Akromegali hastalarında serum ve seminal plazma büyüme hormonu ve insülin benzeri büyüme faktör 1 düzeyleri ile sperm parametreleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between serum and seminal plasma growth hormone and insulin-like growth factor 1 levels and sperm parameters in patients with acromegaly
  1. Tez No: 752884
  2. Yazar: EBRU ÇİÇEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. PINAR KADIOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: akromegali, semen GH/IGF-1, sperm, acromegaly, semen GH/IGF-1, sperm
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Akromegali hastalarında dolaşımdaki ve lokal GH ve IGF-1'in semen parametreleri üzerine etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya dahil edilen 31 akromegali, 15 non-fonksiyone adenom (NFA) hastasından ve 16 sağlıklı kontrolden semen ve venöz kan örneği alındı. Seminal plazmada GH ve IGF-1, serumda ise GH, IGF-1, FSH, LH, total testosteron bakıldı ve sperm parametleri ile karşılaştırıldı. Bulgular: Gruplar arasında semen volumü ve sperm hareketliliğinde anlamlı fark bulunmazken, sperm konsantrasyonu ve sayısı akromegali hastalarında en düşük saptandı. Sperm morfolojisinin, akromegali hastalarında sağlıklı kontrollere göre bozuk olduğu ve artan serum GH düzeyi ile kötüleştiği izlendi. Dolaşımdaki GH ve IGF-1 düzeyleri ile seminal plazma GH düzeyi arasında pozitif ilişki bulunurken, seminal plazma IGF-1 düzeyi ile herhangi bir ilişki saptanmadı. Sonuç: Akromegali hastalarında sperm kalitesinin sağlıklı kontrollere göre daha kötü olduğu ve bunun serum IGF-1 yüksekliğinden ziyade serum GH yüksekliği ile daha güçlü ilişkili olduğu gösterilmiştir. Ayrıca ölçülen serum hormon düzeyleri seminal plazma GH düzeyi ile ilişkili saptanmış fakat seminal plazma IGF-1 ile ilişki saptanmamıştır. Bununla birlikte GH ve IGF-1'in serumdaki düzeylerinin semen parametreleri üzerine seminal plazmadaki düzeylerinden daha etkili olduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: It was aimed to investigate the effects of circulating and local GH and IGF-1 on semen parameters in patients with acromegaly. Material and Method: Semen and venous blood samples were obtained from 31 patients with acromegaly, 15 non-functional pituitary adenoma (NFA) patients, and 16 healthy controls included in the study. GH and IGF-1 in seminal plasma, GH, IGF1, FSH, LH, and total testosterone in serum were measured and compared with sperm parameters. Results: While there was no significant difference in semen volume and sperm motility between the groups, sperm concentration and count were the lowest in patients with acromegaly. It was observed that sperm morphology was impaired in acromegaly patients compared to healthy controls and deteriorated with increasing serum levels. While there was a positive relationship between circulating GH and IGF-1 levels and seminal plasma GH levels, no relationship was found with seminal plasma IGF-1 levels. Conclusion: It has been shown that sperm quality is more deteriorated in patients with acromegaly than in healthy controls, and this is more strongly associated with GH elevation rather than IGF-1 elevation. In addition, measured serum hormone levels were found to be associated with seminal plasma GH levels, but no relationship was found with seminal plasma IGF-1. However, serum levels of GH and IGF-1 have been shown to be more effective on semen parameters than their levels in seminal plasma.