Obez kadınlarda metabolik sendrom ve komponentlerinin cinsel işlev bozukluğu üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of metabolic syndrome and its components on sexual dysfunction in obese women
- Tez No: 752684
 - Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BÜLENT CAN
 - Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
 - Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
 - Anahtar Kelimeler: metabolik sendrom, obezite, kadın cinsel iĢlev bozukluğu, biyoelektrik impedans, metabolic syndrome, obesity, female sexual dysfunction, bioelectrical impedance
 - Yıl: 2022
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
 - Enstitü: Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi
 - Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 81
Özet
AMAÇ: Metabolik sendrom tüm dünyada yaygınlığı gittikçe artan bir halk sağlığı sorunudur. Metabolik sendromun diyabet, hiperlipidemi, hipertansiyon ve aterosklerotik kalp hastalığı gibi hastalıkların yanısıra kadın cinsel iĢlev bozukluğuna yol açtığına dair çalıĢmalar yapılmıĢtır. Ancak obezitenin ve metabolik sendromun kadın cinsel iĢlevi üzerine etkisi farklı sonuçları içeren çalıĢmalar olmasından dolayı net olarak anlaĢılamamıĢtır. Kadın cinsel iĢlev bozukluğu yaygınlığı yüksek olan buna rağmen önemsenmeyen bir sağlık problemidir. ÇalıĢmamızda obezite polikliniğine baĢvuran obez kadınlarla MetS tanısı olan obez kadınlar arasında cinsel iĢlev bozukluğu açısından fark olup olmadığını tespit etmeyi amaçladık. YÖNTEM: Tek merkezli, prospektif kesitsel nitelikteki bu çalıĢma Ocak 2022 - Nisan 2022 tarihleri arasında Ġstanbul Medeniyet Üniversitesi Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın ġehir Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Kliniği, Obezite Polikliniği'ne baĢvuran 21-51 yaĢ aralığındaki 114 premenopozal dönemdeki katılımcı ile yapılmıĢtır. Polikliniğe baĢvuran ve çalıĢma kriterlerine uyan hastalara sosyodemografik veri formu, kadın cinsel iĢlev bozukluğu anketi (Female Sexual Disfunction Index, FSFI) ve Beck Depresyon Envanteri anketleri hekim tarafından uygulanmıĢtır. Hastaların baĢvuru esnasında hekim tarafından antropometrik ölçümleri, kan basıncı ölçümleri yapılmıĢ, kan tetkikleri not edilmiĢtir. Veriler IBM SPSS Statistics 18 © Copyright SPSS Inc. 1989, 2010 yazılımı kullanılarak analiz edilmiĢtir. ÇalıĢmada istatistiksel anlamlılık düzeyi 0,05 olarak kabul edilmiĢtir. BULGULAR: AraĢtırmaya katılan 114 katılımcının 73'ü (%64) obez, 41'i (%36) obez ve metabolik sendrom hastasıydı. Katılımcıların yaĢ ortalaması Özet vi 38,99±7,23 yıl (min:21 max:51)'dı. Demografik veriler, klinik özellikler, Beck depresyon skorları arasında fark izlenmeyen iki grup arasında FSFI total skoru değerleri arasında anlamlı fark izlenmemiĢtir. FSFI alt parametrlerinden olan lubrikasyon metabolik sendromlu grupta anlamlı düĢük saptanmıĢtır (p=0,028), diğer alt parametlerde fark izlenmemiĢtir. Cinsel iĢlev bozukluğu olan grup ile olmayan grup kıyaslandığından vücut yağ yüzdeleri, vücut yağ toplam kg'ı, vücut gövdesel yağ kg'ı ve antropometrik ölçümler arasında anlamlı fark izlenmemiĢtir. SONUÇ: Metabolik sendrom ve obezitenin kadın cinsel iĢlevi üzerine etkisi net olarak belirtilmemiĢ olsa da metabolik sendromun kadın cinsel iĢlevinin en az bir alt parametresini etkilediği görüĢü bir çok çalıĢmada desteklenmiĢtir. Bu çalıĢmada diğer çalıĢmalarda bildirilen obezite, MetS ve KCFB arasındaki iliĢkiyi doğrulayamadık. Bununla birlikte, bir uyarılma sorununun iĢareti olarak lubrikasyonun, MetS'den etkilendiğini gösterdik. Ek olarak, MetS olan hastaların aynı yaĢtaki obez hastalara göre daha depresif bir ruh hali içinde oldukları bulundu. MetS, obezite, hipertansiyon, diyabet gibi KCFB açısından risk faktörü bulunduran hastaları cinsel iĢlev açısından değerlendirerek bütüncül yaklaĢmak KCFB'nin genel sağlık durumuna olası etkilerini önleyebilmek adına önem taĢımaktadır.
Özet (Çeviri)
AĠM: Metabolic syndrome is a public health problem that is increasing in prevalence all over the world and causes many health problems. Metabolic syndrome leads to diseases such as diabetes, hyperlipidemia, hypertension and atherosclerotic heart disease. In addition, there are studies showing that it causes female sexual dysfunction. However, the effect of obesity and metabolic syndrome on female sexual function has not been clearly understood because there are studies with different results. Although the prevalence of female sexual dysfunction is high, it is a neglected health problem. In our study, we aimed to investigate the effects of metabolic syndrome components on famele sexual dysfunction. METHOD: This study was carried out between January 2022 and April 2022. This is a single-center, prospective cross-sectional study, conducted with 114 participants between the ages of 21-51. The study was carried out among patients who applied to the Istanbul Medeniyet University Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın City Hospital, Department of Endocrinology and Metabolism Defects, Obesity Polyclinic. Sociodemographic data form, female sexual dysfunction questionnaire (Famele sexual dysfunction index, FSFI) and Beck depression inventory questionnaires were administered by the physician to the patients who met the study criteria. Anthropometric measurements, blood pressure measurements were made by the physician at the time of admission, and blood test results were noted. Data IBM SPSS Statistics 18 © Copyright SPSS Inc. It was analyzed using the 1989, 2010 software. The statistical significance level was accepted as 0.05 in the study. RESULTS: Of the 114 participants in the study, 73 (64%) were obese, 41 (36%) were obese and had metabolic syndrome. The mean age of the Abstract viii participants was 38.99±7.23 years (min.21, max:51). There was no significant difference between the two groups in terms of demographic data,clinical features, beck depression scores and fsfi total score. Lubrication, which is one of the sub-parameters of FSFI, was found to be significantly lower in the group with metabolic syndrome (p=0,028). When the group with sexual dysfunction and the group without sexual dysfunction were compared, no significant difference was observed between body fat percentages, body fat total kg and anthropometric measurements. CONCLUSION: Although the difference between metabolic syndrome, obesity and female sexual function has not been clearly stated, the view that metabolic syndrome affects at least one sub-parameter of female sexual function has been supported by many studies. In this study, we could not confirm the association between obesity, MetS and FSD reported in other studies. We show that lubrication as a sign of an arousal problem is affected by MetS. Patients with MetS were found to be in a more depressed mood than obese patients of the same age. It is important to evaluate patients with risk factors for FSD, such as MetS, obesity, hypertension, diabetes, in terms of sexual function, and to approach them holistically in order to prevent the possible effects of FSD on general health.