Vücut yağ oranının tahmin edilmesinde vücut yağ indeksi (Body Adıposıty Index(BAI))'nin geçerliliği
The validity of Body Fat Index in estimating percent body fat
  1. Tez No: 752553
  2. Yazar: SEMANUR GÜL ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HACER HİCRAN MUTLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Obezite, Vücut Yağ Yüzdesi, Vücut Yağ İndeksi, Obesity, Percent Body Fat, Body Adiposite Index
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Giriş ve Amaç: Bu çalışmamızın amacı vücut yağının bir göstergesi olarak BAI'nin yararlılığını değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 10.01.2022-11.04.2022 tarihleri arasında T.C. Sağlık Bakanlığı Göztepe Prof. Dr. Süleyman YALÇIN Şehir Hastanesi Obezite ve Endokrinoloji-Diyabet-Obezite Polikliniğine başvuran ve çalışmaya katılmayı kabul eden 18 yaş ve üzeri toplam 935 hasta dahil edildi. Hastaların sosyodemografik özellikleri, antropometrik ölçümleri, BİA yöntemi ile elde edilen vücut analizi kullanıldı. BAI değerleri (kalça çevresi÷ boy(1.5) -18 formülü ile hesaplandı. Bu değerin BİA ile elde edilen vücut yağ yüzdesi ile ilişkileri değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya 788'i (%84,3) kadın, 147'si (%15,7) erkek katıldı. Hastaların ortalama yaşları 35,1±12,3 yıldı. Kadınlarda kalça çevresi, vücut yağ yüzdesi ve BAI anlamlı olarak daha yüksek bulundu (p38,09 (Duyarlılık: %71,5 ve Seçicilik: %84,1), erkekler için >30,05 (Duyarlılık: %77,9 ve Seçicilik: %79,4) olarak hesaplanmıştır. Kadınlarda tüm yağ yüzdesi oranlarında, erkeklerde vücut yağ oranı>30 olduğu durumda BAI, BIA'ya göre anlamlı olarak yüksek bulunmuştur (p30 olduğu durumlarda BAI ve BİA ile yapılan vücut yağ yüzdesi ölçümleri benzer bulunmuştur (p>0,05). Sonuç: Çalışmamızda BAI'nin, özellikle obez erkeklerde yağ yüzdesini belirlemede iyi olduğunu gösterilmiştir.. Düşük adipozite derecesine sahip kişilerde bazı sınırlamaları olmasına rağmen, BAI'nin bu popülasyonda vücut yağ oranını tahmin etmek için yararlı bir araç olabileceğini gösterdik. BAI'nin, diğer yöntemlere göre avantajları nedeniyle klinik pratikte uygulanması daha kolaydır. Erkeklerde ve kadınlarda kesme noktalarının değiştirilmesi BAI'nin duyarlılığını ve özgüllüğünü büyük ölçüde artırır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: The aim of this study is to evaluate the usefulness of BAI as a predictor of body fat. Materials and Methods: A total of 935 patients, aged 18 years and over, who applied to T.R. Ministry of Health Göztepe Prof. Dr. YALÇIN City Hospital Obesity and Endocrinology-Diabetes-Obesity Polyclinic outpatient clinic between the dates 10.01.2022-11.04.2022 and agreed to participate in the study, were included in the study. Patients' sociodemographic characteristics, anthropometric measurements and body analyzes obtained by BIA method were used. BAI was calculated as hip circumference (cm)/height (m)1.5 – 18. The correlation of this value with the percent body fat obtained with BİA was evaluated. Results: 788 (%84,3) women and 147 men (%15,7) participated in our research. The mean age of the patients was 35,1±12,3 years. In women; hip circumference, percent body fat and BAI were statistically significantly higher (p38,09 (sensitivitiy: %71,5 and selectivity: %84,1) for women and >30,05 (sensitivity: %77,9 and selectivity: %79,4) for men. BAI overestimated percent body fat in women and in men with percent body fat lower than 30% (p0,05). Conclusion: In our study, it was shown that BAI is particularly good in determining percent body fat in obese men. In summary, we demonstrated that BAI can be a useful tool to predict percent body fat in this population, although it has some limitations especially in individuals with lower degrees of adiposity. Because of the advantages of BAI over other methods, it is easier to apply in clinical practise.