The implementation of 'Teaching profeciency through reading and storytelling' to enhance kindergartners English vocabulary acquisition
Anaokulunda İngilizce kelime kazanımı için okuma ve öykü anlatımı yolu ile yeterlık öğretiminin kullanım
  1. Tez No: 752182
  2. Yazar: BENAN SANOUFA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EYYÜP YAŞAR KÜRÜM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: TPRS (Okuma ve Öykü Anlatma Yoluyla Yeterlik Öğretimi) Metodu, Kelime Bilgisi Edinimi, Genç Öğrenciler, Kelime Öğrenimi, Alıcı ve Üretken Kelime Bilgisi, TPRS Method, Vocabulary Acquisition, Young Learners, Receptive and Productive Vocabulary Knowledge
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngilizce Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
TPRS (Okuma ve Öykü Anlatımı Yoluyla Yeterlik Öğretimi)'nin temel amacı, öğrencileri hikâyelere maruz bırakarak hedef dil becerilerini kazandırmaktır. Hedef dildeki kelimelerin anlamlı bağlamlarda sık tekrarı, öğrencilerin dil edinimini teşvik etmek için önemli bir faktör olarak kabul edilir. Bu çalışmada temel amaç, okul öncesi dönem çocuklarında Okuma ve Öykü Anlatımı Yoluyla öğretimin alıcı ve üretici sözcüksel yeterlik edinimi üzerindeki etkisini araştırmaktır. Bir Arap-Türk EFL okulunda okuyan üç ila dört yaşları arasındaki yirmi küçük çocuk, çalışmanın deneysel grubunu oluşturmuştur. Ön test, son test ve gecikmeli son test içeren nitel bir çalışma, genç öğrenciler için hikâye tabanlı bir müfredattan hem alıcı hem de üretken ses kazanımlarını gözlemlemek ve analiz etmek için kullanıldı. Veri toplamak için uygulanan bireysel oturumlar, ön test, son test ve gecikmeli testleri içeriyordu. Testler, hikâye temelli müfredattan resimler olarak temsil edildi. İstatistiksel analiz, TPRS (Okuma ve Öykü Anlatma Yoluyla Yeterlik Öğretimi) yöntemi gibi hikâye temelli bir müfredatın, küçük çocuklarda hem alıcı hem de üretken kelime kazanımında hatırlama ve akılda tutma üzerinde olumlu bir etkisi olabileceğini ortaya çıkardı. Çalışmanın bulguları, okul öncesi öğrenciler bağlamında, TPRS (Okuma ve Öykü Anlatma Yoluyla Yeterlik Öğretimi)'nin dil edinimini güçlendirmek amacıyla kelime öğretimi için yararlı bir yöntem olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The main aim of The Implementation of“Teaching Proficiency through Reading and Storytelling”to Enhance Kindergartners' English Vocabulary Learning (TPRS) is to build learners' language and literacy development by exposing them to stories. Frequent repetition of target vocabulary words is considered an important factor to foster students' language acquisition. In this study, the main goal was to investigate the effect of Teaching Proficiency through Reading and Storytelling method on receptive and productive lexical competence of preschool children. Twenty young children between three and four years old in an Arabic-Turkish EFL school constituted the single treatment (experimental) group of the study. A quantitative study with pre-test, immediate post-test, and delayed post-test were used to observe and analyze both receptive and productive vocabulary acquisition from a story-based curriculum for young learners. To collect data, individual sessions that included the pre-, post- and delayed post-tests were administered. The tests were represented as pictures from the story-based curriculum. The statistical analysis showed that a story-based curriculum, such as the TPRS method, can have a positive impact on learning and retention in both receptive and productive vocabulary acquisition in young children. The findings of the study suggest that in the context of preschool learners, TPRS is a useful method to teach vocabulary to fortify language acquisition.