Necmettin Halil Onan şiirlerinin tematik incelenmesi
Thematic analysis of Necmettin Halil Onan's poems
  1. Tez No: 752831
  2. Yazar: TUNCAY ÇOLAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALUK ÖNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Çakıl Taşları, Necmettin Halil Onan, şiir incelemesi, Pebbles, Necmettin Halil Onan, poetry analysis
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bartın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Türk edebiyatında yenileşme döneminden itibaren farklı edebi anlayışlar kimi zaman eş zamanlı biçimde ortaya çıkmıştır. Bu anlayışın ortaya çıkmasında bazı sanatçıların öncülük rolünü üstlendikleri söylenebilir. Zirve şahsiyet olarak da değerlendirilen bu sanatçıların yanı sıra edebi anlayışların yaygınlaşmasını, devamını sağlayan sanatçılar da bulunmaktadır. Bu sanatçılar taşıyıcı vasfıyla edebi anlayışların görünür olmasını sağladıkları gibi edebiyat tarihinde yapılan değerlendirmeler için önemli malzemeler sunmaktadır. Necmettin Halil Onan da Millî Mücadele ve Cumhuriyet dönemlerinde Millî Edebiyat anlayışını yansıtan şiirleriyle edebiyat tarihinde taşıyıcı rolüyle yer alması gereken şairlerdendir. Bu bağlamda Necmettin Halil Onan'ın hayatı, sanat anlayışı ve şiirleri üzerine inceleme yapılması edebiyat tarihi incelemelerine katkı sunacaktır. Bu incelemelere ve edebiyat tarihi çalımalarına katkı sağlayacak ve çalışmamızın ek ısmında yer alan hususlardan biri de sanatçının Çakıl Taşları adlı eserinin Latin harflerine aktarılmasıdır. Çalışmamıza konu olan Necmettin Halil Onan şiirlerinin tematik incelemesi“Giriş”ve“Sonuç”bölümlerinin dışında iki ana başlıktan oluşmaktadır. Giriş bölümünde yenileşme dönemi Türk şiirinin yapısı panoramik olarak ele alınmıştır. Çalışmamızın ikinci bölümünde Necmettin Halil Onan'ın yaşam öyküsü, eserleri ve sanat anlayışı ortaya konulmuştur. Üçüncü bölümde Necmettin Halil Onan şiirleri tematik açıdan incelemiş bu inceleme yapılırken Çakıl Taşları, Bir Yudum Daha adlı eserleri ve kitaplarına girmemiş şiirleri odakta olmuştur. Bu bölümde şiirlerin biçimsel incelemesinin yapılmamasını sebebi sanatçının biçimsel dinamiği benzer yaklaşımlarla kurmasıdır. Milli Edebiyat anlayışını devam ettirdiği şiirlerinde hece ölçüsünün sunduğu biçimsel olnakları kullanmış bu tercih, şiirlerinde tek tip bir form ortaya çıkarmıştır. Dolayısıyla çalışmamızda biçimsel incelemeyi alt başlıklarla ele alabileceğimiz çeşitlilik söz konusu olmamıştır. Sonuç kısmında ise eldeki sonuçlar değerlendirilmiş, Necmettin Halil Onan'ın şair kimliğinin Türk edebiyatındaki yeri hakkında değerlendirmeler yapılmıştır. Bunların yanı sıra çalışmamızın ek kısmında şairin henüz Latin harflerine aktarılmamış Çakıl Taşları adlı şiir kitabı Latin harflerine aktarılmıştır.
Özet (Çeviri)
From the period of innovation in Turkish literature, different literary understandings have sometimes emerged simultaneously. It can be said that some artists took the leading role in the emergence of this understanding. In addition to these artists, who are also considered as the top figures, there are also artists who ensure the spread and continuity of literary understandings. These artists, as carriers, not only make literary understandings visible, but also provide important materials for the evaluations made in the history of literature. Necmettin Halil Onan is one of the poets who should take place in the history of literature with his poems reflecting the understanding of National literature during the National Struggle and the Republican periods. For this reason, examining Necmettin Halil Onan's life, understanding of art and poems will contribute to literature history studies. Thematic analysis of Necmettin Halil Onan's poems, which are the subject of our study; Apart from the Introduction and Conclusion sections, it will be examined under two main headings. The second part of our study consists of Necmettin Halil Onan's life story, works and understanding of art. In the thırd part, Necmettin Halil Onan's poems will be analyzed thematically. In the conclusion part, the results will be evaluated. In addition to these, there will be an additional part of our work. In this section, the poet's poetry book called Pebble Stones, which has not yet been translated into Latin letters, will be translated into Latin letters.