Makroekonomik değişkenlerin büyüme üzerine etkisi: Türkiye örneği
Effect of macroeconomic variables on growth: Turkey example
- Tez No: 752641
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TANER TAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Ekonomik Büyüme, Dış Borçlanma, Eşbütünleme Testi, Nedensellik Analizi, Economic Growth, Foreign Borrowing, Cointegration Test, Causality Analysis
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonomi Finans Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ekonomi ve Finans Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Dünya ekonomik sisteminin içinde bulunduğu küreselleşme olgusunun sonucu olarak modern ekonomik sistem içerisinde kendisine yer bulmuş ülkeler ve kurumlar için ekonomik büyüme ve borçluluk kavramları en önemli konuların başında gelmektedir. Bu sistemde, hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkeler birbirleri arasında borçlanma gerçekleştirmektedirler. Bu doğrultuda Türkiye'nin de dış borçlanma ve ekonomik büyüme ilişkisi yoğun araştırmalara konu olmaktadır. Bu bağlamda yapılan çalışmada analize konu olan veriler, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Elektronik Veri Dağıtım Sistemi tarafından sunulan ve 1998Q1 ile 2021Q4 dönemlerini kapsayan, gsyih ve dış borç verilerinden oluşmaktadır. Bu çalışmanın nihai amacı, Türkiye'nin dış borçlanma durumunu kısa ve uzun vadeli olmak üzere kamu ve özel sektör ayrımı gözetilerek ayrı ayrı değerlendirmek, hem ekonomik büyüme hem de büyümenin alt kalemleri olan tüketim ve yatırım ile ilişkisinin var olup olmadığını araştırmak ve varlığı durumunda bu etkilerin yönünü ve büyüklüğünü açıklamaktır. Çalışmada amaçlanan hedefe ulaşmak amacı ile birinci ve ikinci kısımda ekonomik büyümenin ve dış borçlanmanın kavramsal çerçevesi ve teorik yaklaşımlar değerlendirilmiş olup üçüncü kısımda ise öncelikle durağanlığı sınanan değişkenlerin eşbütünleşme ve nedensellik ilişkileri analiz edilmiştir. Uzun dönemli ilişkileri ortaya çıkarılan ve nedensellik yönü belirlenen değişkenlerin son olarak eşbütünleşme katsayıları hesaplanarak dış borçlar ve gayrısafi yurtiçi hasıla arasındaki ilişki yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
As a result of globalization process that world economic system in, notions of economic growth and state of debtor are the primary subjects for the countries which make graoun in modern economic system. Both developed and developing countries can actualize going into debt between each other in this system. Accordingly, relationship of foreign indebtment and economic growth of Turkey has been a subject to researches intensively. In this sense, datas that became subject of the study which is done come into existence from datas of gdp and foreign debt that are presented by Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Elektronik Veri Dağıtım Sistemi and involve period of 1998Q1 and 2021Q4. The ultimate purpuse of this study are to evaluate situation of external borrowing of Turkey with looking out for differentiation if public and private sector as both sort and long term period, to research if there is a relationship between invesment and expenditure that are under title of both economic growth and upgrowth or not and if there is, to clarify direction and magnitude of the effects. With the purpose of reaching the targeted goal in this study, conceptual framework of economic growth and external borrowing and theoretical approaches have been evaluated in the first and second part, and in the thirt part firstly, analyze of causality relationship and cointegration of varriables that were tested in terms of stability were done. Finally, relationship between foreign debts and gdp has been expounded by cointegration coefficient of the variables that long term relationships are revealed and casuality was determinated.