Tüketicilerin özel indirim günlerinde online yaptıkları alışverişlerindeki tüketim eğilim düzeylerinin tespiti
Determination of consumption tendency levels in the shopping of consumers online on special discount days
- Tez No: 752743
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET EMİN AKKILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Elektronik Alışveriş, Özel İndirim Günleri, Faydacı Tüketim, Hedonik Tüketim, Electronic Shopping, Special Sale Days, Utilitarian Consumption, Hedonic Consumption
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Pazarlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte günümüz dünyasında online ortamlar hayatın bir parçası olmuştur. Pazar ortamı da online çağa ayak uydurmuş ve online alışverişin önemini artırmıştır. Artan önemle birlikte, tüketiciyi online alışverişe yöneltecek çeşitli uygulamalar geliştirilmiş ve özel indirim günleri de bu uygulamaların bir parçası haline gelmiştir. Bu nedenle, özel indirim günlerindeki tüketici eğiliminin faydacı mı yoksa hedonik mi olduğu cevaplanması gereken bir soru halini almıştır. Bu çalışmanın temel amacı, bu soru baz alınarak türetilmiş olup, tüketicileri bu özel indirim günlerinde satın almaya yönelten güdülerinin hedonik mi yoksa faydacı mı olduğu şeklinde belirlenmiştir. Çalışma beş ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, giriş ele alınmış ve bu ana başlık altında araştırmanın problemine, amacına, önemine, varsayımlarına, sınırlılıklarına ve tanımlarına yer verilmiştir. İkinci bölümde, kuramsal çerçeve ile ilgili araştırmalara yer verilmiştir. Bu bölümde; tüketim kavramı, özel indirim günleri, online alıpverip ve demografik faktörlerden oluşan 4 alt başlık yer almaktadır. Üçüncü bölüm; araştırmanın yönteminin yer aldığı bölümdür. Dördüncü bölümde, araptırmanın yönteminden elde edilen bulgular yer almaktadır. Veriler analiz edilmiş, hipotezler sınanmış ve gerekli yorumlar yapılmıştır. Beşinci bölümde ise araştırmanın sonucuna yer verilmiş ve ilgili taraflara gerekli önerilerde bulunulmuştur. Araştırma kapsamında bir model oluşturularak tüketicilerin tüketim eğilim düzeylerini test etmek için SPSS paket programı kullanılmıştır. Araştırmanın verileri kartopu örnekleme yöntemi ile toplanmıştır. Araştırmada, tüketicilerin online olarak yaptıkları alışverişlerde faydacı ve hedonik tüketim eğiliminin özel indirim günleri üzerinde anlamlı ve pozitif bir etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Araştırma sonuçlarından yola çıkılarak firmalara ve araştırmacılara önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
With the development of technology, online environments have become a part of life in today's world. The market environment has also kept up with the online age and has increased the importance of online shopping. With the increasing importance, various applications have been developed to direct the consumer to online shopping and special discount days have also become a part of these applications. Therefore, whether the consumer trend on special sale days is utilitarian or hedonic has become a question that needs to be answered. The main purpose of this study was derived based on this question, and it was determined whether the motives that lead consumers to buy on these special discount days are hedonic or utilitarian. The study consists of five main parts. In the first chapter, the introduction is discussed and under this main heading, the problem, purpose, importance, assumptions, limitations and definitions of the research are given. In the second part, researches about the theoretical framework are given. In this chapter; There are 4 sub-titles consisting of the concept of consumption, special discount days, online shopping and demographic factors. Third part; This is the part of the research method. In the fourth chapter, the findings obtained from the research method are presented. Data were analyzed, hypotheses were tested and necessary comments were made. In the fifth chapter, the result of the research is given and necessary suggestions are made to the interested parties. SPSS package program was used to test the consumption tendency levels of consumers by creating a model within the scope of the research. The data of the research were collected by snowball sampling method. In the research, it was concluded that the utilitarian and hedonic consumption tendency of consumers in their online shopping has a significant and positive effect on special discount days. Based on the results of the research, suggestions were made to companies and researchers.