Study the effect of parameter Cu-Zn, D-dimer and superoxid dismutase in patients with pulmonaray disaeases‏‏
Pulmonaray hastalarında parametre Cu-Zn, D-dimer ve süperoksid dismutazın etkisinin çalışması
  1. Tez No: 752932
  2. Yazar: MOHAMMED JASIM KAREEM KAREEM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VOLKAN EYÜPOĞLU, DR. ÖĞR. ÜYESİ ANTESAR RHEEM OBEAD
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Süperoksit dismutaz, Cu-Zn, D-Dimer, Akciğer hastalıkları, Cu-Zn, Superoxide dismutase, D-Dimer, Pulmonary diseases
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Akciğer hastalığı, çevresel uyaranlara karşı artan hava yolu tepkisi ve akciğerlerin uzun süreli inflamatuar bir durumu olarak geri dönüşümlü hava akımı kısıtlaması ile tanımlanır. Araştırmacılar, antioksidan enzim aktivitesini ölçmek için serum ve Cu-Zn süperoksit dismutaz enzimini ayırmak ve saflaştırmak için eritrositleri (paketlenmiş hücreler) kullanarak, inhale salbutamol ile tedavi edilen 50 akciğer hastasını ve diğer 50 sağlıklı insanı inceledi. Bizim çalışmamızda şunu bulduk: İnhale salbutamol kullanan bireylerin serumlarında toplam antioksidan kapasitede (TAC) ve Cu-Zn süperoksit dismutaz aktivitesinde önemli bir düşüş (P 0,05) bir artış gösterdiği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Lung disease is defined by increased airway responsiveness to environmental stimuli and reversible airflow restriction as a long-term inflammatory condition of the lungs. Using serum to measure antioxidant enzyme activity and erythrocytes (packed cells) to separate and purify the Cu-Zn superoxide dismutase enzyme, the researchers studied 50 lung patients treated with inhaled salbutamol and another 50 healthy people. This is what we found out in our study: It has been found that individuals who use inhaled salbutamol had a significant drop (P 0.05) increase of (Zinc concentration).