Macroeconomic effects of Covid-19 on the Turkish real estate market
Covid-19 salgını'nın Türkiye emlak piyasasına makroekonomik etkileri
  1. Tez No: 752183
  2. Yazar: DİANA ZOGHAYYER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TAYFUN TUNCAY TOSUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Konut Satışları, Konut Faiz Oranları, Toplam İhracat, COVID-19, House Sales, House Interest Rates, Aggregate Exports, Covid-19
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu çalışma, Türkiye'de çoklu doğrusal regresyon modelini kullanarak konut satışları ile konut faiz oranı, enflasyon, döviz kuru, toplam ihracat ve sanayi üretimi gibi makro ekonomik değişkenler arasındaki ilişkileri araştırmıştır. Covid-19'un etkilerini tespit etmek için aylık veriler, Covid-19 öncesi (2018M1-2020M2) ve Covid-19 sürecinde (2020M3-2021M9) olmak üzere iki gruba ayrılarak iki farklı model oluşturulmuştur. Çalışmanın bulguları şu şekilde özetlenmiştir: (i) Enflasyon, döviz kuru ve sanayi üretimi değişkenleri, istatistiksel olarak anlamsız oldukları ve çok doğrusal regresyon modelinin varsayımlarında sapmalara neden oldukları için her iki modelden de atılmıştır. (ii) Türkiye'de toplam ihracatın konut satışlarıyla pozitif ilişkili olduğu, konut faizinin ise konut satışlarıyla negatif ilişkili olduğu bulunmuştur. (iii) Covid-19 döneminde konut faiz oranlarının olumsuz etkisinin arttığı tespit edilmiştir. (iv) Diğer taraftan, Covid-19 döneminde toplam ihracatın olumlu etkisinin azalmakta olduğu keşfedilmiştir. Ortaya çıkan bulgular, Türk şirketlerinin yüksek teknolojili ürünlerin üretiminde gelişerek rekabet güçlerinin artmasının önemini güçlendirmektedir. Bu faktör ülkenin ihracat oranını artırırken faiz oranlarının düşmesine katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
This study investigated the relationships between house sales and macroeconomic variables such as housing interest rate, inflation, exchange rate, aggregate exports, and industrial production in Turkey using the multiple linear regression model. In order to detect the effects of Covid-19, monthly data are divided into two groups pre-Covid-19 (2018M1-2020M2) and during the Covid-19 period (2020M3-2021M9) and two different models are formulated. The findings of the study are summarized as follows: (i) Inflation, exchange rate, and industrial production variables are excluded from both models as they are statistically insignificant and caused deviations in the assumptions of the multilinear regression model. (ii) It is found that aggregate exports in Turkey are positively related to housing sales, while house interest is negatively related to house sales. (iii) It is discovered that the negative effect of housing interest rates enhanced during the Covid-19 period. (iv) On the other hand, it is uncovered that the positive effect of aggregate exports decrease during the Covid-19 period. These findings strengthen the importance of increasing the competitiveness of Turkish companies by developing the production of high-tech products. This factor will increase the export rate of the country and contribute to the decrease in interest rates.