Türk bankacılık sektöründeki dijitalleşme sonucunda çalışanlarda ortaya çıkan tekno-stres ve tükenmişlik sendromu arasındaki ilişkinin incelenmesi
The effect of techno-stress, which occurs in employees as a result of digitalization in the Turkish banking sector, on burnout
  1. Tez No: 752883
  2. Yazar: ÖZLEM CAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EYYÜP ENSARİ CİCERALİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Digital-Transformation, Banking, Burnout, Stress, Techno Stress
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nişantaşı Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Dijital dönüşüm büyük bir kültürel değişimdir. Bankacılık sektöründe yaşanan dijital dönüşüm, Türk bankaları arasındaki rekabeti belirleyen en önemli faktörlerden biri haline gelmiştir. Dijital bankacılığın işlem hızı ve maliyet açısından sağladığı avantajlar, Türkiye'de bulunan bankaların dijitalleşmede hızla ilerlemesine neden olmaktadır. Aynı zamanda Covıd19 bankacılık sektörünün dijitalleşmesini hızlandırmış ve 'uzaktan çalışma' kavramını hayatımıza sokmuştur. Dijitalleşme ile birlikte iş modelinin tamamen değişmesi Bankaların çalışanları ile ilişkilerini de etkilemektedir. Bu çalışmada Türk bankacılık sektöründeki dijitalleşme sonucunda çalışanlarda ortaya çıkan tekno-stresin tükenmişlik üzerindeki etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bunun yanında bankacılık sektörü çalışanlarının teknostres ve tükenmişlik seviyelerinin demografik özelliklerine göre farklılık gösterip göstermediği de incelenmiştir.Çalışma ilişkisel tarama modelinde yürütülmüştür. Çalışmanın örneklemini kolayda örnekleme tekniği ile seçilen toplam 300 bankacılık sektörü çalışanı oluşturmaktadır. Çalışmada veri toplamak maksadıyla anket tekniği kullanılmıştır. Anket formunda, kişisel bilgilere ilişkin soruların yanı sıra, İşyerinde Tekno-Stres Ölçeği ve Maslach Tükenmişlik Ölçeği yer almaktadır. Çalışmada gerçekleştirilen analizlerde SPSS v26 ve STATA v16 yazılımları kullanılmıştır. Çalışma kapsamında öncelikle ölçeklerin geçerlilik ve güvenilirlik analizleri gerçekleştirilmiştir. Daha sonra gerçekleştirilen normal dağılım analizinde verilerin normal dağılım gösterdiği belirlendiğinden çalışmanın devamında parametrik analiz teknikleri kullanılmıştır. Katılımcıların demografik özelliklerine göre dağılımı ile tekno-stres ve tükenmişlik seviyelerinin incelenmesi maksadıyla tanımlayıcı istatistiksel analizler gerçekleştirilmiştir. Tekno-stres ile tükenmişlik arasındaki ilişki Pearson korelasyon analizi ile incelenmiştir. Tekno-stresin tükenmişlik üzerindeki etkilerini incelemek maksadıyla regresyon analizi gerçekleştirilmiştir. Katılımcıların tekno-stres ve tükenmişlik seviyelerinin demografik özelliklerine göre anlamlı farklılık gösterip göstermediğini incelemek üzere iki kategorili değişkenler için t-testi, ikiden fazla kategorili değişkenler için ANOVA analizi gerçekleştirilmiştir.Analizler sonucunda, tekno-stresin tükenmişlik üzerinde pozitif yönde ve anlamlı etkisinin olduğu tespit edilmiştir. Bunun yanında, tekno-stres ve tükenmişliğin kadınlar, gençler, lisansüstü mezunları ve özel banka çalışanlarında anlamlı olarak daha yüksek seviyede olduğu belirlenmiştir
Özet (Çeviri)
Digital transformation is a major cultural change. The digital transformation in the banking sector has become one of the most important factors determining the competition among Turkish banks. The advantages of digital banking in terms of transaction speed and cost cause banks in Turkey to progress rapidly in digitalization. At the same time, Covid-19 accelerated the digitalization of the banking sector and introduced the concept of 'remote working' into our lives. The complete change in the business model with digitalization also affects the relations of banks with their employees.In this study, it is aimed to examine the effect of techno-stress, which occurs in employees as a result of digitalization in the Turkish banking sector, on burnout. In addition, it was also examined whether the techno-stress and burnout levels of banking sector employees differ according to their demographic characteristics. The study was conducted in relational screening model. The sample of the study consists of 300 banking sector employees selected by convenience sampling technique. Questionnaire technique was used to collect data in the study. The questionnaire form includes the TechnoStress Scale at Work and the Maslach Burnout Scale, as well as questions about personal information. SPSS v26 and STATA v16 software were used in the analyzes performed in the study. Within the scope of the study, first of all, the validity and reliability analyzes of the scales were carried out. Parametric analysis techniques were used in the continuation of the study, since it was determined that the data showed normal distribution in the normal distribution analysis performed later. Descriptive statistical analyzes were carried out in order to examine the distribution of the participants according to their demographic characteristics and their techno-stress and burnout levels. The relationship between techno-stress and burnout was examined by Pearson correlation analysis. Regression analysis was performed to examine the effects of techno-stress on burnout. In order to examine whether the techno-stress and burnout levels of the participants differed significantly according to their demographic characteristics, t-test for two-category variables and ANOVA analysis for variables with more than two categories were performed As a result of the analysis, it was determined that techno-stress had a positive and significant effect on burnout. In addition, it was determined that techno-stress and burnout were significantly higher in women, young people, postgraduateds and private bank employees