Dijital öykülerle desteklenmiş sosyal bilgiler öğretimi sürecinin öğrenme çıktılarına göre değerlendirilmesi
Evaluation of the social studies teaching process supported with digital stories according to learning outcomes
  1. Tez No: 752232
  2. Yazar: YUNUS KOCAKAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP BAŞCI NAMLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal bilgiler dersi, dijital öykü, akademik başarı, motivasyon
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: Bu araştırma, dijital öykülerle desteklenmiş sosyal bilgiler öğretimi sürecinin akademik başarı, motivasyon ve kalıcılığa etkisini belirlemeyi amaçlamaktadır. Yöntem: Araştırmada, karma araştırma yaklaşımlarından gömülü desen kullanılmıştır. Araştırma, 2021-2022 eğitim- öğretim yılında Erzurum ili Aziziye ilçesine bağlı bir ilkokulda öğrenim gören 42 (21 deney grubu 21 kontrol grubu) öğrencinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmada veri toplama aracı olarak akademik başarı testi, sosyal bilgiler dersine yönelik motivasyon ölçeği ve kalıcılık testi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen verilerin analizinde Shapiro-Wilk normallik testi, bağımlı örneklemler t-Testi, nitel verilerin analizinde ise betimsel analiz kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmadan elde edilen bulgulara göre akademik başarı ve sosyal bilgiler dersine yönelik motivasyon açısından dijital öykülerin kullanıldığı deney grubu lehine anlamlı bir farklılık elde edilmiştir. Ayrıca deney ve kontrol grubu öğrencilerinin“kalıcılık testi”ön test-son test puanları arasında deney grubu lehine anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir. Sonuçlar: Araştırma sonucunda, dijital öykülerin sosyal bilgiler dersinde kullanılmasının öğrencilerin akademik başarısını arttırdığı, derse yönelik motivasyonlarını olumlu yönde etkilediği ve öğrenmedeki kalıcılığı sağlamada etkli olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Dijital öykülerle işlenen sosyal bilgiler dersinin öğrenmeyi kolaylaştırdığı ve derse olan ilgiyi artırdığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: This research aims to determine the effect of social studies teaching process supported by digital stories on academic achievement, motivation and permanence. Method: Embedded design, one of the mixed research approaches, was used in the research. The research was carried out with the participation of 42 students (21 experimental group and 21 control group) studying in a primary school in Erzurum province Aziziye district in the 2021-2022 academic year. In the study, academic achievement test, motivation scale for social studies course and permanence test were used as data collection tools. Shapiro-Wilk normality test, dependent samples t-Test was used in the analysis of the data obtained as a result of the research, and descriptive analysis was used in the analysis of qualitative data. Findings: According to the findings obtained from the research, a significant difference was obtained in favor of the experimental group in which digital stories were used in terms of academic achievement and motivation for the social studies course. In addition, a significant difference was found between the“permanence test”pretest-posttest scores of the students in the experimental and control groups in favor of the experimental group. Results: As a result of the research, it was concluded that the use of digital stories in the social studies course increased the academic success of the students, positively affected their motivation towards the course and was effective in ensuring the permanence in learning. It has been concluded that the social studies course, which is taught with digital stories, facilitates learning and increases the interest in the course. Conclusions: Social studies course, digital story, academic success, motivation