Mapping of newly developed genomic simple sequence repeat markers to lentil (Lens culinaris Medik.) genome
Yeni geliştirilen genomik SSR markörlerin mercimek (Lens culinaris Medik.) genomuna haritalanması
  1. Tez No: 752343
  2. Yazar: BRIAN WAKIMWAYI KOBOYI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELİKE BAKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Mercimek, Bağlantı haritası, Simple Sequence Repeats, Recombinant Inbred Lines, Lentil, Linkage map, Simple Sequence Repeats, Recombinant Inbred Lines
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Mercimek (Lens culinaris ssp. culinaris), 4063 Mbp haploid genom boyutuna sahip, otogam ve diploid (2n = 2x = 14) bir serin iklim baklagilidir. Ekonomik önemi, zengi protein içeriğine sahip olmassı nedeni ile insanlar ve hayvanlar için önemli bir gıda kaynağı olmasından kaynaklanmaktadır. Aynı zamanda kök nodülasyonu ve azot fiksasyonu için Rhizobia bakterileri ile olan simbiyotik ilĢkisi nedeni ile toprak verimliliği için de oldukça önemlidir. Bu tez çalıĢmasında, Saskatchewan Üniversitesi/Canada'da EstonxPI320937'nin melezlenmesi ile oluĢturulan ve 71 F7 RIL hattını içeren LR-39 populasyonu kullanılarak mercimekte yeni geliĢtirilen SSR markörlerinin mercimek genomuna moleküler haritalanması amaçlanmıĢtır. Toplamda, 100 SSR markörü kullanılmıĢ, bunlardan 12 adedinin polimorfizm gösterdiği belirlenmiĢve bağlantı haritalaması için kullanılmıĢtır. Bağlantı analizi sonucunda, 10 asdet SSR markörünün toplam uzunluğu 19.2cM olan iki bağlantı grubuna (LG) eĢleĢtiği belirlenmiĢtir. Bağlantı gruplarından LG-1, 8 markörden oluĢmuĢ ve 4.8cM'lık bir alanı kaplamıĢ, LG-2 ise 2 markörden oluĢmuĢ ve 14.4cM uzunluğunda bir alanı kaplamıĢtır. Polimorfizm gösteren 12 SSR marköründe 2 adedi bağlantı göstermemiĢtir. Mercimek genomunun 7 kromozomundan 2'sini kapsayan bu harita mercimek genomunu kısmen temsil ediyor olsa da, ileride yürütülecek haritalama çalıĢmaları ve markör destekli seleksiyon çalıĢmaları için kullanılabilir niteliktedir.
Özet (Çeviri)
Lentil (Lens culinaris ssp. culinaris) is an autogamous diploid (2n = 2x = 14), cool season food legume with a haploid genome size of 4063 Mbp. Its economic importance is not only owed to the rich protein content that provides nourishing diets to humans and animals, but also the soil fertility management orchestrated by the root nodulation and the symbiotic relationship with rhizobia for nitrogen fixation. In this study, molecular mapping of newly developed SSR markers to the lentil genome was actualised using an LR-39 population of 71 F7 RIL lines that was created by the hybridization of EstonxPI320937 at the University of Saskatchewan/Canada. In total, 100 SSR markers were used for analysis, however, 12 of them showed polymorphism and were used for linkage mapping. Linkage analysis revealed that 10 SSRs mapped into two linkage groups (LGs) covering a total length of 19.2cM. LG-1 consisting of 8 markers spanned 4.8cM and LG-2 mapped a length of 14.4cM for 2 markers. Out of the 12 SSR markers, 2 SSR markers were found unlinked. This map that covers 2 of the 7 lentil chromosomes partly represents the lentil genome, but could be used for further mapping studies, marker assisted selection and identification of QTLs linked to specific agronomic traits.