Biyoloji ve fen bilimleri öğretmen adaylarının 'Kişisel hijyen ve temizlik' konusundaki farkındalık ve alışkanlıklarının araştırılması
Investigation of awareness and habits of biology and science teacher candidates on personel hygiene and cleaning
  1. Tez No: 752413
  2. Yazar: FATMA OKUYAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ALAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Biyoloji Öğretmen adayı, Fen Bilimleri Öğretmen adayı, Kişisel Hijyen, Temizlik, Farkındalık, Biology teacher candidate, Science teacher candidate, Personal Hygiene, Cleanliness, Awareness
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyoloji Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Dünya Sağlık Örgütü (WHO)'ne göre hijyen, kişisel sağlığın ve halk sağlığının korunmasına ve hastalıkların yayılmasını önlemeye yardımcı olan uygulamalardır. Diğer taraftan, bulaşıcı hastalıkların geçişi ve yayılmasının önlenmesi için el hijyeninin önemi 1850 yılından beri bilinmektedir. Bu çalışmada, Biyoloji ve Fen Bilgisi öğretmen adaylarının "kişisel hijyen ve temizlik konusundaki farkındalık ve alışkanlıkları araştırılmıştır. Bu amaçla 94 öğretmen adayına kapalı uçlu soruları içeren bir anket uygulanmıştır. Bu adaylardan toplanan veriler, SPSS programı ile analiz edilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre; El yıkama süresi bakımında erkek bireylerin daha bilinçli olduğu dikkati çekmektedir (p< 0.04). Erkeklerin %57,1'sinin, kızların ise %18,4'ünün gribal ve viral hastalıklardan korunmak için ellerini sabunlu suyla yıkadıkları belirlenmiştir (p0.05). Katılımcılar (E+K) arasında ayaklarını günde bir ya da iki kez yıkayanların oranı % 63,8'dir. Ancak cinsiyetler arasındaki fark önemsiz bulunmuştur (p>0.05). Ayrıca katılımcıların (E+K) % 83'ünün iki-üç günde banyo yaptığı tespit edilmiştir. Bu parametre bakımından erkek ve kız öğretmen adayları arasındaki fark önemsizdir (p>0.05). Sonuç olarak öğretmen adaylarının farkındalık ve bilinç düzeylerinin artırılması için öğretmenlik lisans programlarında kişisel ve temizlikle ilgili seçmeli dersler açılması yararlı olabilir.
Özet (Çeviri)
According to the World Health Organization (WHO), hygiene is practices that help protect personal and public health and prevent the spread of diseases. On the other hand, the importance of hand hygiene for the prevention of transmission and spread of infectious diseases has been known since 1850. In this study, Biology and Science teacher candidates' awareness and habits about personal hygiene and cleanliness were investigated. For this purpose, a questionnaire containing closed-ended questions was applied to 94 pre-service teachers. The data collected from these candidates were analyzed with the SPSS program. According to the findings obtained from the research; It is noteworthy that male individuals are more conscious in terms of hand washing time (p< 0.04). It was determined that 57.1% of the boys and 18.4% of the girls washed their hands with soapy water to prevent influenza and viral diseases (p0.05). Among the participants (M+F), the rate of those who wash their feet once or twice a day is 63.8%. However, the difference between the genders was found to be insignificant (p>0.05). In addition, it was determined that 83% of the participants (M+F) took a bath in two or three days. In terms of this parameter, the difference between male and female teacher candidates is insignificant (p>0.05). As a result, it may be beneficial to open personal hygiene and cleaning-related elective courses in teaching undergraduate programs in order to increase the awareness and consciousness levels of teacher candidates.