Perception of English language learners and teachers towards the use of artificial intelligence in the language classroom
İngilizce öğrenenlerin ve öğretmenlerin dil sınıflarında yapay zeka kullanımına yönelik algısı
  1. Tez No: 752184
  2. Yazar: GİZEM GÜCÜK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VEYSEL KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yapay Zeka, İngiliz Dili Eğitimi, Dil Eğitimi, Yapay Zeka Algısı, İngilizce Öğrenenlerin Algısı, İngilizce Öğretenlerin Algısı, Dil Öğrenimi, İngiliz Dili Öğrenimi, Artificial Intelligence, English Language Teaching, Language Teaching, Perception of AI, Perceptions of English Language Learners, Perceptions of English Language Teachers, Language Learning, English Language Learning
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Yapay zeka (AI) makinaların neredeyse insan seviyesinde düşünebilme, problem çözebilme, hatırlayabilme, sonuçlandırabilme, vb. hareketleri yapabilmesi bütünüdür. Sanılanın askine yapay zeka, filmlerdeki kadar kötü veya kıyametvari sonuçlar getirmediği gibi hayatımıza girdiği andan beri birçok alanda daha hızlı ve minimum hata ile sonuçlar almamıza yardımcı olmuştur. Günümüzde en basit kullanılan telefon, akıllı ev sistemleri, araba içi araç gereçlerde bile AI-bazlı yazılımlar hayat kurtarıcı uygulamalar içerebilmektedir. Yapay zeka (AI), birçok alanda olduğu gibi, eğitim alanında da hızla gelişmektedir. Covid salgını nedeni ile bu gelişimler hız kazanmakla beraber, online veya hibrit eğitime geçişle hayatımızın önemli bir parçası olmuştur. Eğitimde kullanılan birçok uygulamalar ve platformlar eğitim ve öğretimde gerek material hazırlamada gerekse ödev kontrollerinde, sınav okuma ve puanlandırma gibi durumlarda özellikle zaman kazandırmıştır. Bu araştırmada da kullanılan bu tür araç-gereç, website veya uygulamaların yapay zeka (AI) bazında öğrenci ve eğitimcilerin algısı analiz edilmiştir. Üniversite hazırlık öğrencilerine ve yapay zeka hakkında ne kadar bilgisi oldukları, yapay zekanın kullanıldığı alanlarda ne kadar etkili olduğu, yaşadıkları zorluklar, ne kadar geliştirilmesi gerektiği ve sonuçları gibi sorular içeren bir anket verilirken, üniversite hocalarına 10 soruluk diyalog eşliğinde yapay zeka kullanımında yaşanılan zorluklar, yapay zeka bazlı uygulama veya platformların kullanımlarının ne kadar etkili olduğu, nelerin geliştirilmesi gerektiği, gelecekte İngilizce öğretimine ne kadar gerektiği gibi sorular sorulmuştur. Bu çalışmada 100 civarı hazırlık sınıfındaki üniversite öğrencisine anket yapılmış, on adet üniversite hocasıyla da röpörtaj uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Artificial intelligence (AI) machines can think at an almost human level, solve problems, remember, conclude, etc. It's all about being able to make movements. Contrary to popular belief, artificial intelligence did not bring as bad or apocalyptic results as in the movies, and since the moment it entered our lives, it has helped us to get results faster and with minimum error in many areas. AI-based software can contain life-saving applications, even in the simplest used phones, smart home systems, and in-car gadgets today. Artificial intelligence (AI) is developing rapidly in the field of education, as in many other fields. Although these developments have gained momentum due to the Covid epidemic, they have become an important part of our lives with the transition to online or hybrid education. Many applications and platforms used in education have saved time in education and training, both in preparing materials, homework controls, exam reading, and grading. The perception of students and educators based on artificial intelligence (AI) of such tools, websites, or applications used in this research was analyzed. A survey was given to university students including questions such as how much they know about artificial intelligence, how effective it is in the areas where artificial intelligence is used, the difficulties they experience, how much it needs to be developed, and the results. Questions such as how effective the use of based applications or platforms is, what needs to be developed, and how much is needed for English teaching in the future were asked. In this study, about 100 university students in the preparatory class were surveyed and interviews were conducted with ten lecturers.