Hemşirelerin gebe kadınlardaki toksoplazmoza karşı bilgi ve yaklaşımlarının geliştirilmesine yönelik eğitim programına ilişkin görüşlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of nurses' views on the education program for improving knowledge and approaches against toxoplasmosis in pregnant women
- Tez No: 752875
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BANUÇİÇEK YÜCESAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Toxoplasma gondii, Toksoplazmoz, Gebelik, Hemşirelik, Eğitim, Irak, Tikar, Toxoplasma gondii, Toxoplasmosis, Pregnancy, Nursing, Education, Iraq, Tikar
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Bu çalışmada, Irak'ın Tikar Vilayetindeki hemşirelerin gebe kadınlardaki toksoplazmoza karşı bilgi ve yaklaşımlarının geliştirilmesine yönelik eğitim programının etkinliğinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışma kapsamında eğitim programına katılan 200 hemşire ile görüşme sağlanmış, hazırlanan veri formu ile eğitim hakkındaki görüşleri toplanmış ve değerlendirilmiştir. Tikar bölgesinde toksoplazmoz tanısı konulan gebe kadınlarda, düşük ve düşüğe bağlı küretaj olasılığı da bulunmaktadır. Dolayısıyla, hemşirelerin bu konuda eğitilmesi ve farkındalığının artırılması, bu tür istenmeyen müdahalelerin gerçekleşmesini engelleyecektir. Bu bağlamda, çalışmamız hemşirelerin farkındalık kazanmalarını sağlaması açısından önemlidir. Çalışmada elde edilen verilerin sayı ve yüzdeleri değerlendirilmiştir. Eğitimin hemşireler tarafından etkinliği incelenmiştir. Çalışma sonucunda, eğitimin etkinliğinin yüksek olduğu sonucuna sayısal ve yüzdeler bazında kanaat getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to evaluate the effectiveness of the training program for improving the knowledge and approaches of nurses in the Tikar Province of Iraq against toxoplasmosis in pregnant women. Within the scope of the study, 200 nurses who participated in the training program were interviewed, their opinions about the training were collected and evaluated with the prepared data form. There is also the possibility of miscarriage and abortion-related curettage in pregnant women diagnosed with toxoplasmosis in the Tikar region. Therefore, educating nurses on this issue and increasing their awareness will prevent such undesirable interventions. In this context, our study is important in terms of enabling nurses to gain awareness. The numbers and percentages of the data obtained in the study were evaluated. The effectiveness of the training by the nurses was examined. As a result of the study, it was concluded that the effectiveness of the education is high, on the basis of numbers and percentages..