Investagation the causes of corruption that turned into a corporation culture in Afghanistan
Afganistanda bir kurumsal kültüre dönüşen yolsuzluğun nedenlerinin araştırılması
- Tez No: 753046
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ÖZKİRAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Sebepler ve faktörler, sosyal, kültürel, politik, idari, ekonomik, yasal, yolsuzluk, Afganistan, Causes and factors, social, cultural, political, administrative, economic, legal, corruption, Afghanistan
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Yolsuzluk, devlet kuruluşlarının güç ve yetkisinin kullanımından kaynaklanan veya bireysel veya grup mali kazançları için hükümete bağlı olan eylemleri ifade eder. Yolsuzluk, günümüzde demokratik ve demokratik olmayan tüm gelişmiş veya az gelişmiş ülkeleri etkileyen bir sorundur. Bir hükümetin olduğu her yerde, az çok yolsuzluk vardı. Yolsuzluk şu anda neredeyse tüm ülkelerde var, ancak en yıkıcı etkileri gelişmekte olan ülkelerde bırakıyor. Yolsuzluğun sonuçları ve olumsuz ekonomik, politik, sosyal, kültürel ve yasal sonuçları nedeniyle, bu sosyal sorunu farklı bilimsel bakış açılarından ele alma ihtiyacı giderek daha fazla hissediliyor. Bu nedenle, bu tezimizde yolsuzluğun nedenlerini ve faktörlerini araştırmaya çalışıyoruz. Gerçek şu ki, Afganistan'ın mevcut idari sisteminde, iletişim, siyasi mülahazalar, etnik kökenler veya rüşvete dayalı görevlerin atanması ve atanması, genellikle politikacılar ve bürokratlar olmak üzere zengin insanlar arasında Tek akışlı idari sistemden geçmek için olağan ve gizli bir anlaşma haline geldi filtreler kabul edilir. Bu alanda yapılmış birçok çalışma ve araştırmaya rağmen, tek bir yolsuzluk kavramının sunulması zordur, bunun temel gerekçesi, bu fenomenin oluşumunu etkileyen faktörlerin çok yönlü doğasıdır. Yolsuzluk olgusu üzerine yapılan araştırmalar, bu fenomenin oluşumunu etkileyen faktörlerin karmaşıklığını ve genişliğini göstermektedir. Genel olarak, Afganistan'daki yolsuzluğun nedenleri ve faktörleri şunlardır: 1 - Sosyal ve kültürel faktörler; 2- Siyasi ve idari faktörler; 3- Ekonomik ve hukuki faktörler. Bu çalışmada, bu faktörleri araştırmaya ve daha sonra bulgulara dayanarak yolsuzluğu azaltmaya ve hatta önlemeye yönelik çözümler sunmaya çalıştık.
Özet (Çeviri)
Corruption is defined as actions that result from the use of the power and authority of the government or affiliated government agencies to obtain individual or collective financial benefits. Corruption is a complication that affects all developed or less developed, democratic, and undemocratic countries today. Where there is a government, there is greater or lesser corruption. Corruption exists today in almost every country, but it leaves the most devastating effects in developing countries. Due to the consequences and adverse economic, political, social, cultural, and legal consequences of corruption, the need to address this social problem from different scientific perspectives is becoming more and more felt. So in this paper, we're trying to investigate the causes and factors of corruption. The fact is that in the current Afghan administrative system, the appointment and assignment of posts based on communications, political considerations, ethnicities, or bribery has become commonplace, and collusion between wealthy individuals, often politicians, and bureaucrats, to get through. One-stream administrative system filters are accepted. Despite the many studies and research that have been done in this area, presenting a unique concept of corruption is a tricky thing; the main reason for this is the diversity of factors affecting the onset of this phenomenon. Studies on the phenomenon of corruption show the complexity and scale of the factors that influence this phenomenon's formation. Overall, the causes and characteristics of corruption in Afghanistan are 1- Social and cultural factors; 2- Political and organizational factors; 3- Economic and legal aspects. As part of this study, we tried to look at those factors and then, based on the results, develop ways to reduce and even prevent corruption.