Evaluation of the vaccination status of libyan children under 5 years old a cross-sectional study
5 yaşından küçük Libyalı çocukların aşılama durumunun değerlendirilmesi: Kesitsel bir çalışma
  1. Tez No: 752683
  2. Yazar: MAHA ELDARASİ
  3. Danışmanlar: prof. Dr. GÜLDAL İZBIRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Aşılar, Gecikme, Libya, Zamanındalık, Aşı kapsamı, Aşılama, Bağışıklama, Vaccines, Delay, Libya, Timeliness, Vaccine coverage, Vaccination, Immunization
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu kesitsel çalışmada 5 yaş altındaki Libyalı çocukların mevcut aşılanma durumlarınındeğerlendirilmesi amaçlanmaktadır Bu çalışmanın amacı, 5 yaş altı Libyalı çocukların aşı durumlarını değerlendirmektir. Üç Libya bölgesinde (37 şehir) Bakım verenlerden 405 çocuğa ilişkin veri toplandı kesitsel bir çalışma yapılmıştır. , aşı hizmetlerine erişim, aşı kapsamı ve zaman çizelgesi, veriler 14 Haziran - 3 Ağustos 2021 tarihleri arasında google formu kullanılarak internet anketi aracılığıyla çevrimiçi olarak toplanmıştır. Tam aşılanma oranı % 46.4 ve çocuk oranı Aşıları zamanında yaptıranların oranı %62, 12 aylık ve +18 aylık olan çocukların aşılarının anlamlı olarak daha fazla olduğu (sırasıyla %53.2 ve %65.9) annelerin %69.3'ü ve babaların eğitim düzeyinin %58'i üniversitedir. Aşı konusunda tavsiye verilen çocuklar, diğerlerine göre önemli ölçüde daha fazla aşılanmıştır. En büyük aşı sorunu aşının olmaması (%73,3), ardından aşı için gerekli şırınga veya diğer malzemelerin olmaması (%13,3) olmuştur.Eksik aşılamanın ortalama nedeninin aşıların stokta olmaması nedeniyle aşı bulunamaması olduğunu bulduk, yani özellikle yasadışı göç sonrası aşı ile önlenebilir hastalıklardan kaçınmak için sağlık merkezlerinin kalitesini ve sayısını artırmak için yerel yönetimlerin daha fazla çaba göstermesi gerekiyor.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate the vaccination status of Libyan children under 5 years old Across sectional study was conducted in three Libyan regions (37 cities) data on 405 children were collected from caregivers , the information collected include sociodemographic characteristic of caregivers and child , access of vaccination services, vaccination coverage and timeline ,the data was collected online through internet survey by using google form during the period from 14th of June to 3 of August , 2021 .The proportion of completely vaccination was 46.4% and the proportion of children who are take the vaccination on time was 62% , children aged 12 months and +18 months were significantly more completely immunized (53.2% and 65.9% respectively) 69.3% of the mothers' and 58% of the fathers' education level were university. Children which were given advice about vaccination were significantly more immunized than others, The biggest vaccination problem was the lack of vaccine (73.3%), then the lack of syringes or some other supply needed for vaccination (13.3%).We found the mean reason of incompletely vaccination is unavailability of vaccine because of stockout of vaccines, that is mean we need more effort from local authority to increase quality and number of the health centers to avoid vaccine preventable diseases specially after illegal migration.