Canlı internet bağlantısı yoluyla uzaktan piyano eğitiminin orta seviye piyano eğitimi alan öğrenciler üzerindeki etkisi
The effect of remote piano education through live internet connection on students taking intermediate piano training
- Tez No: 752435
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ VAHİDE BAHAR ÖNDER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Uzaktan Eğitim, Müzik, Çalgı Eğitimi, Piyano, Uzaktan Piyano Eğitimi, Distance Education, Music, Instrument Education, Piano, Distance Piano Education
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
2020 yılında tüm dünyayı etkisi altına alan covid-19 salgını her alanda olduğu gibi eğitim alanını da etkilemiş yüz yüze eğitime devam edilememiştir. Bu durumda alternatif eğitim modelleri devreye girmiş ve uzaktan eğitim modeline geçilmiştir. Müzik eğitimi veren kurumlarda çalgı eğitimleri farklı platformlardan canlı internet bağlantısı yoluyla devam ettirilmiştir. Bu süreçte daha önce de piyano eğitimi alan orta seviyeli piyano öğrencileri ile yapılan araştırmada gözlem formu ve anket kullanılmıştır. Bu araştırma yüz yüze eğitim yapılamadığı durumlarda uzaktan piyano öğretimi yapılarak öğrencinin piyano eğitiminin aksamaması, öğrenmede daha fazla sorumluluk alarak öğrencilerin sorumluluk duygularının gelişmesi, uzaktan piyano eğitiminin orta seviyeli piyano öğrencileri üzerindeki etkisinin daha önce araştırılmamış olması açısından önemlidir. Bu araştırmada, orta seviye piyano eğitimi alan öğrencilerin uzaktan eğitim sürecinde canlı internet bağlantısı yoluyla piyano dersi yapılarak piyano eğitimlerine ne derece katkı sağladığı araştırılmıştır. Araştırmanın evrenini Konya ilinde daha önce piyano eğitimi almış ve halen eğitimlerine devam eden orta seviyeli öğrenciler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise canlı internet bağlantısı yoluyla piyano eğitimi alan orta seviyeli 5 öğrenci oluşturmaktadır. Bu araştırmada karma araştırma yöntemi kullanmıştır. Karma araştırmalarda bulguların hem nicel hem de nitel olarak analiz edilerek yorumlanması ortaya çıkan sonuçların farklı boyutlar açısından incelenmesine imkân sağlar. Araştırmada uzaktan eğitim ile ilgili verilerin toplanmasında kaynak tarama modeli, piyano eğitimi uygulamasında ise betimsel model kullanılmıştır. Araştırmanın ilk bölümünde eğitim, piyano eğitimi, uzaktan eğitim, covid-19 ve pandemi sürecinde eğitim, çalgı eğitimi konularında literatür taraması yapılmıştır. Araştırmanın ikinci bölümünde uzman görüşü alınan 2 piyano öğretmeni tarafından değerlendirilmek üzere gözlem formundan yararlanılmıştır. Öğrencilere ise içerisinde açık uçlu soruların ve demografik bilgilerin de yer aldığı 50 soruluk bir anket uygulanmış, öğrenci velilerinin ise görüşleri alınmak üzere açık uçlu sorulardan yararlanılmıştır. Uygulanan anket, Likert yöntemi ve açık uçlu sorularla oluşturulmuştur. Likert ölçeği:“tamamen katılıyorum, katılıyorum, orta derecede katılıyorum, katılmıyorum, hiç katılmıyorum”şeklinde oluşturulmuştur. Hazırlanan ölçme aracından elde edilen veriler değerlendirme ölçeği kullanılarak değerlendirilerek sayısallaştırılmıştır. Ankette kullanılan açık uçlu soruda ise içerik analizi yapılarak veriler betimlenmiş ve yorumlanmıştır. Anket sonuçları ve tablolar incelendiğinde, öğrencilerin daha önceden çalgılarını biliyor olmaları, orta seviyeli piyano öğrencisi olmaları sebebiyle uzaktan eğitim sürecinde zorlanmadıkları, bu dönemin çok verimli geçtiği, internet bağlantısında ara ara yaşanan kesintilerin olduğu fakat; bu durumun dersin işlenişine engel olmadığı tespit edilmiştir. Öğrenci velilerine yöneltilen açık uçlu sorularda ise uzaktan eğitim sürecinde piyano eğitiminin verimli geçtiği ve oldukça fayda sağladığı görülmüştür. Velilerden bir kısmı yüz yüze eğitime geçilmesine rağmen 1 yıl daha uzaktan eğitime devam ettiklerini belirtmişlerdir. 2 uzman tarafından 8 hafta boyunca haftada 1 saat yapılan piyano dersi kayıtları gözlem formu aracılığıyla değerlendirilmiştir. Genel olarak puanlara bakıldığında öğrencilerin tamamının hedeflenen kazanımları yerine getirdiği tespit edilmiştir. Sonuçların değerlendirilmesiyle birlikte teknik altyapıların, internet bağlantı sorunlarının ve çevrimiçi yapılan derslerde kullanılan programların iyileştirilerek uzaktan piyano eğitimine yönelik uygulamaların geliştirilmesi önerilebilir. Uzaktan eğitim modelinde öğretmen tarafından öğrencilerin motivasyon durumlarını yükseltici çalışmalar veya etkinlikler tasarlanması önerilebilir. Çıkan sonuçlarda orta seviye öğrenciler için uzaktan eğitim modelinin avantaj olduğu fakat; başlangıç seviyesindeki bir öğrencinin çalgı eğitiminde uzaktan viii öğretim modelinin yeterli olmadığı görülmüştür. Başlangıç seviyesi öğrenciler için yüz yüze ve uzaktan eğitim modeli harmanlanarak hibrit eğitim sistemi önerilebilir. .
