratization has been taken in Burundi. Finally, among the measures which they believe can change the current situation, they cited the insertion of the role of Muslim Swahilis in the history of Burundi's official documents and an inclusive interpretation of the constitution or even changes to make it more equal and non-discriminative to all Burundians.