Turkey's Ministry of Education emergency management policy in the COVID-19 outbreak: EFL teachers' digital literacy and consistency of distance online education process
COVID-19 salgınında Türkiye Milli Eğitim Bakanlığı'nın acil durum eğitim politikası: Yabancı dil öğretmenlerinin dijital okuryazarlığı ve uzaktan eğitim sürecine uyumlulukları
  1. Tez No: 683049
  2. Yazar: EMİNE DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YONCA ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: COVID-19'un eğitim üzerindeki etkileri, İngilizce öğretmenlerinin dijital okuryazarlığı, uzaktan çevrimiçi dil eğitimi, canlı yayınlanan dersler, dijital değerlendirme ve geri bildirim, COVID-19 effects on education, digital literacy of EFL teachers, distance online language education, live-streamed lessons, digital assessment, and feedback
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
Devam eden COVID-19 pandemisinin küresel olarak yayılması, eğitim sistemleri de dâhil olmak üzere yaşamın tüm alanlarında önemli değişikliklere neden oldu. Devam eden salgının eğitim sistemlerine yansımaları, K-12 seviyesinden yükseköğretim seviyesine kadar tüm okulların evrensel olarak kapatılmasıyla başlamıştır. Pandemi, bazılarının zaten çeşitli yönlerden zarar görmüş olabileceği, eğitim sisteminin çıktılarını ve uzaktan çevrimiçi eğitime katılım konusunu geniş çapta etkiledi. Geleneksel öğrenmeden çevrimiçi uzaktan öğrenmeye hızlı geçiş nedeniyle, salgın milyonlarca öğrenciyi olumsuz olarak etkiledi ve öğrencilerin öğrenme açığı bu süreçte arttı. Bu sürecin başlangıcında, planlama için yeterli zaman ve kesin bilgi olmadığı için ne öğretmenler ne de öğrenciler dijital eğitime hazırdı. Bu durumlar değerlendirildiğinde, bu çalışmanın temel amacı, İngilizce öğretmenlerinin dijital okuryazarlıklarını ve dijital araçları kullanma deneyimlerini, özellikle Türkiye'deki ulusal eğitim web sitesi olan EIN (Eğitim Bilişim Ağı) platformunun kullanılabilirliğini araştırmaktır. Çevrimiçi materyallerin kullanımı, çevrimiçi değerlendirme ve geribildirimin etkinliği ve devlet okullarında İngilizce derslerinde süreç boyunca öğretmen-öğrenci etkileşiminin nasıl gerçekleştiğini araştırmaktır. Bu çalışma, karma bir araştırma tasarımı benimsemiştir. Çevrimiçi Likert ölçeğinde bir anket aracılığıyla toplanan nicel verilerin katılımcıları, Kahramanmaraş'ta MEB'e (Milli Eğitim Bakanlığı) bağlı okullarda görev yapan 121 İngilizce öğretmenidir ve nitel veriler 12 İngilizce öğretmeni ile çevrimiçi yarı yapılandırılmış görüşmeler yoluyla elde edilmiştir. Uzaktan çevrimiçi eğitim boyunca öğretmenlerin deneyimleri ve uygulamaları, bu sürecin zorlukları ve güçlü yönleri ile çevrimiçi öğretimin etkinliği ve uygulanabilirliği araştırılmıştır. Bu amaçla elde edilen veriler SPSS 25.0 ve tematik analiz yöntemleri kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular, İngilizce öğretmenlerinin dijital araçları öğretime entegre etme konusunda kendilerini yetkin hissettiklerini; canlı yayınlanan dersler sırasında internet bağlantısı sorunlarının olduğunu ve EBA platformunun COVID-19 hastalığı salgını sırasında öğretimin iyi bir bileşeni olduğunu göstermiştir. Bu çalışma, İngilizce öğretimi ve müfredatının gelecekteki sorgulanması için önemli çıkarımlar sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The global overspread of the ongoing COVID-19 pandemic has caused pivotal changes in all spheres of life, including education systems that resulted in universal school closures from K-12 to tertiary level. The pandemic is broadly progressing on attending and running the education systems' outputs that some of them might already be damaged in several aspects. The outbreak has affected millions of students, which the learning gap among them has widened because of the swift shift from traditional learning to online distance learning. Neither teachers nor students were ready for digital education due to inadequate time to plan and precise information. Within the given context, the primary purpose of the current study is to investigate the digital literacy of Turkish EFL teachers and their experiences in using digital tools, particularly the EIN (Educational Informatics Network) platform, which is the national educational website in Turkey, the availability of online material, the efficacy of online assessment and feedback, and how teacher-student interaction occurred during the process in English classes at state schools. The study is adopted a mixed research design. The participants of the quantitative data, which was gathered through an online Likert-scale questionnaire, were 121 EFL teachers of MoNE (Ministry of National Education) who work in Kahramanmaraş, and qualitative data were obtained through online semi-structured interviews with 12 EFL teachers. It was investigated the practices, challenges, and strengths of distance online education and the efficacy and feasibility of online teaching. The data obtained for this aim were analyzed through SPSS 25.0 and thematic analysis. The findings indicate that EFL teachers felt competent in integrating digital tools into teaching; the internet connection problems were challenging during the live-streamed classes, and the EIN platform was a good component of instruction during the COVID-19 disease outbreak. This study presents significant implications for the future inquiry of EFL teaching and curriculum.