Özet (Çeviri)
The covid-19 epidemic, which affected the whole world in 2020, affected the field of education as in every field, and face-to-face education could not be continued. In this case, alternative education models came into play and the distance education model was started to apply. Instrument trainings in institutions providing music education continued through live internet connections on different platforms. In this process, an observation form and a questionnaire were used in the research conducted with intermediate piano students who had previously received piano education. This research is important in terms of not suspending the piano education of the student by doing distance piano teaching in cases where face-to-face education is not possible, the development of students' sense of responsibility by taking more responsibility in learning, and the effect of distance piano education on intermediate piano students has not been investigated before. In this research, it was investigated how much the students who received intermediate piano education get benefit from their piano education by taking piano lessons through live internet connection during the distance education process. The universe of the research consists of intermediate level students who have taken piano education before and still continue their education in Konya. The sample of the research consists of 5 intermediate level students who receive piano education via live internet connection. In this study, mixed research method was used. In mixed studies, analyzing and interpreting the findings both quantitatively and qualitatively allows the results to be examined in terms of different dimensions. In the research, the source scanning model was used in the collection of data on distance education, and the descriptive model was used in the piano education application. In the first part of the research, a literature review was conducted on education, piano education, distance education, education in the process of covid-19 and pandemic, instrument training. In the second part of the study, the observation form was used to be evaluated by 2 piano teachers, whose expert opinion was taken. On the other hand, a 50-question survey including open-ended questions and demographic information was applied to the students, and open-ended questions were used to get the opinions of the students' parents. The applied questionnaire was created with the Likert method and open-ended questions. The Likert scale was formed as“totally agree, agree, moderately agree, disagree, strongly disagree”. The data obtained from the prepared measurement tool were evaluated using the evaluation scale and digitized. In the open-ended question used in the questionnaire, content analysis was made and the data was described and interpreted. When the results of the survey and tables are examined, it is seen that the students did not have difficulty in the distance education process because they knew their instruments before, they were intermediate piano students, this period was very productive, and there were occasional interruptions in the internet connection; It has been determined that this situation does not prevent the teaching of the course. In the openended questions directed to the parents of the students, it was seen that the piano education was efficient and very beneficial in the distance education process. Some of the parents stated that they continued distance education for 1 more year despite the transition to face-to-face education. The recordings of piano lessons made by 2 experts for 1 hour a week for 8 weeks were evaluated through the observation form. When the scores were examined in general, it was determined that all of the students fulfilled the targeted gains. With the evaluation of the results, it can be suggested to develop applications for distance piano education by improving the technical infrastructures, internet connection problems and the programs used in online lessons. In the distance education model, it may be suggested by the teacher to design studies or activities x that increase the motivation of the students. The results show that the distance education model is an advantage for middle-level students, but; It has been seen that the distance education model is not sufficient for the instrument education of a beginner student. For beginner level students, a hybrid education system can be recommended by blending face-to-face and distance education models.