Matematik eğitiminde kavram yanılgıları konusunda yapılmış araştırmaların incelenmesi: Sistematik derleme çalışması
Investigation of studies on misconceptions in the mathematics education: Systematic review study
- Tez No: 752444
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUĞBA HORZUM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sistematik derleme, Matematik eğitimi, Kavram Yanılgıları, Systematic review, Mathematics education, Misconceptions
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 193
Özet
Bu çalışmanın amacı, ülkemizde matematik öğretiminde karşılaşılan kavram yanılgıları ile ilişkili yayınlanmış makalelerin ve YÖKTEZ veri tabanında erişime açık olan tezlerin incelenmesidir. Bu amaç doğrultusunda, son 25 yılda [1997-2021], matematik eğitiminde kavram yanılgıları alanında yayınlanan 64 makale ve erişime açık olan 73 tez, belirlenen kavram yanılgıları, kavram yanılgılarını bulurken kullanılan yollar ve kavram yanılgılarını gidermek için kullanılan çözüm yollarına göre incelenmiştir. Sistematik derleme yöntemi açısından incelenen tezler ve makalelerden elde edilen bulgular tablolar halinde sunulmuştur. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre matematik eğitiminde kavram yanılgıları alanında yapılan tezlerde en çok işlenen konu temel geometrik kavramlar, matematik eğitiminde kavram yanılgıları alanında yayınlanan makalelerde en çok işlenen konu kesirler ve kesirlerde işlemler olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Aynı şekilde matematik eğitiminde kavram yanılgıları alanında yayınlanan tezlerde, kavram yanılgılarını belirlemek için en çok kullanılan yöntemin test yöntemi ve yine makalelerde kavram yanılgılarını belirlemek için en çok kullanılan yöntemin test yöntemi olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Matematik eğitiminde kavram yanılgılarını gidermek için, tezlerde en çok öğrenme modellerinin kullanılması ve makalelerde ise en çok öğretmen yeterliliklerinin giderilmesi tercih edilen yöntemler olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the published articles related to the misconceptions encountered in mathematics education in our country and the theses that are open to access in the YÖKTEZ database. For this purpose, in the last 25 years [1997-2021], 64 articles published in the field of misconceptions in mathematics education and 73 theses that are open to access have been examined according to the identified misconceptions, the ways used to find misconceptions and the solutions used to eliminate misconceptions. The findings obtained from the theses and articles examined in terms of systematic review method are presented in tables. According to the findings obtained as a result of the research, it was concluded that the most common topic in the theses published in the field of misconceptions in mathematics education, and the most common misconception in the articles published in the field of misconceptions in mathematics education was basic geometric concepts. Likewise, in the theses published in the field of misconceptions in mathematics education, it was concluded that the most commonly used method to determine topic was operations on fractions and fractions and the most commonly used method to determine misconceptions in articles was the test method. In order to eliminate misconceptions in mathematics education, it was concluded that the use of learning models in theses and the elimination of teacher competencies in articles were the preferred methods.